Tujina

FOTO: 'Jezni ljudje' pregnali opozicijske voditelje

Teheran, 18. 09. 2009 14.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
6

Iranske varnostne sile so se spopadle s privrženci opozicijskega politika Mira Hoseina Musavija. Aretirali so najmanj 10 ljudi, nad protestnike pa so se spravili tudi s solzivcem.

V Iranu že 30 let zadnji petek v času ramazana potekajo demonstracije v podporo palestinskemu narodu.

V Teheranu je na demonstracijah, ki so jih oblasti organizirale v podporo Palestincem, več sto ljudi začelo vzklikati gesla v podporo poražencu junijskih predsedniških volitev Miru Hoseinu Musaviju. Zahtevali so tudi izpustitev oseb, ki so jih oblasti zaprle v času demonstracij po predsedniških volitvah. Na demonstracijah so bili številni privrženci opozicije oblečeni v zeleno, barvo Musavija, k čemur so jih pred tem pozivali na različnih spletnih straneh.

Privrženci opozicije ...
Privrženci opozicije ... FOTO: Reuters
... in pozicije.
... in pozicije. FOTO: Reuters

S podporniki opozicije so se poleg iranskih varnostnih sil spopadli privrženci režima. Aretirali so najmanj 10 ljudi, demonstrante pa so po pričevanju očividcev tudi pretepali, prerivali in jih poskušali razgnati s solzivcem. Tudi opozicijski voditelji so morali po hitrem postopku zapustiti shod. Reformistični nekdanji predsednik Mohamed Katami se je udeležil protestov, a so ga napadli podporniki sedanje oblasti in predsednika Mahmuda Ahmadinedža. Strgali so mu obleko, njegov turban pa je padel na tla, so povedali očividci. ''Zaradi jeznih ljudi'' sta bila prav tako prisiljena oditi Musavi in reformistični klerik Mehdi Karubi.

Demonstracij v podporo Palestincem v središču Teherana se je skupaj udeležilo več tisoč ljudi. Po 9. juliju so bila prva priložnost, da opozicija, ki Ahmadinedžada obtožuje poneverbe volitev, znova pride na ulico. Iranske oblasti pa so že v četrtek napovedale, da bodo ukrepale proti vsem, ki bodo izražali nasprotovanje predsedniku, ki je sicer spregovoril na današnjem dogodku v podporo palestinskemu narodu. Ponovil je svoje znano stališče, da je holokavst "mit", obstoj Izraela pa "žaljivka za druge narode". Med njegovim govorom so udeleženci shoda skandirali geslo "Smrt Izraelu!".

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

damirg@email.si
18. 09. 2009 22.54
kje je pa tista novica o izraelu, ki ne dovolijo pregleda svojih jedrskih objektov, po tem ko so združeni narodi sprejeli resolucijo da to morajo storiti? pa novica o tem da bodo nadaljevali z naseljevanjem na palestniski zemlji, ko so jim združeni narodi to prepovedali?
Audy
18. 09. 2009 18.51
A tud Nazguli so prišli v Iran, lol
marko.peser@gmail.com
18. 09. 2009 16.30
lesnikovsok, shod je v podporo Palestini kot okupirani zemlji, okupator pa je nacistični Izrael
jebise2
18. 09. 2009 15.40
Kaj hočemo, divjaki!
lesnikovsok
18. 09. 2009 15.38
kva ma pa izrael kle zravn? :)
klemen456
18. 09. 2009 15.37
TELE BABE NAJ SE TPRVU PR 45°c SLEČEJO PA NORMALN OBLEČEJO POL NAJ GREJO PA PROTESTIRAT .............. PA UN PLAKAT JE DOBR "Israel --- ShitRael ! xD