Tujina

Frontex širi aktivnosti: več varnostnih pregledov migrantov

Varšava, 28. 12. 2015 06.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Agencija EU za varovanje zunanjih meja Frontex začenja z novo operacijo, s katero bo razširila svoje aktivnosti v Grčiji. Povečal se bo poudarek na varnostnih preverjanjih migrantov, ki prihajajo na grške otoke.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Ograja
    01:57
    Iz SVETA: Ograja
  • Iz 24UR: Ideja o spremembi nadzora prinaša nove skrbi
    02:31
    Iz 24UR: Ideja o spremembi nadzora prinaša nove skrbi
  • Iz 24UR: Ograja raste naprej
    02:22
    Iz 24UR: Ograja raste naprej
Frontex
Frontex FOTO: Reuters
Agencija EU za varovanje zunanjih meja Frontex je danes razširila svoje aktivnosti v Grčiji. Začela se je nova Frontexova operacija Pozejdon hitro posredovanje, ki bo nadomestila sedanjo operacijo Pozejdon morje. Ima več pripadnikov in tehnične opreme ter bo bolj osredotočena na varnostno preverjanje.

Kot so pred dnevi pojasnili na sedežu agencije v Varšavi, bo delovno območje novega Pozejdona ostalo enako, se bo pa povečal poudarek na varnostnih preverjanjih migrantov, ki prihajajo na grške otoke.

Operacija bo sčasoma štela 376 policistov in prevajalcev, med katerimi bodo strokovnjaki za varnostno preverjanje, odkrivanje tihotapcev in ponarejenih dokumentov ter odvzem prstnih odtisov.

Na podlagi prizadevanj slovenske in avstrijske policije ter lokalnih skupnosti pri urejanju tokov migracij, bo od torka 29. 12. 2015 odprt stari mejni prehod Šentilj. Prehod bo do nadaljnjega odprt v času med 6. in 22. uro za osebni promet. Voznike prosijo, da prilagodijo hitrost vožnje prometni ureditvi, saj je le ta prilagojena trenutnim razmeram na tem območju. Promet tovornih vozil bo še naprej potekal preko novega mejnega prehoda Šentilj po A1.

Grčija je nedavno - po dolgotrajnih prerekanjih in na koncu celo grožnjah z začasno izločitvijo iz schengna - le zaprosila za uporabo enot za hitro posredovanje v okviru Frontexa, imenovanih Rabit. Po uradni prošnji so stekli pogovori predstavnikov Aten in agencije ter priprava operativnega načrta, še letos pa bo očitno prišlo tudi do dejanske razširitve aktivnosti.

Evropska komisija je sicer sredi decembra predstavila sveženj ukrepov za izboljšanje nadzora na zunanji meji. Ključen je predlog za vzpostavitev evropske mejne in obalne straže s pravico do posredovanja na problematičnem delu zunanje meje članice tudi brez njenega povabila.

Kaj bi sprememba sistema nadzora pomenila za Slovenijo

Več mesecev neuspešnega spopadanja Evropske unije z migrantsko krizo prinaša idejo o spremembi sistema nadzora na šengenskih mejah. Evropska komisija želi, da se osebni dokumenti vseh potnikov pri vstopu in izstopu iz območja sistematično preverijo.

Proti žici - 6
Proti žici - 6 FOTO: Aljoša Kravanja

Vodja oddelka za operativo v sektorju mejne policije Robert More je za 24UR dejal, da takšna zahteva predstavlja precejšen probelm, saj bi to vplivalo na povečanje čakalnih dob pri prestopu zunanje meje, torej na mejnih prehodih s Hrvaško. "V kolikor bomo morali pregledati vse turistične avtobuse, ki potujejo v smeri Hrvaške v času poletne turistične sezone, vse otroke in ostale, bi to pomenilo definitivno povečanje čakalnih dob zaradi same mejne kontrole," pravi.

Situacijo bi sicer še poslabšal predlog v smeri preverjanja vseh vozil, kar od Slovenije po vzoru Madžarske že zahteva notranji minister Bavarske. Ta še dodaja, da bi morali v nasprotnem primeru Nemci začeti zapirati svoje meje, migrante pa vračati Avstriji. To bi sprožilo tudi zapiranje avstrijske meje ter posledično Slovenske.

V Slovenijo vstopilo že čez 367.000 migrantov

V Slovenijo je danes do 18. ure vstopilo 2056 migrantov, od sredine oktobra pa 367.430 migrantov. Državo je danes do 18. ure zapustilo 3347 migrantov, skupno pa 355.352. V sprejemnem centru Livarna v Dobovi je bilo ob 18. uri 857 migrantov, kažejo podatki policije.

Val migrantov v Italijo tudi za božič ni pojenjal

Z morja med Italijo in severom Afrike so preko božičnega konca tedna rešili okoli 4000 migrantov in beguncev, je danes sporočila italijanska obalna straža. Kot je dodala, tudi v zadnjih dneh letošnjega leta pričakujejo nadaljnje reševalne operacije.

Italijanska obalna straža je preko božičnih praznikov usklajevala reševanje več kot 3000 ljudi, poleg tega jih je 931, med njimi 26 mladoletnikov, rešila norveška ladja Siem Pilot in jih danes zjutraj pripeljala v Palermo na Siciliji. 

Norvežani, ki so del operacije EU Sophia, so obenem aretirali tri domnevne tihotapce ljudi, dva Gambijca in Somalca.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja