Tujina

FOTO in VIDEO: Radovednost se bliža Marsu

Pasadena, 05. 08. 2012 09.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Če bo šlo vse po načrtu, bo rover Curiosity (Radovednost) v ponedeljek ob 7.31 po srednjeevropskem času pristal na Marsu. Njegova misija je preveriti, ali je Mars kadarkoli gostil kakršnokoli obliko življenja in ali bi lahko na Marsu nekega dne preživeli tudi ljudje.

Rover Curiosity (Radovednost), ki je svojo pot začel 26. novembra 2011 na raketi Atlas V-541 in prepotoval skoraj 570 milijonov kilometrov, je le še nekaj ur oddaljen od Marsa. Če bo šlo vse po načrtih, bo na rdečem planetu pristal v ponedeljek ob 7.31 po našem času.

A preden se bo dotaknil tal planeta, ga menda čaka še ''sedem minut groze''. Tako so pristajanje poimenovali strokovnjaki pri ameriški vesoljski agenciji Nasa, saj gre za enega najzahtevnejših pristankov v zgodovini. Strokovnjaki so trdno prepričani, da bo uspelo, a vendar se uradna napoved Nase  glasi, da obstaja 90 odstotkov možnosti za uspeh.

Gre namreč za prvi pristanek s pomočjo najlonskih vrvi. Curiosity je prevelik (je tudi največje plovilo, ki so ga kdajkoli poslali na Mars), da bi ga spustili na podoben način kot vsa druga raziskovalna vozila, ki so pristala s pomočjo zračnih blazin. Ob pretrdem pristanku bi se lahko sprožil ogromen oblak prahu, ki bi lahko poškodovali občutljive instrumente.

Raketa Atlas je z roverjem Curiosity v vesolje poletela 26. novembra 2011.
Raketa Atlas je z roverjem Curiosity v vesolje poletela 26. novembra 2011. FOTO: Reuters

Po načrtih bo sedem minut minilo od trenutka, ko bo vesoljsko plovilo vstopilo v atmosfero rdečega planeta, pa do dotika s tlemi ob gori Sharp v kraterju Gale, tam je bilo včasih, vsaj tako domnevajo, jezero. Krater je v bližini Marsovega ekvatorja, star pa je, so ocenili, od 3,5 do 3,8 milijarde let.

Grozo in (pre)dolge minute bodo čutili predvsem Nasini strokovnjaki, saj se s tem zaključujejo desetletne priprave. Misija je vredna kar 2,5 milijarde dolarjev (nekaj več kot dve milijardi evrov), poleg tega pa bodo imeli med pristajanjem zvezane roke. Iz kalifornijskih pisarn ne bodo mogli narediti prav nič, četudi bo šlo kaj hudo narobe. Le čakali bodo lahko, da rover pokliče ''domov''. Čakanje bo dolgo okoli 14 minut – toliko potrebuje signal, da doseže Zemljo.

Kako bo pristajal?

Ob vstopu bo plovilo imelo hitrosti približno 21.000 kilometrov na uro, v sedmih minutah pa se bo moralo plovilo skorajda ustaviti. Zaviranje bo omogočilo ogromno 15,5 metra široko padalo, zavirali bodo tudi potisni motorji.

Mesto pristanka roverja Curiosity in mesta, kjer so vozili oziroma še vozijo nekateri drugi roverji.
Mesto pristanka roverja Curiosity in mesta, kjer so vozili oziroma še vozijo nekateri drugi roverji. FOTO: NASA

Slednji bodo, predvidoma, plovilo upočasnili na 2,72 kilometra na uro (0,75 metra na sekundo). Plovilo bo le 20 metrov nad tlemi. Takrat bo ''žerjav'' po vrveh nežno spustil Curiosity. Manever bo potekal 12 sekund. Ko se bo rover nežno spustil na tla, bo matično plovilo odletelo stran in postalo smet z Zemlje.

Za kakšen rover gre in kaj je njegova misija?

Šestkolesnik Curiosity je velik kot avtomobil, težak je 899 kilogramov, dolg 3 metre, širok 2,7 metra in visok 2,2 metra. Curiostiy bo pravzaprav nadaljeval tam, kjer so končali njegovi predhodniki. Njegova misija je preveriti, ali je Mars kadarkoli gostil kakršnokoli obliko življenja in ali bi lahko na Marsu nekega dne preživeli tudi ljudje.

Na roverju je nameščenih več deset izjemno občutljivih instrumentov, ki jih potrebuje za raziskovanje. Vozilo ima kar 17 kamer, dva detektorja za radiacijo in za odkrivanje morebiti v kamnine ujeto vodo. Na Zemljo bo lahko sporočal tudi, kakšno je vreme na Marsu. Da vse to deluje, Curiosity porablja električno energijo iz baterije, ki jo napolnjuje razpadanje plutonija 238.

