Tujina

FOTO: Poljaki žalujejo po tragični nesreči

Varšava, 11. 04. 2010 07.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Več deset tisoč Poljakov je nežno prepevalo državno himno in ob tem metalo rože na mrliški voz, ki je proti predsedniški palači peljal posmrtne ostanke predsednika Kaczynskega.

Slovo od predsednika-3
Slovo od predsednika-3 FOTO: Reuters

Letalo s posmrtnimi ostanki poljskega predsednika Lecha Kaczynskega, ki je umrl v sobotni letalski nesreči na zahodu Rusije, je danes pristalo v Varšavi. Na letališču so ga pričakali številni visoki predstavniki, med njimi pokojnikov brat Jaroslaw Kaczynski in predsednik vlade Donald Tusk.

Po sprejemu z vojaškimi častmi in molitvijo, ki jo je vodil varšavski nadškof Kazimierz Nycz, so krsto, pokrito s poljsko zastavo, prepeljali v predsedniško palačo, kjer se je ob tej priložnosti zbralo več deset tisoč ljudi. Veliko ljudi se je zbralo tudi ob cesti od letališča do predsedniške palače, kjer so prepevali državno himno in metali cvetje.

Pred poletom letala s posmrtnimi ostanki v Varšavo so se pokojnemu predsedniku poklonili na letališču v Smolensku. Kratke slovesnosti so se udeležili ruski premier Vladimir Putin in drugi visoki predstavniki Rusije.

Posmrtni ostanki njegove žene Marie so medtem – v nasprotju s pričakovanji – ostali v Rusiji. "Trupla Marie Kaczynski ni bilo možno identificirati, zato ga niso mogli vrniti v domovino," je  povedal tiskovni predstavnik poljskega predsedstva Tomasz Brzezinski.

Poljska in svet žalujeta

Poljaki žalujejo.
Poljaki žalujejo. FOTO: Reuters

Poljaki so že točno opoldne počastili spomin na pokojnega državnika. Oglasile so se sirene in zadoneli so zvonovi, ljudje po vsej državi so obstali in mrtve počastili z dvema minutama molka.

Žrtev so se z dvema minutama molka danes spomnili tudi na Madžarskem. V poljski cerkvi v Budimpešti je potekala maša v spomin na žrtve, že v soboto zvečer pa se je pred madžarskim zunanjim ministrstvom zbralo več tisoč ljudi, med njimi številni Poljaki, ki so polagali cvetje in prižigali sveče.

V poljski sosedi Litvi se v ponedeljek začne tridnevno žalovanje."V teh treh dneh bomo jokali s poljskim narodom, ki je žrtev velike tragedije," je povedal litovski premier Andrius Kubilius. Dan žalovanja bo jutri tudi v Rusiji in Bruslju. 

Na Češkem in v Nemčiji bodo dan žalovanja razglasili na dan pogreba predsednika Kaczynskega in ostalih žrtev letalske nesreče v Smolensku.

žalovanje
žalovanje FOTO: Reuters

Poljsko pretresla žalostna vest

Tega ni mogoče verjeti! Ta tragični, prekleti Katin. To je rana, ki se bo le s težavo zacelila. Aleksander Kwasniewski, predhodnik Kaczynskega na položaju predsednika

Poljsko je včeraj šokirala novica, da je strmoglavilo letalo, na katerem je bila tudi poljska politična in vojaška elita. Med žrtvami nesreče je bil tudi predsednik Lech Kaczynski s prvo damo Mario in še 95 ljudi.

Nesreča se je zgodila pri Smolensku na zahodu Rusije med pristajanjem predsedniškega tupoljeva 154, ki je zadelo v krošnje dreves in treščilo ob tla.

Potniki so bili namenjeni na slovesnost ob 70. obletnici pokola več tisoč poljskih vojakov v Katinskem gozdu, ki ga je med drugo svetovno vojno zakrivila Stalinova Sovjetska zveza.

Črna skrinjica potrdila pilotovo krivdo?

