Tujina

FOTO in VIDEO: Černobil po 30 letih: tamkajšnji prebivalci umirajo mlajši, zmanjšala se je rodnost, več je rakavih obolenj

Černobil, 26. 04. 2016 05.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 16 min
Avtor
Saša Senica
Komentarji
113

26. aprila 1986 ob 1.23 se je v četrtem reaktorju jedrske elektrarne Černobil med poskusom zgodila katastrofalna nesreča, katere posledice čutimo še po 30 letih. Pristojni so se sprva sprenevedali, da ni hujšega. Prebivalce v bližnjem Pripjatu so evakuirali šele 36 ur po nesreči. Sarkofag je v 30 letih počasi propadal, zdaj nad njim in uničenim reaktorjem gradijo novo kupolo.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: 30 let po nesreči
    02:59
    Iz SVETA: 30 let po nesreči
  • Iz SVETA: Kakšne so posledice radiacije
    02:45
    Iz SVETA: Kakšne so posledice radiacije
  • Iz SVETA: Spodbujanje samopregledovanja dojk
    02:00
    Iz SVETA: Spodbujanje samopregledovanja dojk
  • Iz 24UR: Fokus - 30 let po jedrski katastrofi
    14:28
    Iz 24UR: Fokus - 30 let po jedrski katastrofi
  • Iz 24UR: Visoka cena černobilske katastrofe
    02:04
    Iz 24UR: Visoka cena černobilske katastrofe

25. april 1986. Četrti reaktor jedrske elektrarne v Černobilu, ki je začel obratovati decembra 1983, so nameravali ustaviti zaradi rednega vzdrževanja. Ob tem so želeli preizkusiti, ali oprema elektrarne daje dovolj električne energije za pogon zasilnega hlajenja reaktorja in nujnih sistemov v časovnem intervalu med izpadom glavnega električnega napajanja in zagonom zasilnih dizelskih agregatov.

PREBERITE ŠE: Kako so se na nesrečo odzvali v Sloveniji. 

Černobil v ruščini pomeni pelin.

Ta odločitev je bila usodna – splet okoliščin, slabe zasnove elektrarne, neznanja in nenatančne izmenjave informacij so pripeljali do najhujše jedrske nesreče, ki se je zgodila 26. aprila ob 1.23. Njene posledice je tam čutiti tudi 30 let pozneje.

Reaktorji tipa RBMK in človeški dejavnik

Černobilsko elektrarno so sestavljale štiri enote z reaktorji tipa RBMK (angleška kratica za tak tip reaktorja je LWGR). Kot pojasnjujejo na spletni strani Izobraževalnega centra za jedrsko tehnologijo Milana Čopiča (ICJT), v takem reaktorju gorivne elemente hladi voda, snov, ki omogoča verižno reakcijo, pa je grafit. Voda v reaktorju vre, para se od kapljevine loči v posebni posodi in nato poganja parno turbino. Takšni reaktorji so nestabilni pri nizki moči.

Reaktor RBMK

 

RBMK en

Take reaktorje so gradili izključno v nekdanji Sovjetski zvezi, in sicer v današnjem Sankt Peterburgu (jedrska elektrarna Leningrad), Kursku, Smolensku, Ignalini (Litva) in Černobilu (Ukrajina). Njihova pomanjkljivost je bila možnost, da se je v nekaterih obratovalnih stanjih lahko moč reaktorja nenadzorovano zelo povečala. Reaktorji RBMK tudi nimajo zadrževalnega hrama – posebne tesne zgradbe, ki bi v primeru nesreče preprečila sproščanje radioaktivnih snovi v okolje. Trenutno obratuje 11 takšnih reaktorjev, a kot navajajo na ICJT, imajo zdaj spremenjeno gorivo, tako da je njihova glavna pomanjkljivost odpravljena in se podobna nesreča ne more ponoviti.

A nesreča se ni zgodila le zaradi slabe zasnove elektrarne, ampak tudi zaradi napačnih odločitev ljudi. Operaterji so ''zavestno kršili predpisane obratovalne postopke in izklopili varovalni sistem, ki bi sicer samodejno ugasnil reaktor,'' so zapisali na ICJT.

V knjigi Černobil: nesreča, posledice in nauki (Društvo jedrskih strokovnjakov Slovenije, 1996) navajajo, da so takšen poskus prvotno nameravali izvesti v elektrarni v Kursku, a direktor te elektrarne je ''kot izkušen jedrski inženir poskus zaradi prevelikega tveganja zavrnil, ni pa vedel, da ga nameravajo izvesti drugje''.

Načrt varnostnega poskusa je izdelalo zunanje elektroinženirsko podjetje, kjer so predvideli, da bi bil poskus povezan samo z nejedrskim, električnim delom elektrarne. Prvotno so ga želeli izvesti pri ugasnjenem reaktorju, samo z zakasnelo toploto iz razpada cepitvenih produktov, a da bi si zagotovili možnost vnovičnega poskusa, če prvič ne bi uspelo, so se operaterji odločili, da bodo poskus izvedli med obratovanjem elektrarne na majhni moči.

Ključne minute do katastrofe

Sistemi za zasilno ustavitev so bili izključeni.

Sprva so hoteli poskus opraviti v petek, 25. aprila popoldne, ko so hoteli zaradi vzdrževalnih del reaktor ustaviti. Opoldne je elektrarna delovala s polovično močjo. Zaradi pomanjkanja elektrike, ker je druga elektrarna nepričakovano zamujala s ponovno vključitvijo v omrežje, so v Kijevu zahtevali nadaljnje obratovanje. Tako je bil poskus premaknjen na 26. april ob enih ponoči.

