Tujina

FOTO&VIDEO: Vulkan še naprej bruha

Džakarta, 06. 11. 2010 14.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
D.Š./STA
Komentarji
0

V izbruhu vulkana Merapi v Indoneziji je do zdaj umrlo več kot 138 ljudi, mnogi se zaradi opeklin borijo za življenje. Domove je moralo zapustiti 200.000 ljudi, odpovedanih je 36 letov.

Vulkan Merapi - 3
Vulkan Merapi - 3 FOTO: Reuters

Število smrtnih žrtev zaradi bruhanja vulkana Merapi na indonezijskem otoku Java se je danes povzpelo na 138. Več ljudi, ki so dobili opekline, se še vedno bori za življenje, tako da se utegne število žrtev še povečati. Petkov izbruh je bil eden najhujših v zadnjih sto letih in je terjal prek 90 smrtnih žrtev, medtem ko so preostale žrtve v glavnem umrle v prvem izbruhu 26. oktobra.

Vulkan sicer še kar naprej bruha in razmere po navedbah lokalnih oblasti ostajajo zelo nevarne. V petek so z območja okoli vulkana izselili okoli 200.000 ljudi. Domove so zaradi silovitega izbruha zapustili tudi tisti, ki so doslej evakuacijo zavračali.

V državi zaprta letališča

Vulkan Merapi - 2
Vulkan Merapi - 2 FOTO: Reuters

Zaradi izbruha vulkana tudi danes ostaja zaprto letališče v mestu Jogjakarta, ki je priljubljena turistična destinacija, zaprli so tudi letališče v Solu v osrednjem delu Jave. Singapurska letalska družba Singapore Airlines pa je danes zaradi oblaka pepela odpovedala tudi vse polete v indonezijsko prestolnico Džakarta. Po podatkih letališča v Džakarti je bilo odpovedanih že 36 poletov.

Tudi za prihodnje dni na letališču napovedujejo motnje v letalskem prometu med Indonezijo in ostalo Azijo, Bližnjim vzhodom in Evropo. Vulkan, ki je visok nekaj manj kot 3000 metrov, sicer leži približno 500 kilometrov jugovzhodno od prestolnice.

Merapi je prvič izbruhnil 26. oktobra, tokrat pa je gorečo lavo in grušč začel bruhati v zrak malo po polnoči. Kot je za indonezijski časnik Džakarta Post ocenil vodja geologov indonezijskega ministrstva za energijo Raden Sukhjiar, je letošnji izbruh Merapija največji v zadnjih desetletjih.

V izbruhu leta 1930 je bilo uničenih 13 vasi, življenje pa je izgubilo 1370 ljudi.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.