Tujina

VIDEO: Francozi so se poklonili žrtvam, ki so ljubile življenje, a padle pod streli skrajneža

Trebes, 25. 03. 2018 14.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

S spominsko mašo in cvetjem so se prebivalci Trebesa poklonili svojemu junaku, policistu Arnaudu Beltrameu, in še trem drugim žrtvam, ki so padle pod streli islamističnega skrajneža v petkovem terorističnem napadu. Številni so cvetje prinašali pred policijsko postajo in trgovino, v kateri je napadalec zadrževal žrtve.

V francoskem Trebesu so se s spominsko mašo poklonili žrtvam petkovega terorističnega napada, ki ga je zakrivil samooklicani borec tako imenovane Islamske države.

V cerkvi Saint-Etienne v podeželskem mestecu Trebes je mašo daroval škof mesta Carcassonne, kjer se je morilski pohod začel. Na spominski slovesnosti se je zbralo približno 5.000 prebivalcev, ki jih je teroristični napad pretresel, cvetje pa so polagali tudi pred supermarket, kjer je potekala drama s talci, in policijsko postajo.

Prebivalci Trebesa so se umrlim poklonili na spominski maši.
Prebivalci Trebesa so se umrlim poklonili na spominski maši. FOTO: AP

V posebni slovesnosti pa se bodo Francozi v naslednjih dneh v Parizu posebej poklonili tudi največjemu junaku, policistu Arnaudu Beltrameu, ki je umrl, medtem ko se je ponudil za talca in s tem iz rok ugrabitelja rešil druge nedolžne ljudi. Ob štirih smrtnih žrtvah terorističnega napada je bilo poškodovanih še 16 ljudi, od tega dva huje.

V petek se je sicer v jugozahodni Franciji zgodil prvi džihadistični napad, odkar je predsedniško mesto zavzel Emmanuel Macron. Strelec, 25-letni Redouane Lakdim, je bil na seznamu skrajnežev, a je bil označen kot manjši zločinec, ki po dostopnih podatkih ni predstavljal večje grožnje. 

Lakdim je po poročanju britanskega BBC med pogajanji s policisti zahtevali izpustitev Salaha Abdeslama, ključnega še živega osumljenca v najhujših terorističnih napadih iz 13. novembra 2015, v katerih je umrlo 130 ljudi.

Francozi polagajo cvetje pred supermarket in policijsko postajo.
Francozi polagajo cvetje pred supermarket in policijsko postajo. FOTO: AP

Kdo so žrtve?

Jean Mazières

Pred zajetjem talcev v Trebesu je napadalec v Carcassonnu ukradel avtomobil in ustrelil portugalskega voznika, ki je še vedno v kritičnem stanju, ter ubil sopotnika Jeana Mazieresa, upokojenega vinarja, ki je bil star približno 60 let. "Ljubil je življenje in zabave … Izgubili smo nekoga, ki so ga imeli vsi radi," se je enega najbolj dejavnih prebivalcev spomnil župan kraja Villedubert Marc Rofes. Mazieres je bil poročen in je imel enega otroka, zelo rad pa je organiziral vaška slavja ob praznikih.

Christian Medvès

Po streljanju na policiste, ki so tekli v parku in jo odnesli brez hujših poškodb, se je strelec zapeljal do supermarketa v Trebesu. Tam je ubil mesarja, ki je bil zaposlen v trgovini, Christiana Medvesa. Tudi 50-letnega Medvesa so znanci opisali kot dobrega človeka, ki je je ljubil življenje. "Ne vemo še, kaj se je zgodilo, a kolikor poznam Christiana, si predstavljam, da je poskušal ukrepati in pomagati," je dejal njegov prijatelj Franck Alberti. Medves je zapustil ženo in dve hčerki.

Hervé Sosna

Upokojeni gradbinec, 65-letni Hervé Sosna, je bil ravno na oddelku mesnice, da bi naročil meso, ko je Lakdim začel strelski pohod. Bil je prebivalec Trebesa, ki se ga spominjajo po izjemnem umu, skromnosti in intelektualni širini. Še posebno rad je imel poezijo.

Arnaud Beltrame je življenje žrtvoval za talko.
Arnaud Beltrame je življenje žrtvoval za talko. FOTO: AP

Arnaud Beltrame

Zadnji je pod streli napadalca padel pogumni policist, ki je v trgovino vstopil namesto zadnje talke in s plemenitim dejanjem ogrozil svoje življenje. Ob menjavi je svoj mobilni telefon pustil na mizi z odprto linijo, tako da bi policija zunaj lahko spremljala dogajanje.