Nevarni obratovalni režim - zaradi zamude pri začetku poizkusa so upravljavci prehitro znižali energetsko proizvodnjo - se je le še poslabšal ob zmanjšanju moči reaktorja zaradi vpliva tako imenovane zastrupitve sredice s ksenonom, ki je v običajnih razmerah porabljen ob delovanju reaktorja. ''Operaterji so pri poskusu dviga moči reaktorja nad predpisanih 20 odstotkov nazivne moči iz sredice izvlekli skoraj vse regulacijske palice, vendar jim je uspelo povečati moč le na okoli 200 megavatov, kar je le približno šest odstotkov nazivne vrednosti. Reaktor je zato obratoval v izredno nevarnih okoliščinah,'' so opozorili v knjigi Černobil: nesreča, posledice in nauki.

Operaterji so zavestno kršili predpisane obratovalne postopke, prav tako pa so ob 1:19 tudi izklopili varovalni sistem, ki bi samodejno ugasnil reaktor, ker so se bali, da bi avtomatska ugasnitev prekinila preizkus.

Ob 1:23 so operaterji prekinili dotok pare v turbogenerator. Inštrumenti so pokazali postopno povečanje števila prostih nevtronov v reaktorju, kar bi lahko vodilo k nenadzorovanemu dvigu moči. Ob 1:23:04 so namreč začeli preizkus. Nestabilno stanje reaktorja ni bilo na noben način prikazano na nadzornih ploščah, verjetno pa se tudi nihče od reaktorske ekipe ni zavedal nevarnosti.

Nadzorna soba reaktorja štiri.
Nadzorna soba reaktorja štiri. FOTO: AP

Ob 1:23:40 so upravljavci pritisnili na gumb za hitro ustavitev reaktorja AZ-5 (preprečitev nesreče). Tako so poskusili v sredico vstaviti regulacijske palice, ki bi absorbirale vse nevtrone in ugasnile reaktor. Vendar pa je zaradi konstrukcijskih pomanjkljivosti (počasnega vstavljanja palic - vstavljanje je trajalo od 18 do 20 sekund), posebno še zaradi grafitnega dodatka na koncih regulacijskih palic, njihovo vstavljanje le še pospešilo eksplozijo.

Zaradi različnih navedb še danes ni povsem jasno, ali so gumb pritisnili zaradi zaključenega poskusa ali popolnoma rutinsko. Moč reaktorja se je v nekaj sekundah stokrat povečala, gorivne palice so se začele taliti, pritisk pare je naglo narasel, silovita parna eksplozija je razgnala gorivo in odnesla zaščitni pokrov reaktorja. Sledila je še parna eksplozija preostale vode, ki je vrgla v zrak ostanke goriva. Zaradi prisotnosti zraka se je vnel grafit. Požar, ki je trajal še devet dni, je najbolj prispeval k širjenju radioaktivnih snovi, so zapisali na ICJT.

Preostale tri reaktorje so po nesreči znova zagnali. Reaktor številka tri je kot zadnjih prenehal delovati šele leta 2000.

Prav tako ni znan točen trenutek prve eksplozije. Nekateri navajajo, da se je to zgodilo ob 1:23:44, spet drugi ob 1:23:47, tretji ob 1:23:39, ko so zabeležili šibek seizmični dogodek z magnitudo 2,5. Nekateri trdijo, da je reaktor eksplodiral pred zaustavitvijo, spet drugi takoj po njej. Razlika je pomembna, saj bi v primeru kritičnosti reaktorja po ukazu za zaustavitev lahko krivdo pripisali zasnovi nadzornih palic, v nasprotnem primeru pa operaterjem. Zanimivo je tudi, da je bil gumb za popolno zaustavitev pritisnjen večkrat. Oseba, ki ga je sprožila, je zaradi radiacijske zastrupitve umrla dva tedna pozneje.

Gašenje požara

Ura v Priprjatu.
Ura v Priprjatu. FOTO: Miro Majcen

Ob 1:26:03 so se sprožili alarmi, ob 1:28 je prispela prva gasilska brigada. Kljub temu, da del operaterjev ni verjel prvih informacijam o nesreči, so varno ustavili preostale tri reaktorje v elektrarni. Najbolj pomembno je bilo, da so čim prej omejili požar v reaktorju in ugotovili, ali se lahko v uničenem reaktorju še lahko proži verižna reakcija jedrske cepitve - k sreči je bilo to malo verjetno in to so pokazali tudi prihodnji dogodki.

Voznik enega od gasilskih vozil Grigorii Khmel je po nesreči dejal, da niso vedeli veliko o radiaciji, niti tisti gasilci, ki so bili tam zaposleni. ''Nismo vedeli veliko o radiaciji. Tudi tisti, ki so delali tam, niso imeli pojma. V tovornjaku ni bilo več vode. Misha je napolnil cisterno in vodo smo usmerili proti vrhu. Potem so tisti fantje, ki so umrli, šli na streho - Vashchik, Kolya in drugi in Pravik (načelnik gasilcev op.a.). Šli so po lestvi in nikoli več jih nisem videl.''

Gasilec Anatoli Zakharov pa je dejal, da so se še kako zavedali, in da so se celo šalili, češ da bodo lahko srečni, če bodo zjutraj še živi, vedeli so, da so nekakšni samomorilci, a da jih je gnala moralna dolžnost. Do 6:35 je bilo vpoklicanih 37 gasilskih brigad, skupno se je z ognjem borilo 186 gasilcev. Glavni požar v sredici je bil do tega trenutka pogašen, tlelo pa je še več dni. V času najhujšega požara je 286 ljudi gradilo peti in šesti reaktor elektrarne. V letih po katastrofi so ju še gradili, končna odločitev, da ju ne zgradijo do konca, je bila sprejeta šele maja 1989.

