Tujina

Frančišek ob začetku adventa pozval k miru v Siriji

Vatikan, 02. 12. 2018 14.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / V.Š.
Komentarji
11

Papež Frančišek je ob začetku adventa v molitvi pozval k miru v Siriji. Ob prižigu prve adventne sveče se je spomnil na sirske otroke, ki vojne razmere trpijo že skoraj osem let. Za kristjane advent predstavlja čas pričakovanja in priprave na božič, praznik Jezusovega rojstva.

"Naj plamen upanja doseže vse, ki živijo na vojnih območjih," je še dejal papež in pozval k resničnim prizadevanjem za vzpostavitev miru. "Bog naj spreobrne vse, ki vodijo vojno in izdelujejo orožje," je še dejal sveti oče.

Kristjani z današnjo nedeljo začenjajo adventni čas, ki predstavlja čas pričakovanja in priprave na božič, praznik Jezusovega rojstva. Papež je ob tem še spomnil, da je adventni čas tudi obdobje, ko naj bi kristjani pomagali pomoči potrebnim.

"Bog naj spreobrne vse, ki vodijo vojno in izdelujejo orožje," je med drugim dejal sveti oče.
"Bog naj spreobrne vse, ki vodijo vojno in izdelujejo orožje," je med drugim dejal sveti oče. FOTO: AP

Za kristjane advent predstavlja čas pričakovanja in priprave na božič, praznik Jezusovega rojstva. V tem času naj bi se verniki notranje obogatili in pripravili na enega največjih krščanskih praznikov. Zunanje znamenje adventa je adventni venec, v liturgiji pa v tem času prevladuje vijolična barva.

Adventni venec, ki je sicer razširjen tudi med neverujočimi, je najpogosteje narejen iz zelenja, povezanega v venec, na katerega so pritrjene štiri sveče. Prvo nedeljo se prižge prvo, nato pa vsako nedeljo eno dodatno.

Čas adventa in božiča se pozna tudi v kulinariki. V tem času namreč iz domačih kuhinj in tudi po ulicah zadiši po cimetu, orehih, kuhanem vinu in drugih dobrotah, denimo potici, piškotih in medenjakih. Vse to in še več ponujajo tudi tradicionalni adventni oziroma predbožični sejmi, ki tako pri nas kot v tujini privabijo številne ljudi.

Adventni venec, ki je sicer razširjen tudi med neverujočimi, je najpogosteje narejen iz zelenja, povezanega v venec, na katerega so pritrjene štiri sveče.
Adventni venec, ki je sicer razširjen tudi med neverujočimi, je najpogosteje narejen iz zelenja, povezanega v venec, na katerega so pritrjene štiri sveče. FOTO: POP TV

Bolj kot zunanja priprava pa je za vernike v adventu pomembna duhovna priprava na božič. Ta se kaže v osebni molitvi in duhovni poglobitvi, kar lahko vključuje spoved, razne odpovedi in dobra dela. K poglobljeni in duhovni pripravi na božič so letos pozvali tudi slovenski škofje, ki so zapisali, naj si ljudje v času do božiča vzamejo zase, družinske odnose ter uboge in bolne. "Naj bo letošnji advent čas pričakovanja, pokore, odpuščanja, molitve, luči in upanja," so zapisali.

Pri bogoslužjih v adventnem času berejo berila, ki napovedujejo prihod Jezusa, pa tudi poročila o delovanju Janeza Krstnika, ki mu je pripravljal pot.

Advent obhajajo tudi evangeličani in pravoslavci. Slednji so adventni čas začeli v sredo, evangeličani pa enako kot katoličani začenjajo danes.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

papi1
02. 12. 2018 22.43
+3
Bla, bla, bla v več svetovnih jezikih, pa niti EUROTA od te institicije.
papi1
02. 12. 2018 21.47
+6
Baje je Vatikan ogromno prispeval za vse te boge ljudi. Po podatkih, točno "0"
štumbamfirer
02. 12. 2018 18.05
+3
Krainerland
02. 12. 2018 17.29
+9
Pozdrav svetemu očetu da bi ga v nekaterih vprašanjih pamet srečala, glede priseljencev je zgrešil totalno, kolikor nas dosti ne bijejo levaki s svojimi zgrešenimi idejami jim pa še on pomaga, naj se malo v roke vzame!
Stanislava Zidar
02. 12. 2018 17.14
+0
Mir rabimo povsot to je logično.. Čeprav razumem je dal mir kjer se širijo vojne
komarec
02. 12. 2018 16.47
+3
Saj nas veliko poziva za mir, ne samo v Siriji še marsikje po svetu pa nikjer ne piše.
Al83
02. 12. 2018 16.44
+3
Frančišek, ti komunist in islamofil se raje pobrigaj za mir v Evropi
VojvodaTriglavski
02. 12. 2018 15.13
-6
Bedak in lopov kot celotna RKC
VojvodaTriglavski
02. 12. 2018 15.13
+2
Bedak in lopov kot celotna RKC
Wahl
02. 12. 2018 15.12
+16
Papež ima osnovni problem, nihče razen sirskih kristjanov ga ne sliši. Obenem me še vedno zanima, zakaj je bila na hrvaško deportirana mlada sirska krščanska družina z majnih otrokom, ki je želela ustvariti dom v Sloveniji, obdržali smo pa starejšega Šamija, s familijo v rodni domovini. Težko me bodo prepričali argumenti take odločitve.
anakondabox
02. 12. 2018 14.56
+0
Važno je, da moli za mir v Siriji. Ako ga bo Bog uslišal bo mir ne samo v Siriji pač pa po vsem svetu. Žal pa ima bog,( logos, energija) zamašena ušesa, ako jih sploh ima. #dvom