Tujina

Francoska komisarska kandidatka padla v Evropskem parlamentu

Bruselj, 10. 10. 2019 14.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Francoska komisarska kandidatka Sylvie Goulard je padla na popravnem izpitu v pristojnih odborih Evropskega parlamenta. Proti njeni potrditvi za komisarko za notranji trg je glasovalo 82 od 117 članov pristojnih odborov za notranji trg in industrijo.

Evropski parlament, natančneje odbora za notranji trg in industrijo, je zavrnil francosko komisarsko kandidatko Sylvie Goulard, ki naj bi ji pripadel resor za notranji trg, poroča Politico

Po dodatnem zaslišanju, na katerem se je morala Francozinja znova braniti pred očitki z vseh strani glede njene integritete in velikosti resorja, koordinatorji pristojnih odborov niso zbrali dvotretjinske večine, potrebne za njeno potrditev. Zato so v skladu s pravilnikom nato v odborih o kandidatki glasovali z navadno večino in jo prav tako zavrnili.

Končno besedo ima sicer konferenca predsednikov, ki združuje predsednika parlamenta in vodje političnih skupin, a malo verjetno je, da bi lahko šlo vodstvo parlamenta proti takšni večini v pristojnih odborih. Padec Goulardove močno zaplete nadaljnji proces potrjevanja komisije Ursule von der Leyen.

"Odločitev Evropskega parlamenta jemljem na znanje, v duhu spoštovanja demokracije," se je odzvala Goulardova po Twitterju. Ob tem se je zahvalila za zaupanje francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu, novoizvoljeni predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen in vsem poslancem, ki so glasovali zanjo.

Sylvie Goulard.
Sylvie Goulard. FOTO: AP

Visoki honorarji in sporno zaposlovanje asistentov 

Goulardova, ki pripada liberalni politični skupini, je sicer veljala za "preveliko, da bi padla". A že od samega začetka se je soočala z očitki glede visokih honorarjev, ki jih je prejemala v času, ko je bila evropska poslanka, njenega dela za ameriški think tank ter glede njene integritete - spomnimo, da je morala odstopiti s položaja francoske obrambne ministrice saj se je znašla v preiskavi glede zaposlovanja asistentov v času, ko je bila evropska poslanka. Sicer tesna Macronova zaveznica naj bi v času, ko je bila evropska poslanka, kršila pravila o zaposlovanju asistentov, škoda za evropsko blagajno naj bi znašala okoli 45.000 evrov. 

Glede tega je bila zaslišana 2. oktobra, očitke je zavrnila in dodala, da je sredstva povrnila, celotno zadevo pa smatra kot kadrovsko težavo. 

Številni očitki so leteli tudi glede obsežnosti njenega resorja, predvsem iz Evropske ljudske stranke (EPP). Še v noči pred predstavitvijo ekipe von der Leynove so potekala burna pogajanja o tem, kako obsežen naj bo.

Njena zavrnitev pa pomeni, da je bil po en kandidat, ki so ga podpirale tri največje evropske stranke, zavrnjen s strani odborov - poleg Goulardove, ki jo podpirajo liberalci, je odbor Evropskega parlamenta za pravne zadeve zavrnil Romunko Rovano Plumb, ki so jo podpirali socialni demokrati, in Madžara Lászla Trócsányija, ki ga je podprla EPP, še piše Politico

Macron pričakuje pojasnila 

Francoski predsednik Emmanuel Macron pričakuje pojasnila glede zavrnitve Goulardove. Ne razume, kako se je lahko to zgodilo, saj mu je novoizvoljena predsednica komisije Ursula von der Leyen zagotovila, da Goulardova lahko računa na podporo v parlamentu, je povedal na novinarski konferenci v Lyonu.

Iz Elizejske palače so sporočili, da je bila Francozinja žrtev politične igre, ki vpliva na celotno Evropsko komisijo, in da se bo Macron pogovoril z novoizvoljeno predsednico komisije, pri čemer so izpostavili pomen spoštovanja resorja, ki ga je dobila Francija.