Strmoglavljenje helikopterja med odmetavanjem materiala:



Naslednji dan so so na reaktor začeli odmetavati material s helikopterjev. Med 27. aprilom in 1. majem so opravili 1800 letov in na reaktor odvrgli 5000 ton peska, svinca, gline in bora. Bor, ki absorbira nevtrone, ni prišel do sredice.

Imeli so vsaj nekaj sreče

''Prve ure so za učinkovito ukrepanje in zaščito prebivalstva izjemno pomembne. V černobilski nesreči so sovjetske oblasti ukrepale prepočasi in so imele kar nekaj sreče, da niso bile posledice za prebivalstvo še hujše,'' je poudaril dr. Rafael Martinčič, ki je bil takrat vodja odseka za jedrsko fiziko na Inštitutu Jožef Stefan (IJS) in član takratnega republiškega štaba civilne zaščite, zdaj pa deluje kot strokovnjak in konsultant pri Mednarodni agenciji za atomsko energijo (IAEA).

A v prvih urah so odgovorni v Černobilu dvomili v resnost položaja in tudi zagotavljali, da je vse v redu. Nato so celo sprejeli prepoved razširjanja informacij o nesreči.

Prvi zračni posnetki nesreče:

Začetni ukrepi so bili namenjeni predvsem elektrarni. Zaradi poznih ur je bilo v času nesreče v elektrarni le okoli 200 delavcev in nekaj vzdrževanih ekip (celotno osebje je štelo okoli 4000 delavcev).

Ljudje v okolici so spali in so tako prejeli veliko nižje doze sevanja, kot če bi bili na prostem. Prav tako pa so imeli srečo z vetrom, je pojasnil Martinčič. ''V času eksplozije je veter pihal približno severozahodno in je glavnino radioaktivnih snovi prvega vala odložil na gozd in ne na mesto Pripjat. Ta gozd se je posušil in bil nato znan kot rdeči gozd.. Če bi veter pihal le nekoliko bolj severno, bi te radioaktivne snovi padle na samo mesto. Prebivalci bi bili veliko bolj ogroženi.''

Po nesreči so se številni prebivalci Pripjata (mesto je bilo zgrajeno ravno za potrebe nuklearke, saj so tam živeli delavci) zbrali na železniškem mostu, ki je stal le nekoliko izven mest, da bi lahko opazovali dogajanje v elektrarni. Opisovali so čudovite plamene v vseh barvah mavrice (šlo je za goreči grafit), da so plameni segali visoko v zrak. Nihče se ni zavedal, da veter proti njim nosi smrtonosne doze radiacije. Most je zato postal znan pod imenom ''most smrti''.

27. aprila se je veter obrnil. Opoldne je bila zaradi naraščanja radioaktivnosti v mestu Pripjat sprejeta odločitev o evakuaciji 47.000 prebivalcev tega mesta. Začela se je ob 14. uri - 36 ur po nesreči. Mesto so evakuirali v treh urah, manjše število prebivalcev - okoli 20 - se je oblastem skrilo in se je tako izognilo odhodu, sicer pa je postopek tekel gladko.

Ikonična fotografija zabaviščnega parka iz mesta Pripjat, ki so ga želeli odpreti ob prvem maju.
Ikonična fotografija zabaviščnega parka iz mesta Pripjat, ki so ga želeli odpreti ob prvem maju. FOTO: Reuters

Prebivalci so se spominjali, da so vsi hiteli, vendar ni bilo preplaha. Pozvali so jih, naj s seboj vzamejo le nekaj nujnih potrebščin, dokumente in nekaj hrane, ki bi zadostovala za dva oziroma tri dni. Dejali so jim, da se bodo po nekaj dneh lahko vrnili. Dozimetre so zasegli. Iz mesta se je vila kolona 1200 avtobusov. Potem ko so dojeli, da je mesto izgubljeno za vedno, so se nekateri skušali vrniti, da bi pobrali še nekaj svoje lastnine, a je večinoma ustavila vojska. Za prebivalce so zgradili mesto Slavutič, 50 kilometrov vzhodno od elektrarne.

Med 2. in 3. majem so evakuirali območje v krogu desetih kilometrov okoli elektrarne, do 6. maja so izselili še 90.000 prebivalcev z območja 30 kilometrov. V naslednjem letu je območje zapustilo še 25.000 ljudi.

Proslava ob prvem maju v Kijevu.
Proslava ob prvem maju v Kijevu. FOTO: AP
Kot pojasnjujejo v knjigi Černobil: nesreča, posledice in nauki, je potencialno nevarno onesnaženje segal daleč preko prepovedanega območja 30 kilometrov okoli elektrarne. Območje je bilo onesnaženo zelo neenakomerno, zaradi vetra in padavin so med prehodom radioaktivnega oblaka nastale ''vroče točke'' (hot spots). Čim bolj dežuje, večje je onesnaženje. Oblak s sproščenimi radioaktivnimi snovmi je segal več kot 1200 metrov visoko.

Po Ukrajini so 1. maja na državni praznik proslave potekale, kot da se ni zgodilo nič. Kijevski radio je prebivalce o tem, da naj ne jedo zelenjave s svojih vrtov in naj se zadržujejo v notranjosti, obvestil šele 11 dni po nesreči. Med prebivalci in likvidatorji se je razširilo prepričanje, da sta vodka in rdeče vino dobro zdravilo proti radiaciji. Sredi maja je to ruski zdravstveni minister zanikal.