Teorije zarote ali resnica?

Poljski urednik in novinar Grzegorz Wierzchołowski je za MMC povedal, da je Zvezna varnostna služba Ruske federacije zaplenila posnetke in zapiske poljskih novinarjev, ki so prvi prispeli na kraj nesreče. Dodal je, da obstajajo priče, ki trdijo, da ni bilo megle in da so slišali eno ali dve eksploziji."Še več, Bronislaw Komorowski, ki je edini 'zmagovalec' v tem dogodku, je znan po svojih nenavadnih odnosih s postkomunisti in proruskimi vojaškimi obveščevalci,“ ga še povzema MMC.

Vzrok nesreče preiskujejo. Ena od možnosti je, da je glavni krivec pilot, ki se je kljub gosti megli in nasvetom, naj letalo raje preusmeri, odločil za pristanek. Usoden je bil četrti poskus.

Preiskovalci so že našli črni skrinjici in preposlušali posnetke pogovorov v kabini. Ti naj bi podprli teorijo o pilotovi krivdi. Dokazali so namreč, da mu je kontrolni stolp res odsvetoval pristanek. Ravnal je samovoljno, je dejal ruski minister za promet Igor Levitin. Vprašanje pa je, kako je lahko izkušen pilot naredil takšno napako.

Možnost, da bi bila za nesrečo kriva tehnična napaka, je vsekakor izključena. Kot je povedal glavni preiskovalec Aleksander Bastrikin, je bilo letalo v brezhibnem stanju, kar med drugim dokazuje dejstvo, da pilot v komunikaciji s kontrolnim stolpom v Smolensku ni omenjal kakšnih tehničnih težav. Omeniti velja tudi, da tupoljev 154 slovi kot zanesljiv, poleg tega je bil maja lani na temeljitem servisu.

Po poročanju nekaterih medijev pa obstaja velika verjetnost, da je pilotu dajal navodila sam Kaczynski.

"Nekdo je moral sprejemati odločitve na tistem letalu," je prepričan nobelovec Lech Walesa. "Ne verjamem, da je takšno nalogo nase prevzel sam pilot. To je nemogoče. Veliko sem prepotoval z letali, in kadar koli so se porodili dvomi, je osebje prišlo do voditeljev in vprašalo za nadaljnje poteze."

Trenutki pred tragedijo

Letalo se je v soboto dopoldne približevalo letališču Smolensk. To je bilo ovito v gosto meglo, vidljivost pa je bila manj kot 500 metrov, kar nikakor ne omogoča varnega pristanka. Pilotu so zato svetovali, naj se preusmeri v Minsk ali vrne v Moskvo. Kljub temu se je odločil za pristanek, pri tem pa letalo preveč približal tlom. Letelo je namreč le dobra dva metra visoko, dvigniti ga ni več uspel, letališče pa je bilo predaleč. Nato so sledili tragični trenutki: letalo je s krilom zadelo drevesa, strmoglavilo in razpadlo, razbitine pa je nato zajel še požar. 

Umrla poljska elita

Spominska slovesnost v Smolensku
Spominska slovesnost v Smolensku FOTO: Reuters
Poleg predsedniškega para so v Smolensk potovali tudi številni drugi visoki uradniki z družinami. Delegacija je štela 88 članov.

Med žrtvami so poleg predsedniškega para tudi namestnik zunanjega ministra Andrzej Kremer, podpredsednik parlamenta Jerzy Szmajdzinski, guverner poljske centralne banke Slawomir Skrzypek, vodja predsednikovega kabineta Wladyslaw Stasiak ter celoten vojaški vrh z načelnikom generalštaba poljske vojske Franciszekom Gagorjem na čelu. Umrla je "elita naroda", je zadevo komentiral nekdanji predsednik Lech Walesa.

