Tujina

FOTO: Izgrednike izdale fotografije, posnetki in sporočila

London, 11. 08. 2011 08.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.D./Ni.J.
Komentarji
44

Britanska sodišča delajo s polno paro. Pred sodnike so stopili tako mladoletniki kot tudi odrasli, ki so jih policisti prijeli med plenjenjem. Številne so med kršenjem zakona ujeli tudi fotoaparati in kamere.

Okoli 240 oseb, ki so jih aretirali britanski policisti in so se znašle pred sodnikom, je mlajših od 18 let.

Nekatera sodišča v Angliji so delala tudi vso noč, da bi tako lahko obravnavali čim več primerov obtoženih izgrednikov, ki so v Londonu in nekaterih drugih mestih uničevali tujo lastnino in plenili po trgovinah.

Pred sodnike so stopili obtoženci različne starosti, od najstnikov do 40-letnikov, ki jim je skupno to, da so se v času vsesplošnega divjanja okoristili s kakšno dobrino iz razbitih trgovin.

14-letno dekle so v trgovini Argos ujeli z dvema kamerama in igralno konzolo. 17-letnik iz Croydona je priznal, da je iz ene izmed trgovin ukradel parfum in vodico po britju. 18-letnega študenta pa je policija ujela z dvema majicama iz trgovine Burberry. Sodnik je slednjemu izrekel denarno kazen v višini 150 funtov in mu dejal: "Pred sabo imaš svetlo prihodnost. Če se boš še enkrat znašel v težavah, boš to prihodnost ogrozil.

Osnovnošolski učitelj je priznal, da je vlomil v trgovino z elektronsko opremo.
Osnovnošolski učitelj je priznal, da je vlomil v trgovino z elektronsko opremo. FOTO: Reuters

28-letni Owen Flanagan pa je priznal krivdo, potem ko je iz trgovine z oblekami, ki je v lasti nekdanjega člana skupine Oasis Liama Gallagherja, ukradel obleke, vredne 75 funtov, in dva elektronska izdelka. V sredo pa je sodišče v Highburyju obravnavalo tudi primer Alexisa Baileyja, 31-letnega osnovnošolskega učitelja v Stockwellu. Ta je priznal krivdo za vlom. Policisti so ga namreč našli v trgovini z elektronsko opremo.

Primere sicer obravnavajo britanska nižja sodišča in so nekatere, ki so priznali krivdo, izpustili po plačilu varščine, pogosto pa so odredili tudi, da jim na gleženj namestijo elektronsko sledilno napravo. Številne primere pa so nižja sodišča napotila na t. i. Crown Courts, ki imajo več pristojnosti in lahko izrečejo strožje kazni.

Dogovori prek BlackBerryja

Izgredniki v Londonu
Izgredniki v Londonu FOTO: Metropolitan police

Številni sicer na sodišču pravijo, da je bila njihova odločitev, da plenijo po trgovinah, spontana in sprejeta v trenutku. A bremenijo jih sporočila, ki so jih prejeli prek BlackBerry Messengerja.

V Manchestru so denimo obravnavali primer 16-letnika, ki je priznal, da je vstopil v draguljarno Swarovski z namenom, da bo tam kradel. Najstnik se je za to odločil, potem ko je prek BlackBerryja dobil sporočilo "pridi v mesto“. Policija ga je prijela ravno, ko je želel zbežati iz draguljarne. Dejal je, da je vedel, da je njegovo ravnanje napačno, a da ga je v trenutku zaneslo. Sodnik Khalid Qureshi je dejal, da je obremenjujoče dejstvo to, da je 16-letnik prejel in se odzval na sporočilo. To namreč pomeni, da je bilo njegovo početje načrtovano in organizirano. Na prizorišče se je odpravil, da bi se dobil s skupino ljudi. "Povsem dobro je vedel, kaj se dogaja v državi. Nekdo, ki je z Lune, bi vedel, kaj se dogaja v državi,“ je bil strog sodnik. "Ko gledam izraz na obrazu njegove matere, ki je slišala, kaj je njen sin storil, verjamem, da vožnja nazaj domov ne bo prijetna,“ je povedal sodnik.

Preberite še: So bili izgredniki mladi brez glasu ali le tolpe na delu?

