Tujina

FOTO: Uničevali veter, ogenj, valovi in dež

Houston, 14. 09. 2008 12.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Uničene hiše, poplavljene ulice, podrta drevesa in ladje, vržene na obalo. Taka je podoba otoka Galveston dan po divjanju orkana Ike.

Orkan Ike, ki je v Teksasu povzročil ogromno razdejanje, je na poti proti severu oslabel. Vetrovi so se skoraj povsem umirili, deževje pa še nekaj dni ne bo pojenjalo. Pomikalo naj bi se čez celoten osrednji del Združenih držav vse do Chicaga. Nevarnost poplav tako še ni mimo.

Večmetrski valovi so poplavili obalo, v notranjosti pa je svoje opravilo deževje.
Večmetrski valovi so poplavili obalo, v notranjosti pa je svoje opravilo deževje. FOTO: Reuters
Zaradi Ika so zaprli 14 rafinerij, poleg tega so v Mehiškem zalivu načrpali manj nafte. V enem dnevu se je na črpalkah v najbolj ogroženih regijah bencin podražil za več kot četrtino.

Medtem na otoku Galveston ob teksaški obali ocenjujejo škodo. Območje je skoraj v celoti poplavljeno, poleg nalivov so za to 'krivi' večmetrski valovi, ki so zalivali obalo. Veter je ruval drevesa, lomil električne drogove in odkrival strehe. Strele so zanetile več požarov, gasilci pa so bili v nekaterih primerih povsem nemočni, saj se po poplavljenih cestah niso uspeli prebiti do gorečih stavb. "Oko (orkana) je prišlo naravnost nad nas, ostalo nekaj časa in se pomaknilo dalje. V našem mestu je povzročilo ogromno škodo,“ je dejala županja Lyda Ann Thomas.

Čeprav je večina prebivalcev pred neurjem zbežala, jih je okoli 20 tisoč ostalo doma. Reševalci danes od vrat do vrat preverjajo, ali je z njimi vse v redu. To je le del največje reševalne akcije v zgodovini Teksasa. Morebitne žrtve ali ranjene išče okoli 1000 ljudi, med njimi so pripadniki civilne zaščite, reševalci in vojaki, na delu so tudi piloti. Iz San Antonia so poslali reševalna vozila, s posebnimi tovornjaki pa rešujejo tiste, ki so se pred poplavami zatekli na strehe domov. Razdeljevali bodo tudi hrano.

Orkan Ike
Orkan Ike FOTO: Reuters
Skoraj 2,6 milijona uporabnikov je ostalo brez električne energije, trajalo pa bi lahko ves mesec, preden jo bodo spet dobili.

Številni čakajo na pomoč v močno poškodovanih domovih, od koder zaradi neprevoznih cest ne morejo. Samo do sobote zvečer so tako rešili kar 940 prebivalcev. "Seveda nas skrbi, da bomo našli ljudi, ki jim ni uspelo pobegniti in ki so ostali med ruševinami. Upamo na najboljše, toda ljudi moramo pripraviti na to, da bodo najverjetneje tudi žrtve," je dejal minister za domovinsko varnost Michael Chertoff.

Hud udarec je doživel tudi Houston. Poplave ter podrta drevesa in drogovi povzročajo težave v prometu. Zaradi črepinj razbitih oken in semaforjev, ki ležijo po ulicah, so oblasti zaprle središče mesta. Najvišja stolpnica, 75-nadstropni JP Morgan Chase Tower, je prav tako precej poškodovana, veliko oken je namreč razbitih.

Za lažjo predstavo: Ike je imel velikost Teksasa. Na ameriških tleh je zahteval štiri žrtve, poleg Teksasa pa je razdejal tudi del Louisiane. Ameriški predsednik George Bush je v najbolj prizadetih krajih razglasil območje naravne katastrofe in jim namenil državno pomoč.