30-kilometrsko izključitveno območje je še vedno v veljavi, ljudem vrnitve ne priporočajo, a jim je tudi ne preprečujejo. Kot je povedal Tomislav Tkalec iz društva Focus, je to območje duhov, saj je ponekod še vse tako, kot so prebivalci pustili davnega leta 1986 (številne stvari so bile seveda pokradene). Območje zdaj znova prevzema narava.

Smrtne žrtve zaradi akutne radiacijske bolezni

Med obratovanjem 1000-megavatne elektrarne je v reaktorju tipa RBMK nekaj manj kot 200 ton goriva. ''Aktivnost izpusta je bila približno dva milijona terabecquerelov (TBq), pri čemer niso upoštevani sproščeni žlahtni plini. Po grobi oceni je bila aktivnost sproščenih radioaktivnih snovi tisočkrat večja kakor med nesrečo v britanskem reaktorju Windscale (1957) in milijonkrat večja kot aktivnost izpusta med nesrečo v ameriški jedrski elektrarni na Otoku treh milj (1979). Po drugi strani pa je bila aktivnost izpusta približno dvajsetkrat manjša od radioaktivnega onesnaženja atmosfere med preizkušanjem jedrskega orožja pred podpisom sporazuma o delni prepovedi jedrskih poskusov (1963),'' navajajo v knjigi Černobil: nesreča, posledice in nauki. V radioaktivnem oblaku je bilo identificiranih 23 glavnih radioaktivnih elementov.

Akutna radiacijska bolezen nastopi, če oseba v kratkem času in po vsem telesu prejme dozo sevanja, večjo od enega sieverta (en Sv). Zanjo so značilni simptomi kot so slabost, bruhanje, utrujenost in izpadanje las. Polovica bolnikov, ki prejme dozo štiri Sv, najpogosteje umrle v 30 dneh. Človek lahko preživi precej večje lokalne doze, ko je denimo obsevanje samo posameznih organov. Nihče od ljudi, ki med nesrečo niso bili v elektrarni, ni zbolel za akutno radiacijsko boleznijo.

V treh mesecih po nesreči je zaradi akutne radiacijske bolezni umrlo 31 operaterjev, gasilcev in reševalcev. Od tega sta dve osebi umrli ob eksploziji zaradi poškodb in opeklin (trupla operaterja Valerija Kodemčuka niso nikoli našli, saj je pokopan pod ruševinami), 29 mrtvih pa je bilo med 237 primeri hude izpostavljenosti sevanju. Večina je umrla nekaj tednov po nesreči v moskovski bolnišnici.

Akutna radiacijska bolezen je bila ugotovljena v 137 primerih, a se je večina pozdravila. Naknadno so oblasti k tem številkam pripisale še dodatne žrtve, ki so med drugim umrli v helikopterski nesreči (štiri osebe), tako danes velja, da je bilo smrtnih žrtev neposredno zaradi nesreče 47 (nekateri navajajo tudi številko 41).

A smrtnih žrtev zaradi posledic nesreče je (bilo) še mnogo več - verjetno na tisoče, saj je ogromno otrok in odraslih zbolelo zaradi raka na ščitnici in za levkemijo. 

Likvidatorji in zdravstvene posledice

Likvidatorji 8. maja 1986
Likvidatorji 8. maja 1986 FOTO: Reuters

''Nekdo je moral to narediti,'' je dejal Aleksander Fedotov, eden od likvidatorjev. Bilo jih je okoli 800.000, med njimi veliko vojaškega osebja. Sodelovali so pri nujnih ukrepih med nesrečo in v poznejših postopkih čiščenja, ki so trajali več let. Kot je dejal Tomislav Tkalec iz društva Focus, so najprej območje želeli čistiti z roboti, a so ti zaradi onesnaženosti hitro prenehali delovati.

Likvidatorje so sicer res oblačili v svinčene obleke in jih na, recimo, streho reaktorja, ki jo je bilo treba očistiti, poslali le za minuto, vendar so nekateri od njih verjetno prejeli doze do 250 mSV ali celo večje. Velike doze so prejeli tudi rudarji, ki so pod reaktorjem kopali rov, da so zaščitili spodnji del reaktorja, da onesnažena voda ne bi pronicala v podtalnico. Delavci so območje skušali očistiti tako, da so odstranjevali zgornje plasti zemlje, morali pa so poloviti tudi vse domače živali, ki so jih prebivalci hočeš nočeš morali pustiti za seboj.

''Trideset let po nesreči v Černobilu je pri ljudeh, ki živijo na onesnaženih območjih, smrtnost višja, znižala se je rodnost, povišala se je pojavnost rakavih obolenj, med prebivalci pa so pogostejše tudi duševne motnje,'' so jasni pri Greenpeaceu.

Na onesnaženih območjih živi več kot pet milijonov ljudi - 2,3 milijona Ukrajincev, 1,1 milijona Belorusov in 1,6 milijona Rusov.

Kot navajajo, so na območjih, prizadetih z nesrečo v Černobilu, ugotovili naslednje vplive radioaktivnega sevanja na zdravje:
- znaten porast raka ščitnice tako pri otrocih kot pri čistilnih delavcih (likvidatorji) (iz poročil je razvidno, da v prvih štirih do petih dneh po nesreči niso delili jodovih tablet),
- levkemijo pri čistilnih delavcih,
- stopnja raka na dojkah je bila pri čistilnih delavkah 1,6-krat višja od povprečja. Na najbolj onesnaženih področjih v Belorusiji in Ukrajini je bila zabeležena celo dvakrat višja stopnja raka na dojkah,
- upad kognitivnih funkcij pri čistilnih delavcih,
- povečanje primerov sive mrene med čistilnimi delavci,
- povečanje umrljivosti med čistilnimi delavci in ljudmi, ki živijo na onesnaženih območjih,
- povečanja stopnja invalidnosti pri čistilnih delavcih in prebivalstvom na onesnaženih območjih. Seveda pa je k temu treba prišteti tudi duševne motnje, ki so posledica stresa ob razseljevanju, stigmatizaciji in zaskrbljenosti zaradi izpostavljenosti sevanju.

