Tujina

Frattini obsodil grožnje papežu

Tampere, 21. 09. 2006 14.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropski komisar za pravosodje, varnost in svobodo Frattini je obsodil grožnje papežu Benediktu XVI.

Franco Frattini
Franco Frattini FOTO: Reuters

Evropski komisar za pravosodje, varnost in svobodo Franco Frattini je obsodil grožnje papežu Benediktu XVI. ter pozval vlade držav članic Evropske unije, naj stopijo v bran svetemu očetu. "Evropa bi morala stati enotna v obrambi papeževa sporočila o strpnosti," je dejal Frattini na neformalnem zasedanju notranjih in pravosodnih ministrov EU v Tampereju na Finskem.

"Države članice pozivam, naj grožnje papežu jemljejo resno," je še dejal Frattini in poudaril, da so takšne grožnje "grožnje človečnosti, ne le krščanski veri". "Papež simbolizira ne le religijo temveč tudi sporočilo strpnosti, sporočilo medsebojnega spoštovanja. Zato ne morem sprejeti namernega napačnega razumevanja papeževega govora in nasilnih odzivov v obliki napadov na cerkve po svetu," je dodal. Za kakšne grožnje točno gre, komisar ni pojasnil.

Papež Benedikt XVI. je med muslimani po svetu sprožil burne odzive, ko je v govoru na univerzi v Regensburgu 12. septembra citiral bizantinskega cesarja Manuela II. iz 14. stoletja: "Pokaži mi, kaj je novega prinesel Mohamed, in videl boš le slabo in nečloveško; vero, ki jo narekuje, pa širi z mečem". Sveti oče je pred dnevi izrazil globoko obžalovanje zaradi odzivov, ki so jih sprožile njegove izjave, ni pa se opravičil. Znova je še zatrdil, da je le citiral staro besedilo, ki govori o povezavi med islamom in nasiljem, ter dodal, da je šlo za citat in ne za njegove besede. Hkrati se je zavzel za resen dialog z islamom, ki ga mora spremljati vzajemno spoštovanje.

SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

piko2263
21. 09. 2006 23.05
Mogoče bi pa papež z veseljem citiral koga, ki bi imel pozitivno mnenje o islamu, pa ni našel nobenega pozitivnega citata.
jsmazarot@email.si
21. 09. 2006 22.54
me zanima kaj bi rekel ti, če tii zavzamejo državo in ti obkolijo glavno mesto in te skušajo uničiti?
fedepotocnik@gmail.com
21. 09. 2006 22.39
Če ni nič lepega za povedat pač ni. Ampak nekaj je pa vendarle treba povedat: če oni na eno izjavo reagirajo s požiganjem cerkva, ambasad, lutk, z množičnimi protesti, odpovedjo papeževih potovanj......... kako bi se morali MI odzvati na vse atentate in na konstantne grožnje in žalitve iz njihove strani??? Če en ubogi citat it 14. stoletja sproži tako nasilje, po tem merilu bi jih morali za vse njihove izzive praktično vse ubit, ali kaj? (Saj tega ne zagovarjam.... moti me, da oni lahko govorijo karkoli, mi pa ne. Pol pa je papež za vse kriv... ja valda)
hogar1
21. 09. 2006 22.10
Če bi bil papež res simbol strpnosti in medsebojnega spoštovanja kot nam sporoča tale "pravosodnik", potem papež ne bi citiral nekega bedaka, ki je kritiziral islam ampak koga, ki ima pozitivno mnenje o islamu.