Orkan Ike
Orkan Ike FOTO: Reuters


KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

izbruh@gmail.com
15. 09. 2008 09.09
ullasven: Vote for Obama!
fljuskus
15. 09. 2008 08.19
hmm, če ni elektrike in nafte kako potem to pišeš? Imaš lastno nuklerako v kleti? Škoda je ogromna, ampak orkani in nevihte bojo vedno močnejše, to je pač cena za onesnaževanje okolja...
ullasven
15. 09. 2008 01.45
Pa se o nafti. Texaska oiroma Mexico Gulf offshore naftna polja so No1 v proizvodnji nafte na svetu. Seveda pa ta nafta ne konca na svetovnem trgu ampag gre direkt v ameriske korete. Nekaj jo pokurijo mehicani in ostali v sr. ameriki. Za primer. V hondurasu stane galona bencina 5$, kar je enako dnevnemu placilu tam. Tako da se tam ne vozijo kaj dosti. In trenutno je 95% proizvodnje v zalivu ustavljeno.
ullasven
15. 09. 2008 01.36
trenutno zivim tocno na obmocju, ki ga je Ike dipektno prizadel, in je tudi do tal porusil delavnico v kateri delam, oziroma sem. Polovica bark v marini je potonila ali pa so se razbile na obali. Na obmocju vlada MARSHALL LAW, kar pomeni da te na evakuiranem obmocje lahko vojska ali pa polic ija pospravi brez kaksnega posebnega razloga ce se okoli potikas med policijsko uro. Stroma ni. vode ni. ce nimas hrane si lacen. bencina ni. Spati se brez klime ne da , ker je vlaga in vrocina neznosna. Jaz sem na sreco ostal samo brez sihta in orodja. Veliko jih je ostalo brez vsega. Pa se postavite v njihovo kozo. in to med veliko gospodarsko krizo ki je trenutno v USA.
juventus
14. 09. 2008 16.49
Kaj vse se pri njih dogaja ,da ni za verjet ..Naša Država pa ni sposobna nobene pomoči , sam , da si sami malhe polnijo ...BANDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ssvarun
14. 09. 2008 14.18
SICER PA JE TA ŠKODA ZA USA MAČJI KAŠELJ. Dnevno gre za vojno v Iraku in Afganistanu več kot 1 MILIJARDA $
borcek
14. 09. 2008 14.14
jao :( kaj še ns use čaka tle, tko k je zupancicevajama reku/la, bogi bomo ko se bodo ljudje ob obalah začel preseljevt v notranjost....
luciluk
14. 09. 2008 14.12
no vidis zupancicevajama ravno iz tega razloga kot ga omenjas ti mora SLO kupiti Patrie z nadgradnjo Nemo, ter tanke Leopard II, topove 155mm, helikopterje Cobra ali Apache ter lovce in strateske bombnike. Da se bomo ubranili 150mil Malezijcev, ko se boto ti selieli v EU na Alpe da jih ne bo morje popapalo.
ssvarun
14. 09. 2008 13.55
Imeli bodo kaj za kurit...
zupancicevajama@email.si
14. 09. 2008 13.47
Letosnje poletje je pokazalo delcek tistega arsenala tegob, ki nas cakajo v bliznji prihodnosti.Zapomnite si!! To je samo delcek tezav!! Ce se morje dvigne samo za kaksen meter, se bo zacelo preseljevanje narodov, ekonomija bo v kolapsu in iz tega sledi boj za obstanek in zivljenski prostor.
fuksel
14. 09. 2008 13.44
prodaja20.... ja halo:) ima pa teksas najbolj vplivno naftno ložo....:)
prodaja20@yahoo.com
14. 09. 2008 13.17
Nepošteno bi bilo višati cene nafte zaradi tega v teksasu, ker teksas ne predstavlja nobenega večjega deleža načrpane nafte v primerjavi s svetom!!!! Sam izgovori bojo!!!
Golcar
14. 09. 2008 13.10
DedekLakai tocn tko k si napisu ! aja benz se je podrazu za cetrtino.... pa se zmer je pou cnej kakor pa pri nas
kdrejko
14. 09. 2008 13.08
kar mi naravi tako ona nam tako bo ostalo
fuksel
14. 09. 2008 13.06
kaj majo kakšen račun? da bomo lahko kej nakazali..... :)
strumfa
14. 09. 2008 13.06
čuda narave... bogi ljudje :(
DedekLakai
14. 09. 2008 12.58
Torej kdo je že bil proti zmanjšanju izpustov plinov v zrak? Saj res, amerika. Zdaj pa mate to kaj ste hotli. Čeprav se mi smilijo ljudje ki trpijo zaradi nesposobnih in pohlepnih vodij.