Predsednik parlamenta Bronislaw Komorowski, ki je v skladu z ustavo sedaj prevzel predsedniške dolžnosti, je razglasil teden žalovanja. Uradno žalno slovesnost bodo imeli na Poljskem danes, z dvema minutama molka natančno opoldne. Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev pa je ponedeljek določil za dan žalovanja v svoji državi.

Brat dvojček na kraju nesreče

Prizorišče nesreče sta si že ogledala predsednika poljske in ruske vlade Donald Tusk in Vladimir Putin. "To je v prvi vrsti tragedija Poljske in poljskega naroda, vendar je to tudi naša tragedija in žalujemo z vami," je ob tem dejal Putin in obljubil hitro in učinkovito preiskavo. Na kraj tragedije je nemudoma odpotoval tudi nekdanji poljski premier in brat dvojček umrlega predsednika Jaroslaw Kaczynski. Čakala ga je težka naloga, identificirati je moral posmrtne ostanke predsedniškega para.

Sožalja od vsepovsod

Sožalja romajo na Poljsko iz celega sveta, poslala ga je tudi Slovenija, žrtev in njihovih svojcev pa se je spomnil tudi papež Benedikt XVI.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (154)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnam 2707
12. 04. 2010 08.15
Na letalu odločitve sprejema le pilot,vse ostalo je izven .Če se je pilot pustil vplivati od določenih potnikov,je tudi to bila njegova odločitev,žal usodna.
sebo-x
12. 04. 2010 08.12
McClain Tu-154 so začeli delati l. 1968 in jih delajo v omejenih količinah še vedno. Med 1015 izdelanih teh letal je bilo število nesreč s smrtnimi izidi vsega 28, med temi pa zelo malo zaradi tehničnih okvar. To Tu-154 uvršča med najbolj zanesljiva ruska letala in med eno normalno povprečje, če jih primerjaš z letali zahodnega tipa, sploh od predpostavki kakšno je rusko vzrževanje letal ....
McClain
12. 04. 2010 06.26
Mal pozabljate, da je letalo padlo v Rusiji in da itak ni receno da kar vemo, je res. Manj verjetno da kaj drzi, kot da ne. Prvi clanek o nesreci ste novinarji zapisali da ta letala slovijo po zanesljivosti. Ne morem verjet. To so leteci Moskvici, zapovrhu se stari kot Peca. Kaksne kvasite. Sozalje druzinam.
skydrol7
12. 04. 2010 01.56
glej, ti si pilot tega letala , ki je poln generalov in drzavnih ministrov , letalo je pod vojasko upravo - trikrat si poizkusil pristati - cas je faktor - tvoj cin je castnik aviacije - sporocis da zaradi slabega vremena ne mores varno pristati - ukaz pride od generala na krovu da se enkrat poizkusi pristati > tvoj odgovor je RAZUMEM g. general.....................
PREKLETO
12. 04. 2010 00.19
NE ZASTOPM. TALE PREDSEDNIK JE BIL DESNIČAR, PA FUL NEK ZAGRET KATOLIK, POTEM MU PA BOGEC TAKOLE UŠPIČI??? MISLIM, TA NAŠ DOBRI MILOSTNI BOG PA RES JE EN VELIK POBALIN!
eiffel
12. 04. 2010 00.02
Ta nesreča me zelo spominja na zadnji spust po Savi izpred dveh let. Takrat je tudi oni sevniški župan mislil, da se mu ne more nič zgoditi in jih je potegnil s sabo v smrt (kriv pa pred sodiščem itak da ni bil, saj je bil ja še po smrti gospod pokojni župan!).
RICHard32
11. 04. 2010 23.55
Samo vseeno je naš Falkon pravi tehnološki biser v primerjavi s tem "Tupoljevom 154". Za našo vlado bi bil še DC-3 predober.
