Tujina

FOTO: Zjutraj nasilje, zvečer mirno

Kosovska Mitrovica, 17. 03. 2008 07.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

V najhujšem izbruhu nasilja po razglasitvi kosovske neodvisnosti je bilo ranjenih 63 pripadnikov mednarodnih sil in več kot 70 Srbov.

V Kosovski Mitrovici je po večurnih spopadih med tam živečimi Srbi in mednarodnimi silami zdaj relativno mirno. Združeni narodi so zaradi doslej najhujšega izbruha nasilja od razglasitve kosovske neodvisnosti iz severnega - srbskega - dela mesta umiknili civilno osebje, severni del mesta zapuščajo tudi policisti Unmika. Za red in mir bodo poslej skrbele enote Kforja. Iz Beograda pa so sporočili, da se srbska vlada skupaj z rusko posvetuje o tem, kako ustaviti protisrbsko nasilje na Kosovu. Na mejah s Kosovom so poostrili varnostne ukrepe.

Pripadniki Kforja v Kosovski Mitrovici
Pripadniki Kforja v Kosovski Mitrovici FOTO: Reuters

Slovenski vojaki za zdaj ne bodo posredovali

Na zahodu Kosova, na območju Peći in Kline, je tudi 350 pripadnikov Slovenske vojske. Na poveljstvu slovenskega kontingenta so zatrdili, da je na območju mirno, a so vojaki v pripravljenosti, tudi za morebitni premik na sever Kosova. "Ena rezervna četa je pod direktnim poveljstvom Kforja. Če bi oni tako odločili, bi se lahko zgodilo tudi to, da bi morali pripadniki Slovenske vojske na sever Kosova. Vendar zaenkrat take zahteve ni bilo in tudi situacija naj bi se po zadnjih podatkih umirjala," je za našo televizijo povedal obrambni minister Karl Erjavec.

Spopadi po jutranjem vdoru na sodišče

Trenutno sodišče varuje kordon francoskih pripadnikov Kforja v oklepnikih in kordon specialnih enot policije Unmik.

Spopadi so se začeli, potem ko je okoli 500 pripadnikov posebnih enot Unmikove policije zgodaj zjutraj vdrlo na sodišče v severnem delu Kosovske Mitrovice, ki so ga že v petek zasedli kosovski Srbi. Policisti - akcijo so izvedli ukrajinski in poljski pripadniki mednarodnih sil - so zasedli stavbo in z njenega pročelja umaknili srbski zastavi. Protestniki so bili med aretacijo mirni, kaj pa se je dejansko dogajalo znotraj stavbe, pa še ni znano.

Vse aretirane so po zaslišanju izpustili.

53 protestnikov so prijeli, ko so jih želeli prepeljati v Prištino, pa so izbruhnili nemiri. Okoli tisoč ljudi, ki so se po akciji mednarodnih sil zbrali na ulicah, je napadlo konvoj, 20 aretiranih je zbežalo. Sledila je vrsta incidentov, zaradi katerih so se policisti pod okriljem Združenih narodov (Unmik) umaknili, protestnikom pa so se zoperstavile Natove enote (Kfor).

Streljali na mednarodne sile

Nad Kosovsko Mitrovico se vije oblak črnega dima.
Nad Kosovsko Mitrovico se vije oblak črnega dima. FOTO: Reuters

Razjarjeni protestniki so razbijali in uničevali vozila Kforja in Unmika, zažigali so stavbe. Iz množice so tudi streljali na pripadnike mednarodnih sil ter jih obmetavali z molotovkami in kamni. Metali so granate. V severnem delu Kosovske Mitrovice je odjeknila močna eksplozija, ranjenih je bilo več ljudi. Policija je uporabila solzivec. Nad mestom krožijo številni vojaški helikopterji. Slišati je tudi sirene za splošno nevarnost, poroča tiskovna agencija Tanjug.

Ranjenih 100 ljudi

V spopadih je bilo po poročanju tiskovne agencije Beta ranjenih 63 pripadnikov mednarodnih sil, med njimi 48 policistov iz vrst Unmika. Poškodovanih pa je tudi več kot 70 Srbov.

Izgredniki so z granatami napadli policijsko postajo in ranili 14 ukrajinskih pripadnikov Unmika. Poljska pa je sporočila, da je poškodovanih 13 njenih članov Unmika. Poškodbe je utrpelo tudi najmanj 20 francoskih vojakov in policistov.

