Tujina

Freedom House: Svoboda na svetu nazaduje že tretje leto

Washington, 13. 01. 2009 11.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Največje nezadovanje svoboščin so zaznali v podsaharski Afriki in na območju nekdanje Sovjetske zveze. V Evropi nazadovali Grčija in Italija. Slovenija ima najboljšo oceno na vseh področjih.

V podsaharski Afriki in na območju nekdanje Sovjetske zveze so zaznali največje nazadovanje svoboščin.
V podsaharski Afriki in na območju nekdanje Sovjetske zveze so zaznali največje nazadovanje svoboščin. FOTO: Reuters

Ameriška nevladna organizacija Freedom House v letnem poročilu o političnih pravicah in svoboščinah ugotavlja, da je svoboda v svetu lani že tretje leto zapored nazadovala. Največje nazadovanje so zaznali v podsaharski Afriki in na območju nekdanje Sovjetske zveze, največji napredek pa v Južni Aziji. Slovenija ostaja v kategoriji svobodnih držav.

"Napredek svobode v Južni Aziji je ena od redkih svetlih točk v letu, ki sta ga zaznamovala nazadovanje in stagnacija," je povedal raziskovalni direktor pri Freedom House Arch Puddington. Vsega skupaj je namreč organizacija v poročilu, ki zajema vseh 193 držav na svetu in 16 posebnih ozemljih, nazadovanje svobode opazila v kar 34 državah, v 14 pa je zaznala napredek.

Največje nazadovanje svoboščin v državah podsaharske Afrike

Glede na oceno pri izvajanju ključnih svoboščin so države uvrščene v tri kategorije, in sicer med svobodne, delno svobodne in nesvobodne države. V prvo skupino se je uvrstilo 89 držav oziroma 46 odstotkov, pri čemer se je njihovo število v primerjavi z letom 2007 zmanjšalo za eno. Med njimi z najboljšo oceno na vseh področjih ostaja tudi Slovenija.

Kategorija delno svobodnih držav se je lani povečala za dve državi in jih sedaj šteje 62 oziroma 32 odstotkov. Poročilo je medtem 42 držav, ki predstavljajo 22 odstotkov vseh, označilo za nesvobodne, njihovo število pa se je v primerjavi z letom 2007 zmanjšalo za eno. Najnižjo možno oceno za politične in državljanske pravice, ki se gibljejo od ena do sedem, je med zadnjimi prejelo osem držav: Severna Koreja, Turkmenistan, Uzbekistan, Libija, Sudan, Mjanmar, Ekvatorialna Gvineja in Somalija.

Največje nazadovanje je Freedom House, ki gibanje svobode po svetu opazuje vse od leta 1972, opazil v državah podsaharske Afrike. Upadanju svoboščin so okoli deset let zapored priče tudi v državah nekdanje Sovjetske zveze (z izjemo pribaltskih), ki so se v tokratnem poročilu pri številnih kazalcih uvrstile celo za podsaharsko Afriko in Bližnjim vzhodom.

Med evropskimi državami sta nazadovali Italija in Grčija

Freedom House je nevladna in neprofitna organizacija iz ZDA.
Freedom House je nevladna in neprofitna organizacija iz ZDA. FOTO:

Po več letih skromnega napredka Bližnji vzhod in Severna Afrika doživljata stagnacijo. Edina država, ki je po kazalcih poročila lani napredovala, je Irak, in sicer predvsem zaradi zmanjšane stopnje nasilja in političnega terorja. Najbolj opazen napredek je Freedom House medtem zaznal v Južni Aziji, kjer je bilo izboljšanje razmer v številnih državah povezano z volitvami.

Najvišje oceno so si tudi tokrat prislužile države Zahodne Evrope in Severne Amerike. Kot so v organizaciji zapisali na svoji spletni strani, bi lahko izvolitev Baracka Obame za novega ameriškega predsednika vodila v reforme sporne protiteroristične politike. Med evropskimi državami sta sicer Italija in Grčija v letu 2008 najbolj nazadovali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dr.psiho
14. 01. 2009 09.59
nekdo sprašuje kaj je svoboda..svoboda je denar...če ga imaš si svoboden,če ga nimaš pač nisi...ja zanimljivo ,pravijo da svoboda pada...to pomeni da se sile menjajo oz. neke izginjajo...
Prefekt
13. 01. 2009 15.38
Edino svobodo, ki jo poznamo v Sloveniji v letu 2008 je predstavljal "J". Kaj vec od tega "J" tudi ni varno zapisati. Javno opravicevanje ni dalec, ce se pa zelimo izogniti javnemu nastopu imamo moznost na sodiscu. Molimo!
k8rc
13. 01. 2009 13.56
svoboda kaje je to ? hrana? kakšen okus ima
123_Zoke_vec_ni
13. 01. 2009 12.10
Poročilo za 2008??? A ni bila takrat diktatura Janeza Janše - zatiranje tiska (572 podpisov), obvladovanje gospodarstva (Boško Šrot), policijsko nasilje (družina Strojan), ...???! Potem pa takšne ocene!... ttt... pokvarjeni zahodni imperialistični propagandisti - ne vidijo resnice tako kot naša razsvetljena levičarska srenja!...
chriswebber
13. 01. 2009 11.51
Mi Slovenci samo mislimo da smo svobodni pa nismo. V Sloveniji so svobodni le cigani.