Tujina

Frontex začenja prvo misijo izven EU

Tirana, 21. 05. 2019 15.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
L.Š./STA
Komentarji
4

Evropska agencija za mejno in obalno stražo je v Albaniji začela s prvo misijo zunaj Evropske unije. Frontex bo tako Albaniji pomagal pri upravljanju meje z Grčijo s 50 pripadniki Frontexa, 16 vozili ter vozilom s termovizijsko kamero.

"Pripadniki Evropske agencije za mejno in obalno stražo (Frontex) iz vse Evrope bodo z ramo ob rami z albanskimi kolegi sodelovali na albanski meji z Grčijo," je v Tirani dejal vodja Fabrice Leggeri. Dodal je, da je mogoče številne izzive na "naših mejah učinkovito obvladovati samo s čezmejnim sodelovanjem".

Vodje Evropske agencije za mejno in obalno stražo Fabrice Leggeri.
Vodje Evropske agencije za mejno in obalno stražo Fabrice Leggeri. FOTO: AP

Slovesnosti v Tirani ob začetku misije sta se udeležila tudi evropski komisar za migracije, notranje zadeve in državljanstvo Dimitris Avramopulos ter albanski premier Edi Rama.

Evropska agencija za mejno in obalno stražo je v Albaniji začela s prvo misijo zunaj EU.
Evropska agencija za mejno in obalno stražo je v Albaniji začela s prvo misijo zunaj EU. FOTO: Dreamstime

Frontex, ki ima sedež v Varšavi, je bil ustanovljen leta 2004. Njegova naloga je analizirati migracijske tokove ter podpora upravljanju meje državam EU na njenih zunanjih mejah, kot sta Italija in Grčija, s tehnično opremo in strokovnjaki. Misijo Frontexa v Albaniji je omogočil poseben sporazum med Albanijo in EU. Gre za prvi tovrsten sporazum med povezavo in državo, ki ni članica EU. V načrtih so tudi novi sporazumi z ostalimi državami Zahodnega Balkana, med drugim s Srbijo, Bosno in Hercegovino ter Severno Makedonijo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113189
22. 05. 2019 09.18
+1
Novica me je nasmejala. Niso resni, to pa zato ker balkana ne poznajo. Se bodo pa naučili, če bodo dolgo delali s svojimi albanskimi "kolegi". Stoletje se že ponavlja ista zgodba, na videz so za demokracijo in kaj vem kaj še vse, večino pa zanima samo ena stvar..Denar in zanj delajo po metodah mafije. Čez noč se ne bodo spremenili, inercija iz prejšnjih sto let bo trajala naslednjih sto. Tihotapili bodo "begunce", ker se dobro zasluži, Frontex pa bodo naredili za neumne osle, ker jim bodo to počeli pred nosom. Pa če kakšen "čuvaj" se bo spotoma ponesrečil, mu bo spodrsnilo na bananinem olupku in to vsaj desetkrat. Nič se niso naučili iz Kosova. Nihče ni vprašal srbe, zakaj so tako alergični na to nacijo. Verjetno ne zaradi videza, saj so srbi znani kot precej tolerantni in gostoljubni do tujcev. Zaščititi bi morali najprej mejo Slovenije, potem pa se širiti postopoma proti jugu, vendar šele potem, ko bo ustrezno delovala in bodo sposobni zaznavati kdo so tisti, ki delajo probleme, ko bodo imeli podatke o organiziranih stricih. V Albaniji podatkov ne bodo zbrali nikoli, pri hrvatih mogoče nekoč, vendar bo cena zelo visoka, prevlada fašizma na balkanu in zagotovljeni spopadi med narodi naslednjih tisoč let..
TitCankar
21. 05. 2019 17.13
+7
Prvo bi miral Frontex priti v Slovenijo na južno mejo!
MrKrmar
21. 05. 2019 16.18
+9
5000 ne pa 50, pijanček ne zna šteti, išias v glavi.
Bolfenk2
21. 05. 2019 16.11
+15
Ti EU birokrati se delajo norca iz varnosti evropejcev enako kot Šarceva vlada. Celih 50 varnostnikov bodo poslali na Albansko mejo, Šarec pa je poslal 35 vojakov. In to bi naj zaustavilo migrante. Vprašajte Orbana in Salvinija kako se varuje meja.