Deček, ki je bolehal za levkemijo.
Deček, ki je bolehal za levkemijo. FOTO: AP

Pri Greenpeaceu opozarjajo, da ni bilo opravljeno celovito zbiranje podatkov v zvezi z izpostavljenostjo sevanju in s tem povezanimi zdravstvenimi posledicami. Poudarili so, da ocena stopnje izpostavljenosti med drugimi ni bila opravljena za 44.000 čistilnih delavcev, ki so prejeli akutne doze obsevanja in potem še naprej živeli na onesnaženih območjih.

Danes je zaradi zmanjšanja sredstev ter posledičnega prenehanja zbiranja in objavljanja podatkov celovita ocena posledic černobilske nesreče 'skoraj nemogoča', navajajo in dodajajo, da je v ''raziskavi iz leta 2006 beloruski znanstvenik Malko na podlagi izračunov o izpostavljenosti sevanju predvidel 90.000 več smrti zaradi rakavih obolenj v državah, kjer je bilo onesnaženje zaradi černobilske nesreče. V novejši raziskavi je oceno smrti povečal na 115.000. To je v nasprotju z napovedmi Svetovne zdravstvene organizacije, ki je napovedala le 9.000 dodatnih smrti zaradi Černobila''.

V organizaciji so še dejali, da študije kažejo tudi na povečano pojavnost genetskih okvar in mutacij pri rastlinah, žuželkah in drugih živalih na območju. Številni tuji mediji sicer poročajo, da je zdaj zapuščeno območje kot nekakšen rezervat za živali, saj so se močno namnožile, kaže pa tudi, da ima narava veliko zmožnost samozdravljenja, zagotovo pa so živali radioaktivne. To dokazujejo poročila s Švedske, kjer po 30 letih še vedno ugotavljajo radioaktivnost pri jelenih in losih (je pa radiacija majhna).

Območje okoli Černobila še zdaleč ni čisto, visoke stopnje radiacije so zaznali tako v lesu, ki ga prebivalci uporabljajo za ogrevanje, pepel pa nato še za gnojenje polj, onesnažena pa je tudi hrana. 

Sarkofag

Tri tedne po katastrofi so začeli načrtovati betonsko zaščitno zgradbo - sarkofag. Gradili so ga 206 dni - od junija do novembra. Sarkofag naj bi bil dobra zaščita za do okoli 30 let, a je že kmalu kazal razpoke. Zdaj gradijo novo zaščitno zgradbo.

Za gradnjo sarkofaga so uporabili okoli 400.000 kubičnih metrov betona in 7300 ton železnih konstrukcij, da so tako zaprli okoli 740.000 kubičnih metrov izjemno kontaminiranih ruševin in zemlje. Visoke stopnje sevanja so pomenile izjemno nevarnost za ljudi, ki so gradili sarkofag.

Nova kupola.
Nova kupola. FOTO: AP

Aprila 2012 se je začela gradnja nove, 109 metrov visoke in 162 metrov dolge jeklene kupole. Postavili jo bodo čez ruševine reaktorja in čez obstoječi sarkofag. Zaprli naj bi jo leta 2017, a podvig je po navedbah Ode Becker, ki je članek o novi zgradbi zapisala za Greenpeace, najtežji del projekta. Nova zaščitna zgradba ne bo pasivna struktura, ampak bo opremljena z aktivnimi sistemi.

''Njen računalniško vodeni prezračevalni sistem je zasnovan tako, da bo v celotni življenjski dobi objekta, ki naj bi bila okoli 100 let, preprečeval korozijo. Poleg tega v notranjost konstrukcije nameščajo sistem žerjavov za demontažo večjih sestavnih delov starega betonskega sarkofaga. Preostale dele sarkofaga in poškodovanega reaktorja naj bi nato porušili v naslednjih desetletjih, zato tega dela operacije načrt za zaščitno gradnjo ne vsebuje.''

Nova zaščitna kupola je namenjena preprečevanju vdiranja vode v sarkofag in izpuščanju radioaktivnega prahu v ozračje za naslednjih sto let. Pri gradnji so, kot piše Beckerjeva, trenutno 12 let v zaostanku. ''Prvotno ocenjena vrednost stroškov (768 milijonov dolarjev - 675 milijonov evrov) se je že skoraj početverila. Izvedbeni načrt naj bi po trenutnih predvidevanjih stal 2,15 milijarde evrov, pri čemer najobsežnejšega dela projekta (postavitve Nove varne zaščitne zgradbe) še niso dokončali. Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) je zato ustanovila Sklad za zaščitno gradnjo v Černobilu in prevzela administrativno upravljanje Izvedbenega načrta.''