Rover Curiosity - 7
Rover Curiosity - 7 FOTO: NASA

Po pristanku bo rover najprej pregledal, ali vse deluje, šele nato bo začel z vožnjo po rdečem planetu. Svoje ugotovitve bo Curiostiy sporočal prek vesoljske mreže, njegov signal bodo lovile ogromne komunikacijske antene v Kaliforniji, Avstraliji in Španiji. Signal med Zemljo in Marsom potuje od pet do 20 minut, odvisno v kakšni poziciji na orbiti sta planeta.

Delo roverja bo pogojeno od tega, kaj najde. En dan bo predvsem fotografiral, drugi dan bo vrtal v kamenje, tretji dan pa se bo preprosto peljal na novo lokacijo. Rover bo deloval eno Marsovo leto, kar na Zemlji znaša skoraj dve leti. No, najprej mora seveda pristati.

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

McClain
06. 08. 2012 07.48
+1
uauuu noro tale Amerika ! Kje je to dalec.... 10 let ze imam isti avto pa sem sele na 400.000 km tole pa 570 milijonov. Stari, jaz bis se 15.000 let vozu...
19952012
06. 08. 2012 04.33
+1
še 3 urce :)
vzhod
05. 08. 2012 21.12
-6
Kako je nastala zemlja? Nekoč v neskončnosti je izbruhnila vojna v nebesih.Tam je Bog in pa na milijone angelov.Bog je ustvaril angela ki mu je ime Lucifer..bil je tisti ki nosi luč..torej širil je božje učenje med angeli.Lucifer je čes čas bogu zavidal,Lucifer je sam hotel postati bog zato je med angele širil slabe govorice o bogu,govoril je da bog laze ! Seveda so se angeli takrat z tem srečali prvič…torej prvič so se srečali z LAŽJO,pred luciferjem nikoli ni bilo lazi.To je bilo nekaj novega in to je pomembno.Nekateri angeli so nasedli Luciferjevim lažem in so se obrnili proti bogu! To je tudi zelo pomembno za nadaljnje razumevanje zgodovine.1¸-3 angelov se je obrniloproti bogu,to pise v Bibliji.Prisli so pred boga in bog je bil zelo zalosten ko je to videl,ampak bog ve vse in on je to predvidel zato je tudi Luciferja večkrat opozoril naj ne naredi tega kaj namerava.Izbruhnila je vojna v nebesih,neve se kako dolgo je ta vojna trajala ampak na koncu vojne so bog in angeli pregnali Luciferja vodjo upora in pa angele z nebes.Zato jih imenujemo PADLI ANGELI in oni od takrat niso vec angeli ampak so DEMONI.To je pomembna prelomnica v zgodovini.
thinkP
05. 08. 2012 21.14
+3
ma dej spokaj nekam in napisi raje knjigo.. bos imel vec bralcev...
vzhod
05. 08. 2012 21.22
-5
eni se pa res obnasate ne kulturno taksni nebi smeli komentirat na spletu . podgane
Libra77
05. 08. 2012 21.32
+1
vzhod, zamisli si ekstremista, ki verjame, da se bo po razstrelitvi podal v nebesa kjer bo imel 20 devic zase. V podobno ti verjameš, tukaj imaš dokaze a še vedno trdiš to, kar je nekdo s kapitalskim razlogom vcepil ljudem v glave. Dokaze imamo tudi kako je 800 milijonov minusa ustvarila ustanova, ki ti je proti tvoji volji vcepila to zgodbo. Prebudi se, nič ne deluje tako natančno kot trdiš, temveč se spreminja in širi! Vsi ti znanstveniki pa nimajo razloga tebe sasužnjiti, kot so te tvoji, ampak te nauči se vzljubiti kot vrsta, ki je v tem vesoljskem okolju najdlje potovala in se razvila.Lahko noč in vse dobro!
thinkP
05. 08. 2012 21.32
+1
dej mi ti povej kje mas kulturo da smetis s tvojimi monologi in neko teorijo ki nima veze s clankom?????? pusti bralcem da se osredotocijo na clanek in komentarje ki se clanka ticejo. NE VSILJUJ nekega tvojega mnenja oz. teorije bralcem. In če trpis v zivljenju zaradi pomanjkanja pozornosti oz. menis da ves neko resnico in da vso okoli zivijo v zmoti, to predstavi v knjigi in ne tukaj. Dovolj jasno?? podgana.
WikiX
05. 08. 2012 23.00
+1
