Tujina

FOTO in VIDEO: Ognjeni zublji so 'vstopili' v narodni park Yosemite

San Francisco, 24. 08. 2013 11.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Velik požar na zahodu Kalifornije je dosegel narodni park Yosemite. Ogroženih je že skoraj 5500 domov, hotelov in kampov, v nevarnosti pa je eden od glavnih rezervoarjev vode, od katerega so odvisni v San Franciscu.

Ognjeni zublji, ki že teden dni divjajo po gozdovih na zahodu Kalifornije, so dosegli ameriški narodni park Yosemite. Požar je zajel že več kot 400 kvadratnih kilometrov površine, približno 2700 gasilcem pa je na težavnem terenu uspelo spraviti pod nadzor pet odstotkov požara. Gasilci pa so pred ognjem obranili priljubljeni družinski kamp Mather, od koder so sicer evakuirali 200 gostov, poroča San Francisco Chronicle.

Kalifornijski guverner Jerry Brown je za širše območje San Francisca včeraj razglasil izredne razmere. Požar ogroža električno napeljavo, v nevarnosti pa je tudi rezervoar vode, od katerega je odvisno prebivalstvo San Francisca in okolica.

Požar je v narodni park Yosemite "vstopil" na turistično manj obleganem delu, kar pa ne pomeni, da bo škoda kaj manjša. Ogenj je od najbolj obiskanega dela oddaljen še kakšnih 30 kilometrov. Številni turisti so že zapustili območje, čeprav predstavnica narodnega parka Kari Cobb pravi, da park ostaja odprt za obiskovalce in za zdaj ni resno ogrožen.

Požar pa se zelo hitro širi. Če so oblasti še včeraj poročale, da je ogroženih več kot 2500 domov, hotelov in kampov, so čez 24 ur število zvišali na 5500. V požaru so sicer doslej zgoreli štirje domovi in sedem gospodarskih poslopij.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

devlon
24. 08. 2013 16.35
+1
Da. Tako pise
pinocio
24. 08. 2013 11.47
-5
OGROŽEN JE ZBIRALNIK VODE -----?????????