Tujina

FOTO: Svetleči baloni za konec praznovanja obletnice padca Berlinskega zidu

Berlin, 09. 11. 2014 17.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Sanje se lahko uresničijo. Ni nujno, da stvari ostanejo takšne, kot so," je na osrednji slovesnosti ob 25. obletnici padca zidu v Berlinu dejala kanclerka Angela Merkel. Prepričana je, da je mogoče porušiti tudi druge zidove, kot so "zidovi diktature, nasilja, ideologije, sovraštva".

S spustitvijo belih balonov v zrak so v Nemčiji okronali obeleževanje 25. obletnice padca Berlinskega zidu, ki je veljal za najmogočnejši simbol delitve med Vzhodom in Zahodom.

Prireditve ob obletnici padca Berlinskega zidu 9. novembra 1989 so potekale več dni in po vsej državi, vrhunec pa so predstavljali današnji dogodki v Berlinu. Dopoldne so prevladovali resnejši toni z uradnimi govori, popoldne pa se je dogajanje prevesilo v množično rajanje na prostem.

Kanclerka Angela Merkel, berlinski župan Klaus Wowereit in druge ugledne osebnosti so se najprej poklonili spominu na žrtve, s tem da so vtaknili vrtnice med špranje v ostanku nekdanjega zidu. Nato so se udeležili ekumenskega bogoslužja v Kapeli sprave na berlinski Bernauer Strasse - ulici, ki jo je leta 1961 preko noči na polovico presekal zid in kjer so kasneje postavili osrednje spominsko obeležje.

Merklova: Stvari se da obrniti na bolje - to je sporočilo padca zidu

Po mnenju Merklove je padec Berlinskega zidu znak upanja za krizna žarišča in konflikte po svetu. "Stvari se da obrniti na bolje - to je sporočilo padca zidu," je dejala na današnji osrednji slovesnosti ob 25. obletnici padca zidu v Berlinu.

"To je sporočilo še posebej za ljudi v Ukrajini, Siriji, Iraku in številnih drugih regijah našega sveta, kjer so ogrožene ali celo poteptane človekove pravice in svoboščine," je še dodala kanclerka. Po njenih besedah je mogoče porušiti tudi druge zidove - "zidove diktature, nasilja, ideologije, sovraštva". "Sanje se lahko uresničijo. Ni nujno, da stvari ostanejo takšne, kot so," je dodala.

Angela Merkel
Angela Merkel FOTO: Reuters

Ob tem se je spomnila vseh žrtev razdeljene Nemčije in številnih neuspešnih poskusov bega čez zid. "Dan svobode je vedno tudi dan spomina na žrtve," je dejala in izpostavila žrtve pregona s strani služb državne varnosti v nekdanji Vzhodni Nemčiji, kjer je po njenih besedah vladal "z ideologijo obsedeni režim".

Zbrane na slovesnosti na Bernauer Strasse - ulici, ki jo je leta 1961 preko noči na polovico presekal zid in kjer so kasneje postavili osrednje spominsko obeležje - je nagovoril tudi berlinski župan Wowereit. "Priklanjamo se pred žrtvami zidu in številnimi drugimi, ki so kot žrtve komunističnega terorja v Nemški demokratični republiki in državah Vzhodnega bloka morali neizmerno trpeti," je dejal.

V 28 letih obstoja zidu je pri poskusih pobega umrlo najmanj 138 ljudi, več kot 5000 je beg uspel. Najbolj odmeven je bil poskus pobega 18-letnega Petra Fechterja, ki je na očeh javnosti izkrvavel do smrti pod streli vzhodnonemških mejnih policistov.

Z Merklovo in drugimi uglednimi osebnostmi sta se dopoldne poklonila spominu na žrtve, s tem da sta vtaknila vrtnice med špranje v ostanku nekdanjega zidu. Kanclerka naj bi danes tudi odprla novo stalno razstavo na Bernauer Strasse in se skupaj s predsednikom države Joachimom Gauckom udeležila slovesnosti v Koncertni hiši, kjer bo zbrane nagovoril predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz.

