Tujina

Francoski anesteziolog naj bi zastrupil več kot 20 bolnikov

Pariz, 17. 05. 2019 12.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / M.S.
Komentarji
3

Francoski anesteziolog Frederic Pechier, ki je bil leta 2017 obtožen zastrupitve sedmih bolnikov na zasebni kliniki Saint-Vincent v mestu Besancon na vzhodu Francije, je bil obtožen zastrupitve še 17 ljudi. Skupno naj bi povzročil devet smrti. V primeru obsodbe mu grozi dosmrtna kazen, trenutno je na pogojnem izpustu.

Frederica Pechierja so v četrtek privedli pred preiskovalnega sodnika, ki ga je zaslišal o dodatnih 66 sumljivih srčnih zastojih med operacijami pacientov, ki so bili označeni z nizkim tveganjem. Sodnik se je odločil nadalje preiskovati 17 primerov, od tega sedem smrti. Po besedah javnega tožilca Etienneja Manteauxa je Pechier med zaslišanjem potrdil, da so se v kliniki Saint-Vincent dogajala kazniva dejanja, zanikal pa je, da bi bil odgovoren za te zastrupitve.

V dveh letih je policija razširila svojo preiskavo na dodatna poročila o neželenih dogodkih, kar v medicinskem žargonu pomeni nepričakovane zaplete ali smrt bolnika, ki je zdrav.

Manteaux je dejal, da je bil skupni imenovalec v novih primerih, ki so se zgodili v času, ko je bil v odprtem sporu z drugimi anesteziologi, prav Pechier. Dodal je, da je bil, ko so se primeri zgodili, v bližini in hitro diagnosticiral problem in ukrepe, tudi če nič ni kazalo na sum prevelikega odmerka kalija ali lokalne anestezije.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tožilstvo trdi, da je posegal v opremo svojih sodelavcev, da bi ustvaril izredne razmere, kjer bi lahko posredoval in dokazal svoj domnevni talent. Prav tako naj bi se neljubi dogodki na kliniki nehali dogajati, potem ko je anesteziolog marca 2017 tam prenehal delati, poroča francoska televizija France TV info.

Pechier, ki je krivdo tudi prej zanikal, je bil sedmih zastrupitev bolnikov obtožen maja 2017. Med čakanjem na sojenje so ga pod sodnim nadzorstvom izpustili na prostost in mu prepovedali opravljati poklic anesteziologa. Delal je na dveh zasebnih klinikah v francoskem mestu Besancon.

Med letoma 2008 in 2017 je sedem pacientov, starih od 37 do 53 let, na kliniki Saint-Vincent doživelo srčni zastoj. Dva od njih sta umrla, ostale pa so rešili. Preiskovalci so pozneje v krvi pacientov našli smrtne odmerke kalija, poroča francoska izdaja portala The Local.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
17. 05. 2019 18.26
+2
.hudo. le ker Bolnik je zdrav, me zanima
AlternativeFacts
17. 05. 2019 13.02
-1
Ah dajmo no, na privat kliniki itaq vse plačaš....
jakec1575
17. 05. 2019 12.44
+8
Kaj bi šele bilo, če bi bil popolnoma črn in iz Afrike. Odziv medijev bi bil 10kratni. SDS pa bi pripravila shod sredi ljubljane, da tako ne gre več. Saj da migranti vsak dan kot "anesteziologi" ogrozajo slovensko državo. Sem mislil, da to dela simpatizer SDS, predsednik Fidesa, anesteziolog Kuštrin. Ki je slovensko anesteziologijo spravil na rob, kjer ogroža tui številne operacije in terja uvoz. Preden migrante obtožimo čisto vsega kar je narobe v tej državi, dajmo najprej počistiti domačo nesnago, ki za lasten interes unicuje slovenske vrednote, kot je recimo slovensko zdravstvo.