Tujina

Geji duševno moteni?!

Washington, 20. 06. 2006 20.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pentagon je homoseksualnost označil kot duševno motnjo. Kongresnik Meehan meni, da gre za zlobo.

Pentagon je homoseksualnost uvrstil med duševno motnjo.
Pentagon je homoseksualnost uvrstil med duševno motnjo. FOTO: Reuters

Ameriško obrambno ministrstvo je v enem od svojih dokumentov homoseksualnost označilo kot "duševno motnjo", so odkrili raziskovalci univerze v Kaliforniji. Oznaka je razjezila nekatere člane ameriškega kongresa, ki so od Pentagona zahtevali, da oznako umakne. Tiskovni predstavnik Pentagona Jeremy Martin je medtem povedal, da omenjeni dokument trenutno raziskujejo.

Tako imenovana direktiva o ocenjevanju psihične nesposobnosti na seznam "duševnih motenj" poleg duševne zaostalosti in osebnostnih motenj vključuje tudi homoseksualnost. Pentagon je direktivo sicer sprejel leta 1996, leta 2003 pa jo je po podatkih Centra za raziskovanje spolnih manjšin Univerze v Kaiforniji potrdil kot "veljavno".

Po besedah predstavnika ameriške zvezne države Massachusetts v kongresu, Martya Meehana, je "veliko razočaranje, da dokumenti ministrstva za obrambo homoseksualnost označujejo kot duševno motnjo, in to 30 let po ugotovitvi strokovnjakov za duševne bolezni, da je ta oznaka napačna." "Za tako klasifikacijo ni znanstvene osnove," je dejal Meehan, ki sicer meni, da za tem stoji nekaj bolj "zlobnega".

Skupaj s še osmimi kongresniki je Meehan v pismu ameriškemu obrambnemu ministru Donaldu Rumsfeldu izrazil upanje, "da bo kakršno koli nepazljivo izrazoslovje v vojaških pravilnikih posodobljeno in usklajeno s stališčem ameriškega psihiatričnega združenja, ki potrjuje, da homoseksualnost sama po sebi ne vpliva na sposobnost presojanja, stabilnost, zanesljivost ali splošne družbene in poklicne zmožnosti".

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sracko@mail386.com
21. 06. 2006 00.29
Homoseksualnost je čisto nekaj svojega. Ni ne zločin, ne duševna bolezen. Res pa je, da ni nekaj čisto normalnega.