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

saurium
11. 08. 2011 16.32
haha kok so vsi ponosni na fotkah. če bi hodil u šolo bi vedl da obstajajo kamere pa fotoaparati.
Ramzess
11. 08. 2011 14.42
Z lepim se hvalijo oblasti, vseh ne bodo mogli identificirati, neposredno, ...še manj pa bodo izločili naključno mimoidoče, tudi ti so lahko indentificirani, aretirani in obtočeni. Ni vse tako enostavno kot se zdi, posnetki niso vse.
JezekTekaTeka10
11. 08. 2011 14.21
Muslimanski priseljenci pač uresničujejo tisto kar njihovi verski voditelji že dolgo napovedujejo ... ... Bobiji angleški pa gledajo kako požigajo in uničujejo, namesto da bi jih ene 2000 potolkli brez milosti in bi bil mir naslednih par let !! ... kje si Margaret Tacher ... ta je mela jajca !!!
kolcamož
11. 08. 2011 14.04
kaj čmo novi svetovni red je že pognal svoje korenine,,prav,treba se je upret na vse načine......
JurijGrmMlajsi
11. 08. 2011 13.34
Platon23 zakaj ti sploh rabiš zasebnost na javnem mestu? Noben te ne nadzoruje doma. Bil sem v Londonu odkar so te kamere, in ne vidim problema čeprav ne maram da se moja slika pojavi v javnosti- na prireditvah se vedno izogibam tv kameram, ampak tu te pozabijo v eni minuti razen če si storil neko kaznivo dejanje
JezekTekaTeka10
11. 08. 2011 13.33
Ne kradi ! ... aja tega nimajo v unem svojem zvezku ...
freefor
11. 08. 2011 13.28
Je že treba trendom sledit ne vem po kaj bi šli pri nas prej po moje v gradbeno trgovino po cegle.
prouhudababa
11. 08. 2011 13.16
Kradli so, ker nimajo nič?!? Jaz nimam blackberryja, potem imam še manj kot nič? Naj grem zdaj še jaz razbijat in krasti po trgovinah? Dejte no malo razmisliti kaj sploh pišete. Mnogi teh, ki so sodelovali v teh izgredih, so iz družin, kjer je kriminal nekaj 'normalnega'. Za zgled so jim očetje in dedki, ki so že vsi odsedeli kakšno zaporno kazen. Taki potem v črednem nagonu za seboj potegnejo še druge, ki nočejo izpasti mevže, ki si ne upajo. Veliko je 'vikend-huliganov', ki se v množici enakih počutijo varne in izživljajo svoje strasti. Ne, ni treba, da si 'brez vsega', saj niso kradli kruh in mleko, ampak drago elektroniko, nakit, mobitele, parfume in druge luksuzne artikle. Kdor je brez vsega, ta bo ukradel kruh in mleko!
kojanezvac
11. 08. 2011 13.06
Ujeli bodo nekaj priložnostnih lopovov, ključnega problema pa ne bodo uredili. Bogati bodo zahtevali več policajev, večji nadzor, več kamer. Vedno bližje smo totalni kontroli in nadzoru gibanja množic, ki nima nobenega izgleda za normalno in človeka vredno življenje.
JurijGrmMlajsi
11. 08. 2011 12.39
dk9armaniboy O, da...še več birokratčkov, ki sam srkajo kavice in kramljajo. Država ne more poskrbeti za zaposlenost, lahko pomaga gospodarstvu a drugače sam privatni sektor lahko uredi brezposlenost. Če boš zvikševal davke do vrha Olimpa, da poplačaš vse te ubirokratčke, potem bo gospodarstvotoliko težje oživelo.
JurijGrmMlajsi
11. 08. 2011 12.36
Ofca1A hvala, si bom zapomnil, sploh v primeru da nek osel tvoje nakladanje vzame resno. Še tri zapaha, nova vrata na garaži in teta Beretta v stanju pripravljenosti.
JezekTekaTeka09
11. 08. 2011 12.26
MARTIAL LAW ... tut miško bi slišal, tak mir bi bil ...
jurjur
11. 08. 2011 12.17
Kradel spontano in v trenutku, ali pa z namenom... Oboje je isto in bi bilo pezdete potrebno zapret. Za vzor drugim, ki so (še) pošteni.
Ofca1A
11. 08. 2011 12.16
Obsojam to definitivno,..sam tako bo. Zapomente si ta stavek: Če jaz nimam tudi ti neboš imel!
Schtrom
11. 08. 2011 12.12
moderator ma spet slab dan, se nisi slisal, da ne smes nositi svojih osebnih tezav v sluzbo?
pokus
11. 08. 2011 12.12
eni so vsaj teko pametni da si dajo maskee gor
dreko123
11. 08. 2011 12.09
Tele slike me spominjajo na našo vlado in njene ministre. Sem prav gledal če bom kje Kresalko, Pahorja, Golubića, Bavčarja, Janšo in podobne videl.
balon200
11. 08. 2011 12.08
Ja pa kaj , kradli so, ker nimajo nič. So what. Kapitalisti kradejo vsak dan, every day, jeden tag,.. Kapitalisti lahko a reveži pa ne smejo. Pač so si vzeli, isto kot kapitalisti. V čem je razlika. A ja, v načinu. Moraš ukrasti tako, da te kamera ne ujame, potem je okej. V tem je torej point. Zato so krivi.
comment123
11. 08. 2011 11.55
O dogodku naj se zamislijo tudi druge države!
prava resni.ca
11. 08. 2011 11.39
dk9armaniboy ce bos inovativen bos lahko naredil biznis in sam ustvarjal delovna mesta. tega ti noben nebo preprecil. drzave same ne ponujajo sluzb razn v javni upravi k jih je pa ze tko prevec.