Ko so policisti zaslišali strele, so posredovali, a napadalec je Beltramea ob posredovanju protiteroristične enote večkrat ustrelil in zabodel. Za hudimi ranami je pozneje umrl v bolnišnici, v naročju svoje žene Marielle, s katero sta po civilni junija načrtovala še cerkveno poroko. Katoliški duhovnik, ki naj bi vodil obred, je Beltramea in njegovo izbranko obiskal tudi v bolnišnici, preden je francoski narodni heroj umrl.

Pogumnemu policistu so se poklonili številni svetovni voditelji, na čelu s francoskim predsednikom, ki ga je označil kot cenjenega člana žandarmerije, ki se je "boril do konca in se nikoli ni odrekel".

"Umrl je za to državo. Francija nikoli ne bo pozabila njegovega junaštva, poguma, njegove žrtve," je dejal francoski notranji minister Gerard Collomb.

"Žrtvoval je svoje življenje za tujce. Moral je vedeti, da v resnici nima možnosti. Če to ne naredi junaka, ne vem, kaj bi," je za francoske medije dejal njegov brat Cedric. "Čeprav smo bili presenečeni in šokirani, ko smo slišali, kaj se je zgodilo, nismo bili presenečeni, da je to storil kakršnegakoli oklevanja," je povedala njegova sestrična Florence.

Arnaud Beltrame je bil leta 2005 na misiji v Iraku in je pozneje za svoje delo prislužil vojaško nagrado, častni križ. Po vrnitvi v Francijo se je pridružil republikanski gardi države in je bil zadolžen za zaščito predsedniške palače. Leta 2017 so ga imenovali za poveljnika policistov v regiji Aude.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
26. 03. 2018 20.22
+1
plačujejo visok davek multikulturne obogatitve in liberalizma
ServerAUTOMATIC
26. 03. 2018 14.49
Za vse skupaj je kriva Francoska politika.
ServerAUTOMATIC
26. 03. 2018 14.48
+1
Jaz če bi bil ta policaj se nebi spustil v to.
Heretik1
25. 03. 2018 19.34
-7
Kakšna pa je sploh razlika med policajem in teroristom?
tron3
25. 03. 2018 17.32
-3
Še veliko pogrebov bodo imeli, povratna informacija, vse vrača in plača prej ali slej, samo spomin Francozom, ne seže preveč daleč, da bi se spomnili kakšne grozote so počeli v svojih kolonijah, sedaj pa jasno vračilo sledi na njihovih tleh.
appollyon
26. 03. 2018 12.27
+1
On kar lepo po vrsti, sedaj bodo Muslimani plačevali naslednjih 1400 let, zaradi svojih jihadov ki so jih furali vse od svojega nastanka. oglasi se čez 1200 let, ko jim bo vse vrnjeno.
acco98
25. 03. 2018 16.31
-6
Podatek,koliko denarja bo družina policista dobila zaradi izgube....to je tudi pomembno,!!
SLO-SURVIVAL
25. 03. 2018 16.13
+10
To imate to vašo multikulturnost, čez koliko trupel bo še treba iti da boste prišli k pameti? Do zadnjega evropejca?
intel1
25. 03. 2018 16.10
+7
to je multi kulti in kaj sedaj
Heretik1
25. 03. 2018 15.19
-23
Za policaja mi je popolnoma vseeno!
ArseneLupin
25. 03. 2018 15.50
+10
S tem si se dobro podpisal, kdo si in kaj si! Ti bi teroristu najbrž še pomagal, kaj? In če bi ta policist umrl namesto tebe, tvoje drage, tvojega otroka.....?
notrajnc05
25. 03. 2018 16.06
+2
baubax
25. 03. 2018 16.14
+5
Če nebi imeli policije bi bil cel kaos na cestah. Folk bi norel vozil pijan brez vozniške itd. Policija ne nekaj, kar je za brez veze ampak nuja. No, če si pa ti žival katera potrebuje samo svobodo, da zadovolji svoje nagone ti je pa čisto upravičeno, da ti je vseeno za policaje.
mackintosh
25. 03. 2018 16.18
+2
heretik žalostno je da sploh obstajajo taki primerki kot si ti. verjetno nisi dosti drugsčen od morilcev o katerih je govora tukaj.
Rde?a pesa in hren
25. 03. 2018 16.21
+5
Če pa je bilo to napisano pri polni zavesti, pa ti heretik potrebuješ pod nujno psihiatrično zdravljenje. Zelo nujno in brez napotnice.