Obstakata dve pomembni zgodovinski filozofski ločini o človeški naravi, eni so trdili, da se človek rodi dober in mora skozi življenje paziti, da naredi čim manj slabih stvari drugim, da si s tem ne nakoplje slabe usode in trpljenje v posmrtnem življenju. Druga smer zagovarja, da se človek rodi slab, ker je cel svet v oblasti hudobnih sil in se mora z dobrimi dejanji skozi življenje odkupiti ter si zasžiti raj v posmrtnem življenju. Obe smei sta od nekdaj izkoriščale vse oblasti in vlade na svetu, enkrat z nagrajevanjem, drugič s kaznovanjem, tetjič s strašenjem in navduševanjem skozi propagando, pod izgovorom ene od teh dveh velikih filozofij, čeprav še danes nihče nima pojma, kako je res s tem. Najbrž ni res ne eno, ne drugo, vendar malomitov inlegendne škodi, navsezadnje ne moremo vedeti,kaj bo na tujem svetu odkril robot, mogoče vrata pekla, mogoče prehod na drug, boljši svet, mogoče pa le kup mrtvega kamenja. Pomislite, pri nas so povsod rastline in vsaj kake bakterije, tampa srediničesar stoji ogromen kup kamenja, na katerem ni živa niti ena sama celica, mar ni to čudno in nekam zaskrbljujoče?
vzhod
05. 08. 2012 21.12
-2
Lucifer je bil besen ker je izgubil zaupanje boga in ni uspel sam postati bog.Med tem je bog bil zalosten,zalosten ker so se njegova bitja torej 1-3 njih obrnila proti njemu.Ti angeli so mu manjkali,manjkal mu je tudi Lucifer.V tistem trenutku se je Bog domislil da bo ustvaril bitja ki ga bodo imela rada ! Ustvaril bo bitja po svoji podobi ki jih bo lahko imel rad in oni njega.Tem bitjel je ustvaril galasxije,zvezde,planete in vse skupaj deluje tako matematično natančno da je to nevrjeno.Ustvaril je Človeka z ljubeznijo in srcem,ustvaril ga je iz zemlje in mu vdahnil zivljenje,torej učno temu rečemo dal mu je komponento življenja oz.privezal ga na izvor življenja. Bog je imel rad človeka in hotel je biti povsod v človekovem življenju…tako da mu je ustvaril prelepo zemljo,prelepe zivali in vse skupaj je matematično natančno povezano da razmoževanje,prehranjevalna veriga itd.
vzhod
05. 08. 2012 21.12
-1
Nekaj časa nazaj je en religiozen človek vprašal IKONO ATEIZMA Entoni Flua:Kje je nastala knjiga? On je odgovoril v tovarni…Regiliozni človek mu je rekel ne ampak je nastala v umu pisca! Entoni Flu je rekel ja seveda nismo se prav razumela prav imate.Religiozn človek ga je vprašal v umu koga pa misliš da je nastal DNK,bolj zapleten sistem od vsake knjige in vsakega računalniškega programa. Entoni Flu je 9 mesecev posvetim razisljanju in nato izjavil: Jaz Entoni Flu ikona ateizma moram priznati da obstaja Stvaritelj ! Vse svoje knjige ki sem jih napisal ki osporavajo BOGA so preraščene !
vzhod
05. 08. 2012 21.12
-4
Bog je Adamu povedal da nesme jesti s prepovedanega drevesa saj bi lahko umr.Evo je kača preppričala naj zagrize vanjo.Kača lahko govori? To je bil Lucifer ali po latinsko sotona,ali grsko el saten ali po naše Satan.Satan je prevzel obliko kače ter prepričal Evo da zagrize v prepovedan sadež.Lucifer je to storil zato ker je bil ljubosumen da je človek tako naklonjem Bogu in da da Človek uživa spoštovanje Boga,zato se je Lucifer trudil da pokvari človeka.Ko je človek pojedel sad s prepovedanega drevesa je izgubil veličasnost in naenkrat je postal nag.Pred tem človek ni bil nag ampak sta bila oblečena v veličastno svetlobo tako kot to pise v Bibliji.Bog je seveda bil razočaran in žalosten ker ga je človek izdal,saj je z tem preiskusil ali bo človek prestal preiskušnjo in vrjel v Boga,saj je kača rekla:Bog laže,ne boste umrli Bog laže…in človek je temu nasedel.Od tega dogotka naprej se je vse spremenilo.Živali so začele jesti ena drugo,Človek se je začel starati in postal je umrljiv.
vzhod
05. 08. 2012 21.11
-2