ziya
11. 04. 2010 23.51
...Mii navijačii odbojkeee Ach smo bli na Poljskem & smo se meli prav fajn..xd..nič žalostii..... edino takrat ko smo zvedli da so Bedakii tekme odpovedali..
antonino
11. 04. 2010 23.49
KAJ NI MALO ČUDNO, DA SO PRI TAKI NESREČI TAKOJ NAŠLI IN IDENTIFICIRALI RAVNO LECHA, OSTALI PA SO NEPREPOZNAVNI - KDO JE V KRSTI???????????
antonino
11. 04. 2010 23.46
smi11.04.2010, 14:080 nobenemu ne privoščim smrti. Kaj bi se v Sloveniji zgodilo, če bi umrli Slovenski politični in gospodarski vrh? Sožalje Poljakom. NIČ, SAJ JE NADOMESTNIH POŽERUHOV POVSOD DOVOLJ, TAKO DA SE SPLOH NE BI POZNALO
eiffel
11. 04. 2010 23.26
@coyoteugly82, uspelo mu je, res jih je zasenčil!
coyoteugly82@gmail.com
11. 04. 2010 23.19
@eiffel: Ni težava v tem, da je dopustil, on je to zahteval... dajte si malo prebrat o tem kakšno ima mnenje, oziroma je imel mnenje o Rusiji... on je z delegacijo, ki je bila na letalu enostavno hotel zasenčiti uradno povabljene goste, med njimi tudi svojega političnega nasprotnika, premierja poljske vlade Donalda Tuska...
Uporabnik479666
11. 04. 2010 23.15
bRaKuSSVT81 11.04.2010, 12:42 4 HijoDePuta Ne kekaj napamet ker si komaz prišel z plenic zato ne pametuj kaj pa ti veš ki pred compom sediš pa kar nekaj komentiraš kolikor je razvidno sem jaz podal svoje mnenje, ti pa si me takoj napadel da pametujem....kdo zdj u resnici pametuje? pa k maš že tok jajca pust svoje podatke pa se zmenva v živo, ker mi grejo na živce taki kot ti k bojo men govoril da pametujem k ti niti MU nisem rekel
eiffel
11. 04. 2010 23.14
Predsednik, ki dopusti, da se na isto letalo hkrati z njim vkrca še ves politični in vojaški vrh države, je čudak. Nesreče se pač dogajajo, morali bi leteti vsaj z dvema letaloma.
Alfonso11
11. 04. 2010 23.11
Sočustvujem s Poljaki in jih opazujem kako veliki so! Kje smo šele mi, ki non stop pljuvamo po križu, našo zgodovino!
coyoteugly82@gmail.com
11. 04. 2010 23.10
Poptevejevci, napišite še, da predsednika Poljske, ruski premier Putin ni uradno povabil na komemoracijo, tam je že bil poljski premier, predsednik pa se je na pot podal kar na svojo roko, tako rekoč privat. In ob tem s sabo v smrt poslal še pol političnega in vojaškega vrha Poljske...
coyoteugly82@gmail.com
11. 04. 2010 23.06
@dolejo: Kaj ti si kaj čudnega skado?
_Maverick_
11. 04. 2010 22.59
namesto koordinat letališča, so mu dal koordinate gozda!!!!
pijanec22
11. 04. 2010 22.05
Če bi kdo hotel strmoglaviti avion, a res mislite, da bi čakali na 4. poskus pristanka aviona? Pa da bi čudežno vedeli, da sploh bo toliko poskusov?
Abacus
11. 04. 2010 21.31
dolejo No ja za to tragedijo ne moremo nic ,kot da napisemo ,da je bila nesreca ,saj drugih dokazil ni. Si pa poglej malo na spletu o KGB ,NKVD in danes o FSB ,GRU in SVR in vse kar se jim pripisuje od propagand do aktov izvrsenih in neizvrsenih ,se planiranih... Vsekakor pa si tudi Rusi zelijo spoprijateljiti s Poljaki ,ampak vprasanje je na kaksne nacin! Recimo v baltskih drzavah delujejo s spodkopavanjem vlad ,kar jim se bolj uspeva zdaj v casu krize ,ker so te drzave se bolj ranljive. Tudi tako se "izboljsa" odnose....