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (113)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

otocanka
26. 04. 2016 16.26
+21
Kaj narediti z radioaktivnimi odpadki človek sploh ne zna.....ker se jih ne da razgraditi, jih za prvo silo na tone in tone zakopljemo.......čez tisoč let jih bo nova generacija ljudi odkrila, kot sedaj mi odkrivamo arheološke izkopanine in se čudila kaj je to.....nakar bo vse zajela bolezen in bodo pomrli eden za drugim.......zgodovina se ponavlja....člevek je edino bitje, ki se iz napak ničesar ne nauči. Žival ima močen nagon pomnjenja in ne gre dvakrat na limanice. Mi si pa sami sebi pljuvamo v krožnik in še trdimo kako je dober pljunek.
Ka pa mislis
26. 04. 2016 17.58
+9
Ti odpadki imajo razpolovno dobo oz nekaj podobnega se rece, kar pomeni v kolikem casu se razgradi. Radioaktivni elementi imajo to dobo od nekaj let do nekaj tisoc let, plutonij...
SEJBOBOL
26. 04. 2016 16.25
+10
Poglejte si zadnjo sliko , na njej se vidi meglen oblak - ČLOVEŠKI OBRAZ silhueta iz oblaka narejena. eh to je bilo najbrš da slikano skoz steklo, zanimiva slika :)
Petarda10
26. 04. 2016 15.56
+2
žalostno pogledati ta video!
vetlan
26. 04. 2016 15.54
+2
Težko je bilo gledati mlade gasilce, ki so zavestno šli prvi v pekel brez kakršnekoli zaščite in vedeli, da bodo umrli. Umrli so vsi v roku treh tednov ne glede na presaditev kostnega mozga. V moskovski bolnici sem tudi videl černobilske otroke in njihove mame (v izolaciji), zelo težko so umirali, ker se mlad organizem upira, mame so gojili upanje, vendar ... zelo žalostno...zelo, zelo hudo je bilo to gledati. Govorijo, da se levkemija ne prenaša, vendar zdravnica, ki jih je zdravila, kasneje tudi umrla od levkemije.
otocanka
26. 04. 2016 16.15
+5
Zato se pa reče radioaktivno "sevanje", ker seva naokoli, se pravi okoli sevajočega predmeta oz. več metrov stran. Kdor je v stiku s sevajočim predmetom, prevzame sevanje tudi nase, zato je verjetno tudi ta zdravnica zbolela, sevanje je tudi njej udarilo v obliki levkemije.
Djsajmy
26. 04. 2016 19.20
+3
Kar se gasilcev tiče pa tudi vprašanje, če so vedeli kaj se dogaja sevanje je žal nevidno brez kakšnih koli znakov, da bi ga opazil, če pri seboj nimaš ustreznih pokazateljev (naprav).
vetlan
27. 04. 2016 11.14
bullitt
26. 04. 2016 15.04
+35
ni večje živali od človeka!!!!!! Pa naj mi oprostijo prave živali
BlackOnyx
26. 04. 2016 14.54
+30
Nikola Tesla je v svojem času zasnoval in razvil vso potrebno tehnologijo, ki bi dan danes omogočala človeštvu pridobivanje električne energije v neomejeni količini; mi pa še vedno kot v srednjem veku z jedrskim in fosilnim gorivom!
bullitt
26. 04. 2016 15.03
+17
User112003
26. 04. 2016 16.12
+1
Ka pa mislis
26. 04. 2016 17.59
+2
Zverina56
27. 04. 2016 09.17
+1
ne...sam naftni lobij je zaenkrat premočn :) zato pa smo tam kjer smo :)
otocanka
26. 04. 2016 14.41
+21
Pa koliko mladih ljudi na primorskem ima težave s ščitnico....že najstniki, da o ženskah v 30-ih, ki so bile takrat otroci niti ne govorimo. Čakalnice pred ambulanto so polne mladine. Ampak, ja najlažje je reči, da vzroka ne poznamo, da je vse naključje, zapremo oči in dan se kar naenkrat spremeni v noč. Zaradi naših zaprtih oči, se dan nikakor ne more spremeniti v noč, če si zatiskamo oči pred VZROKOM, nikakor ne moremo najti rešitev. Rak je dandanes posledica radioaktivnosti v prvi vrsti, nato sledijo druga najrazličnejša onesnaženja. Dež, ki pade na Ukrajino, izhlapi in pade nad Slovenijo kot dež na našo solato v vrtu, ki jo pojemo za kosilo. Veter nosi radioaktivne prašne delce po zraku, ne pleše bugi bugi zgolj nad Černobilom, in ta jedrska katastrofa je grob za vse nas evropejce, predvsem primorce, ki so imeli tako nesrečo, da je veter ravno tiste tedne poplesaval gor in dol in oblak fiksiral nad primorsko, da so prejeli konstantno sevanje več tednov.
otocanka
26. 04. 2016 14.31
+23
Rakava obolenja niso zgolj in samo omejena na Černobil in Ukrajino, ampak posledice čutimo tudi prebivalci Slovenije. Obstaja satelitski posnetek gibanja radioaktivnega prahu v tednih po katastrofi, na katerih se jasno vidi, kako je radioaktivni prah več dni vztrajal nad Slovenijo, predvsem nad primorsko, kjer se je prav ustalil. Veter je več sto km pas radioaktivnega prahu zadrževal prav nad primorsko, zato se ne gre čuditi, da je ravno na primorskem največ raka v celotni Sloveniji, prednjači pa eden. Tisto leto so trte rasle z 10-kratno hitrostjo. In namesto, da bi oblasti v Ukrajini takoj obvestile vse države, so še molčali! Šele zvečer 1. maja so pri poročilih povedali, da je radioaktiven oblak prešel Slovenijo. !.maja, ko smo bili vsi na prireditvah na prostem, kjer je sonče ne samo sijalo, ampak prav žarčilo....zakaj je tako žarčilo, smo izvedeli šele zvečer, ko smo bili že vsi radioaktivni. Namesto, da bi takoj ljudi posvarili, naj ne hodijo ven, naj gredo v bunkarje in pridejo šele čez več tednov ven. Kje so bili novinarji tisti čas, nihče ni videl eksplozije? Zanimivo, gole ženske pa dajo takoj na splet in to pod ekskluzivno novico, ker obstaja le ena gola ženska na svetu in nič več!