Tam piše kako naj živimo,Biblija je navodilo za življenje,tam se nam Bog razkrije.Ljudje rečejo: Če bi Bog obstajal nebi pustil da trpimo,kje je ta bog? Pri tem pa pozabljajo da trpijo zaradi lastnih napak.Bog je sporoil človeku kako naj živi,seveda na svoj način.Ne smemo jesti bolne hrane,prazne hrane,hrano človek zastruplja in jo prodaja sočloveku,človek pije alkohol in se mu mašijo žile,prehranjuje se s slabimi stvarmi in zato mu pada imunski sistem z tem pa dobi rak,tumor,(rak se dobi takrat ko pade imunski sistem),masijo se žile ter se umira iz kapi…ljudje umirajo kot nekakšne podgane..vse to počnejo a še vedno se sprasujejo kako lahko to bog dovoli če obstaja.Ne si na čolnu vrtati luknjo in se pri tem sprasevati kako lahko bog dovoli da bom potonil.Bog je povedal svoje,kako naj živimo,da spostujemo človeka,da si ne želimo žene sočloveka,naj ne ubijamo.To se pa danes počne,celo za denar.Zmeraj so obstajali satanisti ki so žrtvovali ljudi tako je tudi danes.Danes ne rabimo svojih otrok nositi na oltarje in jih klati,dovolj je da ga posadimo pred televizijo da gleda to klanje,ubijanje,mučenje da gleda ta satanizem..tako otroka ubijemo duhovno.Duhovni genocid pa je hujso od fizicnega.Pri fizicnem vsaj ves kdo te napada in se lahko branis,danes pri duhovnem pa neves saj se dogaja povsod.
vzhod
05. 08. 2012 21.11
-2
Lucifer skozi svetovne vladare vlada s svetom.Tudi Jezus je rekel da je Lucifer car tega sveta.Sej poznate iz filmov kjer vladarji srpasujejo vedeželavce kaj naj naredijo.S kom komunicirajo vedezelaci? Sej imaste na televiziji ker reče vedeževalka: Komuniciram sangeli,komuniciram s mrtvimi…to so tisti angeli ko si bili izgnani,torej to so demoni.In danes imamo to da Svetovni voditelji od Bila Clintona,Obama,Tony Balir predsednik svetovne banke,kongresniki,poslanci v EU pralamentu komunicirajo s demoni.V Boheminaksih gozdovih opravljajo satanisticne obrede.Vpisite v youtube:Odredi smrti in vse vam bo jasno.Vladarji tam komunicirajo z demoni in dobivajo navodila kako naj vladajo,zato pa so na svetu zakoni ko so usmrejeni proti človeku.Naj poudarim da so v srednjem veku preganjali sataniste,kurvare,tiste ki sejejo smrt,danes pa so takšni na oblasti in nas in naše otroke skozi šolski sistem učijo da je srednji vek,temačen!Seveda je,ker je bil temačen za takšne kot so oni.Ti ljudje se nam predstavljajo lepo urejeni z nasmeskom na obrazu in oblekah ter kravatah.Svetovne vlade so neposredno pod vplivom teh ljudi ki dobivajo informacije od demonov.Se sprašuejete kako je možno da nek politik sprijema zakone ki so usmerjeni proti njegovemu lastnemu ljudstvu? Iz časov turških osvajanj poznamo vojake Janičarje.Janičarji so bili pripadniki neturških narodov.Turki so jih kot dojenčke vzeli in jih prevzgojili v svoje vojake.Janičarji so bili znani po svojih okrutnih dejanjih nad lastnim ljudstvom.Kje se danes začne ta prevzgoja da lahko človek ki je na oblasti dela proti lastnemu ljudstvu in mu jemlje še to česar nima?
Dobskibelozapornik
05. 08. 2012 19.35
+3
škoda, če bi bil osemkolesnik, bi ga že v Sloveniji imeli, JJ je na oblasti.
TheOratorGuru
05. 08. 2012 18.32
+1
Hmm... če je najlonu uspelo, da je zadrževal moške oči na ženskih nogah, bo zadržal tudi tisto slabo tono Radovednega roverja.
Pecikltigr
05. 08. 2012 18.48
+0
smolapataka
05. 08. 2012 15.18
+27
Misija stane 2 miljardi evrov. V Sloveniji jih je "neznano kam" izpuhtelo 6. Se pravi z denarjem ki je bil pokraden pri nas, bi Slovenija lahko organizirala 3 take misije. Skrijte se američani.
Adolph
05. 08. 2012 17.18
-13
Pecikltigr
05. 08. 2012 18.48
+3
Za ta gnar bi Kekec 3x Mojci kaplce za oči iz Graza peš prnesu!
