Tujina

FOTO: Najmanj 29 mrtvih v letalski nesreči

Kartum, 11. 06. 2008 08.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na letalu, ki ga je na kartumskem letališču nenadoma zajel ogenj, je umrlo najmanj 29 ljudi. Glavni vzrok za nesrečo naj bi bilo slabo vreme.

Po pristanku naj bi pod desnim krilom odjeknila eksplozija.
Po pristanku naj bi pod desnim krilom odjeknila eksplozija. FOTO: Reuters
Letalo je varno pristalo na letališču v Kartumu. Pogovarjali so se s kontrolnim stolpom, kjer so jim povedali, kje naj ustavijo. Nato pa je eksplodiralo. Direktor kartumskega letališča Yusuf Ibrahim

Sudansko potniško letalo z 214 potniki in člani posadke je po pristanku na letališču v prestolnici Kartum nenadoma zajel ogenj. 171 potnikom je uspelo skozi zasilne izhode zbežati na varno, na ostankih airbusa pa so doslej našli 29 trupel. Kaj se je zgodilo s preostalimi 14 ljudmi na krovu, ni znano. Upanje pa ostaja, da so uspeli pobegniti in da so v zmedi, ki je nastala, takoj zapustili letališče.

Letalo, ki je bilo na poti iz Amana v Jordaniji, je med hudim nalivom in peščenim viharjem na videz brez težav pristalo. Ko ga je pilot poskušal dokončno ustaviti, pa je zagorelo. Eden od potnikov je povedal, da je eksplodiralo pod desnim krilom, njegove navedbe je potrdil tudi sudanski minister za promet Mabrouk Mubarak Salim. "Natančnih informacij še nismo zbrali, menimo pa, da je glavni vzrok za nesrečo slabo vreme,“ je dejal. Direktor letališča Yusuf Ibrahim pa je dejal, da tehnične okvare še niso izključili.

Letalska nesreča v Sudanu
Letalska nesreča v Sudanu FOTO: Reuters

Po pričevanju preživelih je let potekal vse prej kot normalno. Tako so poskušali pristati v Kartumu, a so jih zaradi neurja preusmerili na Port Sudan, mesto ob Rdečem morju. Ko so uro kasneje spet poskušali srečo na letališču v prestolnici, pa se je zgodila nesreča.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
12. 06. 2008 11.43
"Upanje pa ostaja, da so uspeli pobegniti in da so v zmedi, ki je nastala, takoj zapustili letališče." Prvič slišim, da bi potniki svojevoljno, mimo popisa, zapustili letališče. Kolikor vem obstajajo pravila, da se preživele potnike popiše, zdravstveno prgleda in šele nato pusti domov. Takšen 'pobeg' iz terminala lahko sugerira na marsikaj. Pri takšnem 'po domače' postopku, se kaj lahko zgodi, da najdejo, zunaj terminala, kakšnega mrliča, za katerega se kasneje izkaže, da je bil potnik na tem letalu, ali pa tudi ne, če je bil vpleten še v kakšno drugo nesrečo. Ljudje ne morejo in nesmejo kar tako zapustiti območja nesreče, ker jih morajo zdravniki pregledati, da niso morebiti poškodovani, čeprav se morda na zunaj ne vidi. Res je da so ljudje v stanju šoka, ko se ne obvladujejo, sposobni narediti marsikatero neumnost, kar pa seveda ne more biti opravičilo, če ogrozijo sebe ali koga drugega. Bomo videli, kako se bo razpletla ta zgodba.
vinadap
11. 06. 2008 17.15
Žal,to se je zgodilo v Kartumu,žal,letališki uslužbenci delajo bolj po domače. Na letališču Brnik delajo zadnjih 10 -12 let strogo profesionalno. Ko prideš na letališče oddaš prtljago in s tem narediš prvi chek,drugi je pa tik pred vstopom v letalo chek - in,in prav to je najbolj verodostojno in sigurno,da si vstopil v letalo. Podatki so 100%.
Ramzess
11. 06. 2008 12.36
"123 potnikom je uspelo skozi zasilne izhode zbežati na varno, na ostankih airbusa pa so doslej našli 28 trupel. Kaj se je zgodilo s preostalimi 66 ljudmi na krovu, ni znano." Ni znano, lahko bi preverili, če so sploh bili na letalu, nič neobičajnega, v takih okoliščinah, ni, če ljudje odpovedo let. Pri številnih nesrečah so ugotovili, vštevši 11.9., da je bilo v letalu precej manj potnikov, kot je bilo prijavljenih. Pri takih zadevah je vedno vprašanje, kateri seznam gledajo, ko je preverjajo in štejejo potnike. Napake, zaradi neažuriranih seznamov niso tako redke, in posledično napačne obveščanja svojcev, ki jim pa to seveda ne more biti povšeči. Nekdo ga je krepko polomil, letalo vendar ni igrača.