Tujina

Gates zaprisegel

New York, 18. 12. 2006 09.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

V Pentagonu je nekdanji direktor CIE, Robert Gates, zaprisegel kot novi ameriški obrambni minister.

Gatesa čaka težko delo spremembe politike v Iraku, tudi potem, ko je nedavno objavljeno poročilo Bakerjeve komisije, s sicer neobvezujočimi predlogi, ocenilo, da je bila dosedanja ameriška politika do Iraka neuspešna
Gatesa čaka težko delo spremembe politike v Iraku, tudi potem, ko je nedavno objavljeno poročilo Bakerjeve komisije, s sicer neobvezujočimi predlogi, ocenilo, da je bila dosedanja ameriška politika do Iraka neuspešna FOTO: Reuters

Na slovesnosti v Pentagonu je Robert Gates postal novi obrambni minister, potem ko je zaprisegel pred šefom predsednikovega kabineta Joshem Boltenom, pozneje pa je slovesno prisegel še pred ameriškim predsednikom Georgeom W. Bushem.

Na položaju bo kot 22. obrambni sekretar ZDA nasledil Donalda Rumsfelda, ki je predsedniku Georgeu Bushu 8. novembra, po porazu republikancev na kongresnih volitvah zaradi neuspehov v Iraku, podal odstopno izjavo. Nekdanji direktor ameriške obveščevalne agencije CIA naj bi kmalu po uradnem nastopu dolžnosti obiskal Irak, sicer pa bo Bushu pomagal pri reviziji strategije v tej državi.

Gates je na položaju nasledil Donalda Rumsfelda, ki je Bushu 8. novembra, po porazu republikancev na kongresnih volitvah zaradi neuspehov v Iraku, podal odstopno izjavo.

Gates je na slovesnosti v Pentagonu politiko do Iraka označil kot svojo prednostno nalogo in opozoril, da bi neuspeh v Iraku pomenil katastrofo, ki bi mučila ZDA še leta. "Vsi želimo najti način za vrnitev ameriških sinov in hčera domov. Kot je dal jasno vedeti že predsednik, pa si ne moremo privoščiti neuspeha na Bližnjem vzhodu. Neuspeh v Iraku bi bila katastrofa, ki bi mučila naš narod, škodila naši verodostojnosti in ogrožala Američane še desetletja," je dejal Gates.

Ponovil je namero, da bo kmalu obiskal Irak, da bi slišal stališča ameriških poveljnikov, kako bi izboljšali razmere. Predsednik Bush je ob tem Gatesa označil za "pravega človeka" za številne izzive v Iraku in v boju proti terorizmu ter izrazil pričakovanje, da mu bo glede teh vprašanj svetoval.

ZDA: Globalni policist?

Reid je dejal, da bo podprl kratkotrajno povečanje števila vojakov, če bodo to želeli vojaški poveljniki
Reid je dejal, da bo podprl kratkotrajno povečanje števila vojakov, če bodo to želeli vojaški poveljniki FOTO: Reuters

Vodja demokratskih senatorjev Harry Reid je poudaril, da bi začasna namestitev vojakov v Iraku bila sprejemljiva le kot del strategije, da se do leta 2008 ameriška vojska umakne iz Iraka. Nekdanji državni sekretar Colin Powell pa je na televiziji CBS izrazil dvom v učinkovitost povečanja števila ameriških vojakov v Iraku, tudi zato, ker jih nimajo kje vzeti.

Vojska ZDA na robu zloma?

Powell je proti temu, da ameriška vojska nastopa v vlogi policije. Meni tudi, da je trenutno stanje v aktivni sestavi kopenske vojske ZDA na robu zloma, ker ni dovolj opreme, vojaki pa se nenehno vračajo v Irak, zato jih primanjkuje za druge dele sveta. "Kopenska vojska pa tudi marinci, nimajo dovolj ljudi in sredstev za naloge, ki jih morajo izvajati," je menil Powell.

Powell je glede vojne v Iraku dejal, da je najboljše, kar lahko dosežejo, da povrnejo občutek reda in varnosti, čeprav se bo določena mera nasilja nadaljevala
Powell je glede vojne v Iraku dejal, da je najboljše, kar lahko dosežejo, da povrnejo občutek reda in varnosti, čeprav se bo določena mera nasilja nadaljevala FOTO: Reuters

Na vprašanje, ali je zmaga v Iraku možna je Powell odgovoril, da ne vidi možnosti takšne zmage, v kateri se bodo znebili vseh vstajnikov in ustvarili mir po vsem Iraku. Najboljše, kar lahko dosežejo, je, da povrnejo občutek reda in varnosti, čeprav se bo določena mera nasilja nadaljevala. Odgovornost pa je na strani Iračanov in Powell meni, da če tega ne bodo uspeli sami storiti, jim tudi Američani ne morejo pomagati.

Iračani se sicer tudi sami ne morejo zmeniti med sabo, kaj bi počeli z Američani. V Iraku je trenutno okrog 140.000 ameriških vojakov in 5000 svetovalcev. Podpredsednik Iraka, sunit Tarik al Hašemi je poudaril, da potrebujejo več ameriških vojakov, ker zanje trenutno ni nadomestila. Iraška vlada pa meni, da bi bilo ameriške vojake najbolje poslati na obrobje in skrb za varnost prepustiti Iračanom.

Reid je dejal, da bo podprl kratkotrajno povečanje števila vojakov, če bodo to želeli vojaški poveljniki, vendar morda le za obdobje do treh mesecev. Nasprotuje pa ideji, da bi več vojakov poslali v Irak za obdobje do dveh let, ker Američani tega ne bodo podprli in ker se vojne v Iraku ne da dobiti z vojaškimi sredstvi.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.