Von der Leynova poziva k hitremu ukrepanju

Novoizvoljena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa je pozvala k hitremu ukrepanju. "Trenutno smo v demokratičnem in transparentnem parlamentarnem procesu. Predlagala sem 26 kandidatov, od tega jih je 23 sprejetih. Trije kandidati iz raznolikih razlogov niso dobili večinske podpore. Imenovanja kandidatov Madžarske, Romunije in Francije so tako še odprta," je zapisala.

Sporočila je, da se je popoldne sestala s predsedniki političnih skupin desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP), socialdemokratov (S&D) in liberalcev (RE) v Evropskem parlamentu ter s predsednikom parlamenta Davidom Sassolijem. "Ne smemo pozabiti, kaj je na kocki. Prihodnjih pet let bo odločilnih za Evropo v težkem globalnem okolju. Evropa se mora ukvarjati z brexitom, trgovinskimi vprašanji in konflikti v neposredni soseščini. Prav tako se je treba soočiti z velikimi izzivi, kot so podnebne spremembe, digitalizacija in migracijski tokovi," je izpostavila.

Glede na to, da je toliko na kocki, je sedaj po njenih besedah v sodelovanju s parlamentom nujno pospešiti proces in zagotoviti, da bo lahko Evropa ukrepala hitro in učinkovito. Obenem pa vsi vpleteni potrebujejo dovolj časa, da bodo pazljivo premislili o nadaljnjih korakih. "To mora biti skupen cilj," je sklenila.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Volga Malek
10. 10. 2019 19.17
+2
Signal Macronu,upam da bo EU vsaj zacela delovat drugace na tistih temeljih na katerih je bila zgrajena. Samo to naj ne pozabijo.
tim38
10. 10. 2019 17.26
+6
Čas bi bil, da bi še naša sosednja komisarka padla. Z vrtoglavim premoženjem, ki ga je puhlo opravičevala in učiteljsko angleščino, ki je bolj zvok Lade Rive na -20°c je nedorasla kandidatka za komisarko v EU.
flojdi
10. 10. 2019 17.18
+4
.upam da si je zlomila samo visoko petko, ne kake kosti
BobbyP
10. 10. 2019 17.00
+5
To ni nič proti absolutni blamaži in nivoju perutninskega zagovora slovenačke infrastrukturne šivilje. 😖
VolkBrenin
10. 10. 2019 17.08
+0
a res ..in kakšna je razlika , mar niso tudi goulardove postavili na hladno ... ...s tem da gre v omenjenem primeru goulardove za evidentno kršitev demokracije / da ne rečem.kaj hujšega / .kar za neko alenko niti slučajno ne moremo trditi ...Francoski predsednik Emmanuel Macron pričakuje pojasnila glede zavrnitve Goulardove. Ne razume, kako se je lahko to zgodilo, saj mu je novoizvoljena predsednica komisije Ursula von der Leyen zagotovila, da Goulardova lahko računa na podporo v parlamentu, je povedal na novinarski konferenci v Lyonu. Iz Elizejske palače so sporočili, da je bila Francozinja žrtev politične igre, ki vpliva na celotno Evropsko komisijo, in da se bo Macron pogovoril z novoizvoljeno predsednico komisije, pri čemer so izpostavili pomen spoštovanja resorja, ki ga je dobila Francija....ursula mu je obljubila , lepo a ne ...
BobbyP
10. 10. 2019 17.23
+1
Eno je biti pokvarjen, drugo pa neumen. 😎
ina5785
10. 10. 2019 21.54
+1
BobbyP - Naša šivilja je padla, ker niti angleščine NI obvladala, niso ji pa jaaavno v EU parlamentu očitali kraje kot francoski poslanki. To pa je sramota, enako za Romunijo in Madžarsko. Naš poslanec je šel GLADKO skozi sito!!!
macek_garfield
10. 10. 2019 16.48
+4
in se je pridruzila v klubu ki ga zastopa nasa alencica, pa to
RamzesII
10. 10. 2019 16.27
-2
Dvoumen naslov.
Mauzahecmauzares
10. 10. 2019 16.18
+6
Hehe v EU kokr so zlobirani nekateti birokrati, drugi pač imajo inegriteto. Zato naj demokracija ostane.
proofreader
10. 10. 2019 15.17
+25
Naši tudi sorodnike zaposlijo v Bruslju, pa ni težav.
Krta?a 21
10. 10. 2019 20.02
+1
Desni majo prakso ja. Ampak pri nas to ni problem....