Tujina

Gasilci se borijo z ognjem

Madrid/Atene, 09. 08. 2006 13.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Okoli 110 požarov ogroža špansko pokrajino Galicijo, z ognjenimi zublji pa se borijo tudi v Grčiji.

Požari, med njimi sta dve tretjini nenadzorovani, so do sedaj v Španiji terjali tri smrtne žrtve
Požari, med njimi sta dve tretjini nenadzorovani, so do sedaj v Španiji terjali tri smrtne žrtve FOTO: Reuters
Španija, ki se v zadnjih dneh sooča z več kot stotimi besnečimi požari, je članice EU zaprosila za pomoč v obliki letal in helikopterjev z vodnimi rezervoarji ter gasilnih vozil. Na prošnjo so se že odzvale Francija, Italija in Portugalska, ki se sicer tudi sama bori s požari. Svoji sosedi bo tako na pomoč poslala 19 gasilnih vozil ter 60 gasilcev, je povedal portugalski notranji minister Antonio Costa.

Severozahodna španska pokrajina Galicija se že od petka spopada s kakimi 110 žarišči požarov, izmed katerih jih po podatkih lokalnih oblasti kar 67 divja nenadzorovano. Požari pa so doslej zahtevali tri smrtne žrtve.

S podtaknjenimi požari se v Španiji spopada več tisoč gasilcev, ki si pri delu pomagajo s približno 30 letali, pogorelo pa je že več kot 10.000 hektarov zemlje. Za pomoč pri evakuacijah in za preprečevanje novih požigov je v pokrajino prispelo več kot 1200 vojakov, posebna enota civilne garde, specializirana za boj proti organiziranemu kriminalu, pa je pričela preiskavo požigov.

Španska ministrica za okolje Cristina Narbona je dejala, da se položaj kljub prizadevanjem gasilcev in vojske še poslabšuje, obenem pa je pozvala prebivalce, naj razkrijejo požigalce. Doslej so aretirali pet osumljencev, izmed katerih so enega že izpustili.

Satelitski posnetek požarov v Galiciji
Satelitski posnetek požarov v Galiciji FOTO: Reuters

Španija je članice EU zaprosila za tri letala, pet helikopterjev in 20 gasilnih vozil, so sporočili z Evropske komisije, vendar pa Portugalska, ki se je na prošnjo prva odzvala, letal zaradi požarov na lastnih tleh žal ne more pogrešati. Na Portugalskem trenutno divja osem požarov, najhujši na jugu države, kjer njegovo širjenje preprečuje 220 gasilcev, kakih 60 gasilnih vozil, eno letalo in en gasilni helikopter.

Močan veter v Grčiji ovira gašenje

Z ognjem se bori tudi Grčija, kjer se 300 gasilcev ob pomoči osmih letal spopada z ognjenimi zublji, ki so od torka zajeli 500 hektarov gozda. Pri tem jih ovira močan veter, ki spreminja smer. Iz vasi Eliniko in Kalitea na zahodu Peloponeškega polotoka so evakuirali starejše prebivalce, o ranjenih ali materialni škodi pa zaenkrat ne poročajo. Na zahodu Grčije sta sicer v torek izbruhnila še dva manjša požara, ki pa ne ogrožata poseljenega območja.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.