Kot je dejal francoski predstavnik Nata Etienne du Fayet de la Tour, so nanje streljali iz avtomatskih pušk. "Streljali so na nas in mi smo odgovorili z opozorilnimi streli. Toda streljali smo v zrak in ne v množico," je zaključil. Predstavnik Nata je sporočil, da bo odločno in v skladu s pristojnostmi odgovoril na nasilje.

Najmanj dve osebi v smrtni nevarnosti

Evropska unija je izrazila zaskrbljenost nad današnjimi izgredi v Kosovski Mitrovici. Pozvali so k umiritvi razmer in miru.

Predstavnik bolnišnice v severnem delu Kosovske Mitrovice Vladimir Adžić je za Tanjug dejal, da so v bolnišnici sprejeli približno 70 oseb. 15 je težje ranjenih, dva sta v smrtni nevarnosti. Eden od njiju je srbski pripadnik Kosovske policije, ki ga zaradi hudih zdravijo v Beogradu. Drugi, 36-letni Srb, se zdravi v Kragujevcu. Tja so ga prepeljali nezavestnega in ga takoj operirali, njegovo življenje še vedno visi na nitki. Vodja srbske bolnišnice v Kosovski Mitrovici Marko Jakšić je dejal, da ga je najverjetneje v glavo zadel ostrostrelec in s tem zanikal navedbe predstavnikov Kforja, da so streljali le v zrak. Po njegovih podatkih so hudo ranjene tri osebe in ne dve.

Aretacije pravosodnih delavcev

Zaradi varnostnih razlogov je Unmik ukazal umik enot in civilnega osebja iz severnega dela Kosovske Mitrovice.
Zaradi varnostnih razlogov je Unmik ukazal umik enot in civilnega osebja iz severnega dela Kosovske Mitrovice. FOTO: Reuters

Protesti so izbruhnili potem, ko so mednarodne sile iz stavbe sodišča odstranile srbske protestnike, ki so bili tam do leta 1999 zaposleni. Aretirali so 53 oseb, a jih je 20 nato pobegnilo. Eden izmed pobeglih, Milenko Stranić, je za Tanjug dejal, da so jih pripadniki mednarodnih sil zvezali in jim odvzeli ter izključili mobilne telefone.

Predstavnik kosovske policije Veton Eljšani pa je sporočil, da bodo zoper aretirane vložili kazensko ovadbo zaradi nezakonite in nasilne zasedbe prostorov, ki so v lasti Unmika. Povedal je še, da jih bodo po zaslišanju izpustili, kar se je pozno popoldne tudi zgodilo.

Zahteve protestnikov na sodišču

Spopadi med protestniki in pripadniki mednarodnih sil.
Spopadi med protestniki in pripadniki mednarodnih sil. FOTO: Reuters
Strah pred nasiljem

Srbi so poklonili žrtvam nasilja, ki je izbruhnilo na današnji dan pred štirimi leti. Trije albanski dečki so se utopili v reki Ibar, kosovski Albanci pa so za njihovo smrt obtožili Srbe. Preiskava policije Unmik je nato pokazala, da je šlo za tragedijo, v katero niso bili vpleteni Srbi.

17. marca 2004 se je v južnem, albanskem delu Kosovske Mitrovice zbrala množica ogorčenih Albancev, ki se je najprej spopadla s pripadniki mednarodnih sil, nato pa še s Srbi v severnem delu mesta. Nasilje se je širilo po celem Kosovu. Ubitih je bilo 19 Srbov, skoraj tisoč je bilo ranjenih, okoli 4000 jih je zbežalo iz pokrajino. Kosovski Albanci so takrat napadli in uničili več deset pravoslavnih cerkva.

Nekdanji delavci sodišča so zahtevali, da jim omogočijo vrnitev na delovna mesta, s katerih so bili odpuščeni leta 1999 po prihodu Unmika. Od takrat so delali v zasebnih prostorih v okviru srbskega pravosodnega sistema. Za vdor v poslopje sodišča so se odločili, potem ko so od 21. februarja brez uspeha protestirali pred tem poslopjem z istimi zahtevami.