borut pouh 1
26. 04. 2016 15.52
+3
Draga moja, ne vem kje si bila ti, žal sonce ni žarčilo, je pa iz tega oblaka padal dež, jer sem na Uncu s svakom lovil ribe, na 1.maja, prazniki so bili deževni,pa vojaka Bojana Pluta so llovili po notranjskem, ker je ušel iz kasarne, pa par kolegov s kalašnikovim pospravil, pol so ga pa tam nekje okrog ustrelili, tako, da res ne vem, kje si se sončila
otocanka
26. 04. 2016 16.21
+3
Pri-morje dragi moj ni imel dežja, pač pa žgoče sonce zaradi sevanja, tu so bile prireditve v polnem teku. Na Uncu ste pa lahko imeli dež.
Senca6
26. 04. 2016 14.20
+9
50000 people use to live here...now its a ghost town! ...cod 4 kdo je špilo? :)
DAEMONIUM
26. 04. 2016 12.17
+5
Slovenijio je zadelo kar je zadelo, podivjani neoliberalizem, ki je spravil narod na kant sebi pa si kar naprej omogoča prav neverjetne previlegije. A bo tudi Cmerarju in njegovi najbolj gnili stranki, v kratki zgodovini Slovenije, kmalu odklenkalo, ker ve se, kdor je za levo opcijo je zato da bo peščica naroda delala, uvoženi pa bodo gledali v zrak kdaj jim bo od kod priletel kos jagnetine ostali pa bodo živeli na račun te peščice skozi razne davke, povišanja cen bencina, cigaret, trošarin, to je edino kar je neoliberalistom ostalo, da si lahko zagotovijo brezskrbno življenje in visoke plače, narod pa crkuj na 600-700 eur in povrhu še futraj uvožene!
virus22
26. 04. 2016 12.07
-4
Zadeva je taka cia agenti so povzrocili to nesreco
kraljicavesolja
26. 04. 2016 12.16
+1
virus22
26. 04. 2016 12.18
-2
virus22
26. 04. 2016 12.05
-10
Okej dovolj s to novico dajte jo pod rubriko fit
kraljicavesolja
26. 04. 2016 11.38
-23
A je tle kakšen od Černobil generacije, kokr ji jst pravim, vsi so mal posebni, k so tega leta rojeni, pr nas mislim, itak.
matdej
26. 04. 2016 11.56
+9
Ti si malo posebna,ker pišeš takšne neumestne...
virus22
26. 04. 2016 12.09
+1
kraljicavesolja
26. 04. 2016 12.15
-4
Matdej, kaj neumesne, če sem to opazila, a misliš, da se hecam s takimi.
matdej
26. 04. 2016 13.24
+1
Kraljica...poznam veliko ljudi rojenih tega leta,in doben ni poseben,vsaj te ki jih jaz poznam.Ker ti si napisala malo posebni..nevem kaj zate to pomeni...za nekoga je to lahko zaljivka..tako da..
3334446789
26. 04. 2016 18.15
Evo zej ste me pa najdl. Moja hči je rojena 27.4.1986. Zaenkrat razumno bitje, upam da ne od sevanja. Poklanjam vam njen haiku: Odpiram slovar, vreme se menja, najdem besedo sonce.
kraljicavesolja
26. 04. 2016 20.40
jzkzfzmz
26. 04. 2016 11.13
+3
24 ur a je bilo v Fukušimi blo kaj drugače.......Pravih ocen niso povedali in tudi ne bodo. koliko je bilo dejanskega izpustav ozračje "ne ve nihče" a radio. voda dere v morje cca 400 ton na dan... pa spomnimo se Nagasaki in Hirošima. Tudi do tega ne bi smelo prit. Japonska bi tako ali tako v kratkem kapitulirala, saj so jo Sovjeti rušli z druge strani. Torej koliko življen je umrlo povsod zaman in ponekod še zdaj imajo posledice, Černobil, Japonska, Nagasaki, Fukušima, Hirošima. Pa ne potabit na vseh n ekaj 1000 jedrskih pozkusov vseh vojaških velesil. Fopate samo eno ker so Rusi ostalo pa pozabite. Kakšen masaker so naredili Amerosi nad Japonsko. To pišite tudi..... Hvala
aaaaaa122121
26. 04. 2016 11.27
-3
Japonska se je dejansko vdala zaradi Stalina in ne atomskih bomb.
yaks
26. 04. 2016 11.27
+3
Za Hirošimo in Nagasaki pišejo vedno, ko je obletnica. Zakaj bi danes pisali o tem? In tam danes ni nobenih posledic več. Hvala...
HorstWiesel
26. 04. 2016 11.31
-2
Aha, torej tudi v Černobilu prav kmalu ne bo več posledic. Hvala...
jzkzfzmz
26. 04. 2016 11.31
-1
yaks a res ni posledi? Malo si preberi razpolovno dobo urana in plutoniuma pa boš videl posledice. Popolnoma enako kot Černobil. aaaaa vdala se je amerosom, ker so lahko ostali vodilni na položaju, sovjeti bi jih pobili.
aaaaaa122121
26. 04. 2016 11.34
+0
neve m cebi kih glih pobili, americanov ni pasalo da bi se moralo o usodi azije odlocati kot se je za usodo evrope, ki so si jo razdelili za mizo, brez ozira na ljudi.
