Tujina

FOTO: Londončani peš po opravkih

London, 03. 11. 2010 15.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Stavka zaposlenih na londonski podzemni železnici je Londončanom spet povzročila kar nekaj težav. Zaprtih je bilo približno 100 postaj, promet pa je bil oviran skoraj na vseh progah.

To je že tretja stavka delavcev londonske podzemne železnice v zadnjih treh mesecih. Nova stavka je napovedana za 29. november.

Stavka zaposlenih na londonski podzemni železnici, ki so v torek ob 20. uri začeli 24-urno stavko, je Londončanom povzročila precej težav pri prevozu po mestu. Po navedbah uradnikov je vozilo samo 45 odstotkov vlakov, vendar pa ti na mnogih postajah podzemne železnice niso stali.

Stavkalo naj bi skoraj 11.000 članov transportnih sindikatov RMT in TSSA, ker nasprotujejo načrtovanemu ukinjanju delovnih mest. Ukinili naj bi približno 800 delovnih mest, predvsem v prodaji vozovnic, RMT pa opozarja, da bi lahko sčasoma odpustili 2000 oziroma 10 odstotkov zaposlenih.

Mnogi so se odločili za vožnjo z avtobusi.
Mnogi so se odločili za vožnjo z avtobusi. FOTO: Reuters

Zaradi stavke je bilo zaprtih 100 oziroma približno četrtina postaj podzemne železnice, promet je bil oviran na skoraj vseh progah. Potniki so za vožnjo porabili precej več časa kot sicer, mnogi so se odločili za vožnjo z avtobusi, ki so bili zato prenatrpani.

Po uradnih podatkih upravljalca londonske podzemne železnice Transport for London je opoldne vozilo samo 45 odstotkov vlakov. Po njihovih podatkih je možnost izposoje kolesa uporabilo 30 odstotkov več prebivalcev.

Londonskemu županu Borisu Johnsonu se zdi stavka nesmiselna. Kot pravi, lahko aktivnosti vodstva sindikata povzročijo "nekaj neprijetnosti, vendar bomo z alternativami zagotovili, da prestolnica ne bo obstala".

Zaradi stavke je bilo zaprtih 100 oziroma okoli četrtina postaj podzemne železnic.
Zaradi stavke je bilo zaprtih 100 oziroma okoli četrtina postaj podzemne železnic. FOTO: Reuters

Generalni sekretar RMT Bob Crow je prepričan, da gre za vprašanje varnosti. "Imamo možnost pristati na ukinjanje delovnih mest in čakati na katastrofo ali se upreti in se boriti za varen sistem podzemne železnice," je dejal.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vsesmozagonili
04. 11. 2010 19.44
tudi britanski delavci se prebujajo, zelo fajn!
martinkrpan1
04. 11. 2010 08.53
pahor- sej vemo da ma katrca dolge prestave!
martinkrpan1
04. 11. 2010 07.50
V ANGLIJI BOJO ODPUSTIL TRETJINO JAVNE UPRAVE!-RESNO!- KAJ PA PR NAM ker kokr vidim vse ponavljamo za drugim sam da pahor drži kr v prvi-se mi zdi da zdej tisti ki so še ostal bogati pa z vezami hočjo da se še bl zlomimo da nas bojo še cenej pokupli!
skydrol7
03. 11. 2010 17.34
spremembe poslovanja v londonskem tranzitnem prometu so bile nujne in seveda ce se sistem avtomatizira je pri tem zmanjsanje stevila zaposlenih....
Frane Šajn
03. 11. 2010 16.37
KAJ PA ROLKE IN KOTALKE A TO NE GRE?