Zaključel s koncertom in baloni

Množično slavje so pred Brandenburškimi vrati zvečer zaključili z nekaj manj kot 7000 osvetljenimi belimi baloni, ki so jih spustili v zrak na 15 kilometrski trasi nekdanjega zidu. Koncerta so se udeležili tudi nekdanji politični oporečniki.

Berlinski zid je 28 let veljal za najmogočnejši simbol delitve med Vzhodom in Zahodom. Njegov padec pred četrt stoletja je predstavljal vrhunec v nizu dogodkov leta 1989, ki so razkrili razpoke v železni zavesi in napovedali padec komunizma. V manj kot letu dni je padcu zidu sledila ponovna združitev Nemčije.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AIZ
09. 11. 2014 23.22
-2
Haha taki reveži so bli res :) ! Če bi pršli v Slovenijo dokomentarc snemat po drugi svetovni vojni bi pomojm ,da Ameriški novinar teku na avijon od straha ... :)... Huda Jama , Barbara rov kočevje + Goli otok ...
yokerxdinterfan
09. 11. 2014 23.28
+1
upam da no kdo to tvojo idejo upošteval...prav rad bi videl kaj bi pripravili
AIZ
09. 11. 2014 23.38
-7
Smrt komunizmu ... komunizma se moramo bati ... Ameriška demokracija to je pa zakon :D
Nina Nubia 1
10. 11. 2014 06.46
+2
AIZ v Libiji,Siriji,Iranu,Afganistanu,Iraku,Jugoslaviji....lahko nastevam do vecera,se ne bi strinjali s tabo....zadnja desetletja se ljudje bojijo demokracije.....
AlternativeFacts
09. 11. 2014 19.59
+7
mama merkel naklada, kot je nakladal naš kučko in vsi pomladni ysejalci jalovega krompirja, ko so dovoljevali sanje za eno noč. Enako je s to frazo naložila mama merkel...Thomas Piketty, ekonomist, ki je pri 22-ih doktoriral na London School of Economics in ko je po dveh letih profesorsko službo na najbrž najbolj prestižni univerzi, MIT v Bostonu, zamenjal za majhen kabinet na pariški École des Hautes Études en Sciences Sociales zna povedati to:"Obdobje po drugi svetovni vojni je privedlo do iluzije, da ima sodobni kapitalizem, za razliko od divjega liberalnega kapitalizma 19. stoletja, lahko povsem človeški obraz v obliki stalnega povečevanja življenjskega standarda za vse. "...pa lepe sanje še naprej, mogoče če se ga ornk nacukamo, in nam kaj božiček prinese. Teli nam razen floskul ne bodo nič, no še kaj nam bodo odvzeli, da bomo lahko še bolj sanjali....
100 % BDP = STOP
09. 11. 2014 20.05
-5
Mama Merkel je iz bivše Vzhodne Nemčije , bo že vedela kaj govori . S kapitačlizmom je pa tako , če bo iz vseh nas ustvaril reveže , bo propadel ( ker ne bo imel komu prodajati in služiti ) , verjetno bo deloval po samoohranitvenemu nagonu in vzdrževal sprejemljive razmere .
Borut Novak 1
09. 11. 2014 20.10
-8
Zanimivo da vedno citirajo neke "strokovnjake" ki živijo na račun delovnega naroda v javnem sektorju! Kot da oni nekaj vedo. Samo zavist jih daje ker v JS ne morejo prit do milijard. To je vse! Ker bi bilo treba nekaj realno znat in nekaj realno naredit. Najlažje je nekaj nakladat iz nekega kabineta. Še Slavoj Žižek se je takih naveličal.
Borut Novak 1
09. 11. 2014 20.11
-7
S kapitalizmom je pa tako. Nikoli a svetu ni bilo take blaginje kot je v kapitalizmu! Še nikoli nikjer!
AlternativeFacts
09. 11. 2014 20.14
+6