yaks
26. 04. 2016 11.38
+1
Daj se malo pouči. Bombi nad Nagasakijem in Hirošimo sta eksplodirali v zraku, visoko v zraku. Če ti še kar ne klikne zakaj danes tam ni posledic, potem pa odpri google in poišči informacije. Sevanje tam je danes isto kot drugje po svetu.
jzkzfzmz
26. 04. 2016 11.44
-2
yaks a res verjameš vse googlu? hehe Visoko? 500 m nad tlemi je bila eksplozija kar ni ravno visoko se ti ne zdi? Pa probaj knjige brat ne google :) Pa brez zamere. aaa vem vem oba misliva enako v vsakem primeru ne bi bilo treba odvrečt tega tovora. vojne bi bilo tudi tako konec :)
HorstWiesel
26. 04. 2016 12.00
-1
Nad Hirošimo je bombo razneslo 600 metrov visoko? Zakaj? Zato, ker ima višinska ekslozija bistveno večji efekt in domet kot zemeljska. In če v Hirošimi po 70 letih enako sevanje kot drugod po svetu, ni hudič, d atudi v Černobilu ne bo tako leta
HorstWiesel
26. 04. 2016 12.12
-3
Nad Hirošimo je bombo razneslo 600 metrov visoko? Zakaj? Zato, ker ima višinska ekslozija bistveno večji efekt in domet kot zemeljska. In če je v Hirošimi po 70 letih enako sevanje kot drugod po svetu, ni hudič, da tudi v Černobilu ne bo tako čez 40 let.
vzdev
26. 04. 2016 12.26
+5
Kaj vi ločite kaj je atomska bomba, kaj pa eksplozija nuklearke?
HorstWiesel
26. 04. 2016 12.47
-5
Seveda, eksplozija atomske bombe je zanalašč, ekplozija nukearke pa nesreča. In kaj misliš, kera eksplozija naredi več škode?
vzdev
26. 04. 2016 13.02
+7
Ja, eno je zanalašč, toda naredilo je pa manj škode, kot jo je eksplozija nuklearke. Toda to če je zanalašč še ne pomeni, da je bolj nevarno. Tista atomska bomba je imela par deset kilogramov radioaktivnega goriva, nuklearka pa par ton. Zato pa nekje lahko živijo, drugje pa ne.
yaks
26. 04. 2016 14.01
+0
tron3
26. 04. 2016 11.09
+3
V Ameriki in v EU si pa nekateri želijo 3. SV, ker so prepričani, da bodo preživeli v svojih bunkerjih, a res, koliko let boste morali tam biti junaki vrli, od Vas bodo ostale samo še kosti, nič ne bo z novim redom, če pride do vojne, ker nobenega ne bo!!!
aaaaaa122121
26. 04. 2016 11.28
+0
nov svetovni red ni nov se manj pa je Red.:)izjava enega od politikov, ki je vedel o cem govori
virus22
26. 04. 2016 12.15
+1
Nov svetovni red prihaja pa c vama je vsec al ne redi se cez zgodlo spreminjajo
aaaaaa122121
26. 04. 2016 14.26
-1
virus ta novi svetovbi red bo popucal 80-95% ljudi, ti je se tako vsec:)????
kr-nekaj
26. 04. 2016 10.45
+7
A se na sliki s križem vidi zamegljen obraz al se mi samo zdi!?
Offside
26. 04. 2016 11.00
+0
slika posneta iz avtobusa, na sliki vidiš avtorja
Partisan
26. 04. 2016 10.22
+16
Večna slava Likvidatorjem, gasilcem, reševalcem in drugim naj počivajo v miru, ki so dali svoja življenja, da je danes lahko živih veliko drugih ljudi zaradi njihovega truda in prizadevanja! Me pa je razočarala Sovjetska zveza, nisem si mislil da so se tako malomarno odzvali na nesrečo ali da so jo hoteli celo prekriti! Pri nas je šlo vse na slabše od 80 leta, ko nas je zapustil TITO, sovjeti so verjetno začeli nazadovati po Stalinovi smrti leta 53, kaj vemo mogoče pod njegovo vladavino in železne roke ne bi prišlo do te nesreče!
Offside
26. 04. 2016 10.21
+22
Vaš novinar je bil šokiran, ko je videl, da je tam mesto duhov. Kaj pa je pričakoval? Da se bojo zunaj igrali otroci, da mu bojo gospe zaželele dobrodošlico, da se bo pri vsaki hiši najedel? So mu sploh povedali, kam gre? V nekoč mestu, ki je zapuščeno že od leta 86 in ne bo naseljeno (verjetno) nikoli več, pač ne gre pričakovati drugega, kot kar je videl. Naj se malo pelje po starih cestah pri nas, pa bo videl takih hiš ogromno. Je pa res, da je bolj varno, hiše pa so posamezne, ni celo mesto zapuščeno. Ga bo tudi to šokiralo?
Partisan
26. 04. 2016 10.23
+4
Vsaj naslednjih 100.000 let res ne bo več naseljeno!
yaks
26. 04. 2016 11.09
+1
Verjetno prej še nikoli ni Černobila pogooglal.
dr.dare
26. 04. 2016 10.20
+3
Oblasti so jih mirile da ni nič.. da ni panike... Cerar nas miri da smo varni.. jap...
enakostzavse
26. 04. 2016 10.22
+0
26277
26. 04. 2016 10.28
+2
dr.dare
26. 04. 2016 10.30
+2
GhostBuster
26. 04. 2016 14.32
+2
Takoj, ko si proti rdečim si sds?!?!?! enakostzavse ti si pa zelo omejen primerek "človeka".
mertseger
26. 04. 2016 10.15
+3
Radioaktivnost je bila 20 krat manjša kot od jedrskih poskusov v ozračju. Torej se je že pred Černobilomzgodilo 20 podobnih pa glede tega ni nihče nič ukrenil in še danes noben za to ne odgovarja.