Tujina

Frlec v Ameriki

New York/Washington, 17. 03. 1999 11.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Slovenski zunanji minister Boris Frlec se je v Washingtonom srečal s senatorjem slovenskega rodu Georgom Voinovichem iz zvezne države Ohio, s katerim sta se pogovarjala o trgovinskih odnosih med Slovenijo in ZDA ter še posebej med Slovenijo in zvezno državo Ohio. Tiskovni predstavnik Georga Voinovicha Mike Dawson je dejal, da senator aktivno podpira slovensko približevanje zvezi NATO.

''Senator Voinovich je pretekli teden posebej pisal ameriški državni sekretarki Madeleine Albright in v pismu izrazil svojo podporo, ter zaprosil za podporo administracije za čimprejšnjo vključitev Slovenije v NATO. Voinovich in slovenski zunanji minister sta se tudi pogovarjala o Sloveniji in preteklih obiskih senatorja v državi, kjer je bila rojena njegova stara mati,'' je dejal Dawson. Senator Voinovich, katerega korenine izhajajo iz Gorenjske, je tudi napovedal, da bo v kratkem ponovno obiskal Slovenijo. To naj bi se zgodilo še do konca letošnjega leta.

Tudi James Oberstar, ameriški kongresnik slovenskega rodu demokrat, je slovenskemu zunanjemu ministru izrazil polno podporo v prizadevanjih Slovenije za vključevanje v zvezo NATO. Tiskovna predstavnica Jamesa Oberstarja Mary Kerry je dejala, da je slovenski zunanji minister nanj naredil zelo dober vtis. ''Slovenski zunanji minister in kongresnik Oberstar sta se pogovarjala predvsem o slovenskem pridruževanju zvezi NATO, pri čemer je Oberstar ponovno izrazil podporo slovenskim prizadevanjem. James Oberstar je glasno zagovarjal pridružitev Slovenije zvezi že v prvem krogu, skupaj s Poljsko, Češko in Madžarsko, ta podpora pa velja še naprej,'' je dejala Mary Kerr in dodala, da je kongresnik poudaril pomen Slovenije v mirovnih prizadevanjih OZN in sodelovanje v partnerstvu za mir zveze NATO.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3