bdp@Kaj misliš, zakaj nastanejo finančni balončki? Zaradi lepšega, ali zaradi tega da kapitalizem ne propade? @Bilder, mogoče bi pa morali povprašati tebe, namesto da so brali knjigo tega Pikettija, ki je samo analiziral zadnjih 200 let kapitalizma...mislim,da imaš ti dokaj bujno domišlijo se mi zdi...in še ena malenkost PRIVAT UNIVERZE, ti to kaj pove?
Borut Novak 1
09. 11. 2014 20.50
-3
Seveda mi pove. Sploh v Sloveniji! One so krive za funkcionalno nepismenost cele populacije. A če je privat univerza na kateri uči isti kader kot na državni, je pa to kao strokovnjak iz gospodarstva?!
AIZ
09. 11. 2014 23.25
+2
100 % BDP = STOP razlika je le v tem da ima sodobni kapitalizem znanost s tem mislim robotiko ... Kar se tiče pa bolšega življenja na zahodu je pa res da je imela amerika takrat več kot polovica sveta popolnoma pod sabo ... Ampak danes se kaže hendikep Kitajska in kmalu Indija ...
AlternativeFacts
09. 11. 2014 23.30
+2
MIT (MIT - Massachusetts Institute of Technology) Boston..mislim da ime pove več kot dovolj, London School of Economics..v VB 3 najpomembnejša univerza, École des Hautes Études en Sciences Sociales vodilna francoska univerza iz področja socioloških študij itd, podprta is strani Rockefeller Foundation..in ti s tako lahkoto navržeš take neumnosti......res neverjetno.
Borut Novak 1
09. 11. 2014 23.51
-4
Aha. Sedaj so ti pa Rockefellerji referenca? Kakot ti kdaj ustreza. Enkratsi za globalizacijo drugič si proti njej, enkrat so ti Rotchidi nekaj slabega potem pa Rockefellerje dviguješ v nebo. Ti si proti levičarjem ker si skrajni levičar in podobne fore. Daj odloči se že kaj želiš. A se ti ukvarjaš še s čm drugim kot z Rotchildi in Rockefellerji? Karkoli pišeš, kaka koli je tema, ti njih začneš omenjat. A si je Rotchild sedaj spraznil mehur da so pri nas poplave?
AlternativeFacts
10. 11. 2014 00.12
+3
Niso mi referenca, samo pokazal sem ti kakšne buče klatiš s tem, ko omenjaš " A če je privat univerza na kateri uči isti kader kot na državni, je pa to kao strokovnjak iz gospodarstva?! "..referenca mi je pa človek, ki je, še enkrat ti bom napisal, če slučajno v prvo nisi razumel, analiziral zadnjih 200 let kapitalizma in to analizo tudi akademsko utemeljil.....
...U.D.B.A...
09. 11. 2014 19.53
+10
zgleda da tle gor nevedo kaj je socijalizem in kaj komunizem......nč brezveze komentirat....grmo drugam...
100 % BDP = STOP
09. 11. 2014 19.58
-8
To je eno in isto , razlika je samo iz katere strani gledaš . Če si zunaj - je komunizem , če si notri - je socializem .
mes
09. 11. 2014 18.58
+4
Zid je padel samo za zahodnjake smo ostali izobčenci in idijoti ,objekt za izkoriščanje in zaničevanje
Borut Novak 1
09. 11. 2014 18.23
+0
A Nemcem se tudi toži po socializmu?
ginger 1
09. 11. 2014 18.29
-5
Tudi S L U C A J N O NE !!! Pa saj niso zmedenci...ki se nikoli nic ne naucijo...!!!
funi
09. 11. 2014 18.31
-4
Ne sigurno živijo bolš a kaj pa v SLO. Pripadniki bivšega sistema zapirajo osvoboditelje,to je kot bi v Nemčiji vladal Honekerjev duh
Ni_Nicka76
09. 11. 2014 18.39
+1
Samozadostnim ne. Socialcem, ki morajo pa krasti, pa verjetno..... :)
DeBill
09. 11. 2014 19.18
+2
čaki čaki funi, malo si preberi tekste osamosvojiteljev pred l91, ugotovila boš, da so bili to komunistični ekstremisti
...U.D.B.A...
09. 11. 2014 19.52
+4