smolapataka
05. 08. 2012 18.52
+6
Audy
05. 08. 2012 18.57
+10
Vojna v Iraku je stala 3 tisoč miljard. Torej bi v 10 letih že morali kolonizirati Mars.
CtrlDelete
05. 08. 2012 14.54
+8
Upam, da bo ratal. Držim pesti!
Smallville2012
05. 08. 2012 14.28
+8
Če tole uspe bo prav vrhunsko in zanimivo.
pejdspat
05. 08. 2012 14.17
-12
zemlo smo že Zj++++ , a mormo še mars?
Smallville2012
05. 08. 2012 17.16
+4
beton
05. 08. 2012 13.46
+3
ljudje še na zemlji očitno ne znajo preživeti...pa ne se hecat,kako bi na marsu...-ČISTA UTOPIJA gospodje znanstveniki in ostali "utopisti"
vatre
05. 08. 2012 18.00
+4
Shisui
05. 08. 2012 12.31
+9
V primeru, da odkrijejo mikrobno zivljenje, to pomeni, da v Vesolju obstaja na milijarde visoko razvitih oblik zivljenja, in pa verjetno na trilione nizje razvitih vrst.
toni_elec
05. 08. 2012 12.18
-9
buuum in bo spet en krater več na marsu
platon26
05. 08. 2012 11.47
+4
ja neko splošno prepričanje s pomočjo cerkve je da sm mi center vesolja ter edini intelekt! No ja stroka je govorila da je zemlja ploščata das e sonce vrti okoli nas in tako naprej ostali so s pomočjo cerkve pač goreli ali bili zaprti! No pa naj mi nek matematik pove kakšna je možnost za inteligentno življenje če vemo da je planetov ki so podobni našim več miljard v eni galaksiji teh galaksij pa je tudi več miljard torej.... ne vem pa zakaj tako sveto prepričanje da če nekje ni vode ni življenja če ni kisika ni življenja..... nevem zakaj bi bil to pogoj za inteligentna bitja??? No ja ne bom se prerekal s "stroko"
Willzy
05. 08. 2012 13.31
+12
Brez kisika je lahko življenje, ampak na Zemlji je kompleksnejše življenje nastalo šele po zadnji veliki poledenitvi pred okoli 650 milijoni let, ko se je raven kisika v ozračju močno dvignila, pred tem pa je 3 milijarde let vladalo mikrobno življenje. Kisik omogoča, da lahko bitje proizvede zelo veliko energije (nekaj takega, nisem strokovnjak), če pa lahko še kateri drug element zagotovi toliko energije, pa ne vem, ampak glede na to, da je kisik tretji najpogostejši element v naši galaksiji, količina ostalih bolj redkih elementov pa potem močno pada, bi lahko inteligentno življenje pričakovali le v okoljih, bogatih s kisikom. S tem, da se mora poklopiti še mnogo drugih stvari, pa itak sploh še ne vemo, kakšna je verjetnost, da nekje nastane življenje, če so zanj pogoji.
kopron
05. 08. 2012 11.27
+13
Kua to bluzijo, ... ko pa skrivajo Podatke o Življenju na V S E H Planetih okrog nas , ne samo v našem Osončju !!!!!
thinkP
05. 08. 2012 12.21
+0
ocitno imas podatke da dejansko zivljenje obstaja oz. da oni to vedo.. Zdej pa ze nevem komu verjet, ali njim ali tebi.. Na povrsju vsekakor ga ni (vsaj po slikah videno), mogoce pod povrsjem.. Lahko pa da VSAKO sliko retusirajo? :) ja itak..
platon26
05. 08. 2012 11.12
+12
J.J je dokaz življenja na Marsu! Toda žal se je spet izkazalo da ne gre za inteligentna bija!
Xit
05. 08. 2012 11.15
+8
Od tebe bi clovek pricakoval kako modro misel. Po moje si ti zelel izbrat nick pluton26, po tem ko ti nick antireligija26 ni vec sluzil.
platon26
05. 08. 2012 11.22
+1
hahaha se vidi kako si pameten in kako dobro bereš da mene označiš za antireligijo! Na tem forumu pišem že več let in za razliko od drugih nimam 5 profilov in ne menjam imen! Marsikdo se strinja z mojimi komentarji tudi radi preverijo kake linke ki jih posredujem in za razliko od tebe se ne hvalim kako imam privat parkirišče v LJ ti si res cel car! Če bi pa imel tudi kaj v glavi bi razumel namen zgornjega komentiranja! priznam da je brez pomena za temo toda je na enakem nivoju kot tvoj;) srečno velegospod!