Predstavnik protestnikov Nebojša Jović je že v soboto sporočil, da v pogovoru z lokalnim načelnikom policije Unmika Davidom McLeanom ni dosegel dogovora o zahtevah uslužbencev pravosodnih organov srbske narodnosti. Protestniki so takrat predlagali, da bi počakali na rezultate današnjega srečanja med srbskim ministrom za Kosovo Slobodanom Samardžićem in vodjo Unmika Joachimom Rückerjem.

Samardžić obsodil aretacije

EU je obsodila današnje izgrede in pozvala k miru.
EU je obsodila današnje izgrede in pozvala k miru. FOTO: Reuters

Samardžić se je pridružil protestnikom v razdejanem severnem delu Mitrovice, ki so čakali, dokler se jim niso pridružili aretirani pravosodni delavci. Dejal je, da je sinoči v Gračanici sklenil dogovor z namestnikom šefa Unmika, da policija ne bo ukrepala zoper protestnike v sodišču. Minister je zato presenečen nad današnjo akcijo in bo zahteval mednarodno preiskavo. Prisotne je pozval k miru, redu in disciplini, s čimer so bili vidno nezadovoljni, poroča Tanjug.

Protestniki so se sprehodili do mosta na reki Ibar, ki deli srbski in albanski del Kosovske Mitrovice. Tam so se poklonili žrtvam nasilja, ki je izbruhnilo 17. marca 2004. Nato so se vrnili pred stavbo sodišča, kjer nameravajo vztrajati do vrnitve aretiranih pravosodnih delavcev.

Tadićevi pozivi

Prizor iz Kosovske Mitrovice. Vozila mednarodnih sil gorijo, policisti in vojaki so ranjeni.
Prizor iz Kosovske Mitrovice. Vozila mednarodnih sil gorijo, policisti in vojaki so ranjeni. FOTO: Reuters
Napeto tudi v Srbiji

Varnostne ukrepe so danes poostrili po vsej Srbiji, še posebej v Beogradu, kjer so policijske enote zavarovale državne institucije, veleposlaništva zahodnih držav in predstavništva tujih podjetij. Okoli 2000 privržencev manjših nacionalističnih organizacij je namreč ob 4. obletnici izgredov na Kosovu organiziralo protestni shod v središču srbske prestolnice.

Srbski predsednik Boris Tadić je pozval k umiritvi razmer. Ocenil je, da bi lahko prekomerna uporaba sile zoper Srbe, ki prav na današnji dan obeležujejo četrto obletnico izbruha nasilnih protisrbskih protestov na Kosovu, lahko pripeljala do stopnjevanja napetosti. Predsednik srbske vlade Vojislav Koštunica pa je obsodil uporabo sile in na vodstvo Unmika naslovil oster protest. Vlada bo zaščitila kosovske Srbe, je obljubil. Še ostreje se je odzval vodja srbskih radikalcev Tomislav Nikolić. Brutalne akcije me spominjajo na zločine Hitlerjevih okupatorjev nad srbskim prebivalstvom, je dejal.

Oglasil pa se je tudi kosovski predsednik Fatmir Sediu. Srbe je pozval, naj spet zaživijo vsakdanje življenje, da bi "skupaj delali za demokratično, napredno Kosovo, vključeno v široko evropsko družino". Kosovski premier Hashim Thaci pa je za nasilje obtožil oblasti v Beogradu. "Obžalujem, da se srbska vlada iz preteklosti ni naučila niti ene lekcije. Še naprej misli, da lahko z netenjem nasilja na novem Kosovu dosežejo svoje stare cilje," je dejal. In dodal, da tisti, ki so želeli spet sprožiti val nasilja, kakršno je pokrajino zajelo pred natanko štirimi leti, niso bili uspešni.

Evropska unija zaskrbljena

Slovensko predsedstvo Evropske unije je ostro obsodilo nasilje v kosovski Mitrovici in izrazilo podporo skupnim naporom Unmika in Kforja za njegovo obvladovanje. Zaskrbljena sta tudi slovenski predsednik Danilo Türk in visoki predstavnik EU Javier Solana, ki se mudi na obisku v Ljubljani. Na vprašanje, ali bodo zaradi izbruha nasilja prestavili napotitev 2000-članske civilne misije EU na Kosovo, pa je odvrnil: "Naj bom popolnoma jasen. Odgovor je ne."

Rusija pa je pozvala mednarodne sile, naj se vzdržijo nasilnih akcij zoper protestnike. Vzrok za izbruh nasilja vidi v sporni razglasitvi neodvisnega Kosova.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou