Tujina

Gasilec piroman

Madrid, 11. 08. 2006 12.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

V španski Galiciji, kjer divja več kot sto gozdnih požarov, so prijeli gasilca, ki naj bi podtikal ogenj.

Med požigalci v Španiji naj bi bil tudi gasilec
Med požigalci v Španiji naj bi bil tudi gasilec FOTO: Reuters

V Španiji so prijeli 31-letnega gasilca, ki naj bi v naravi podtikal ogenj. Sumijo ga, da je kriv za najmanj tri požare, ki so izbruhnili v bližini galicijskega mesta Malpica konec julija, izvedeti pa želijo, ali je ogenj netil tudi drugod.

Priprti, ki je za polovični delovni čas zaposlen pri gasilcih, je plačan glede na opravljeno delo, zato je mogoče, da je požare podtikal v želji po večjem zaslužku.

Nad Galicijo se vije gost dim
Nad Galicijo se vije gost dim FOTO: Reuters
V Galiciji, kjer se že ves teden borijo s hudimi požari, se je od jutra razplamtelo še 33 novih, tako da se več kot 7000 gasilcev, 1400 vojakov, 700 gasilnih vozil in 60 gasilnih letal in helikopterjev spopada s kar 144 požari. Od tega jih je 35 pod nadzorom. Gozdovi in grmovje pa gorijo tudi na Portugalskem.

V državi, ki jo pesti huda suša, divja več kot sto požarov, največ v severozahodni regiji Galicija. Preiskovalci ugotavljajo, da je večino podtaknila organizirana tolpa kriminalcev. Doslej so zahtevali tri žrtve – 74-letnega moškega, ki je poskušal pred ognjem rešiti svoj dom, in dve ženski, ki so ju ognjeni zublji ujeli na poti – zgorelo pa je tudi 10 tisoč hektarjev gozda.

Iz mesta Ourense, ki se mu je požar že močno približal, so morali danes izseliti več ljudi, ognjeni zublji pa so z galicijske obale pregnali tudi na tisoče turistov. Z ognjem se bori 7000 gasilcev, na pomoč so jim priskočili tudi vojaki, Španija pa je Evropsko unijo že zaprosila za podporo. Galicija sicer velja za najbolj zeleno in tudi najbolj hladno špansko regijo.

Nevestni gasilec je najprej požigal, nato pa gasil
Nevestni gasilec je najprej požigal, nato pa gasil FOTO: Reuters

SORODNI ČLANKI

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.