Tujina

General pričal v prid Miloševiću

Haag, 12. 02. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na sojenju Miloševiću je pričal francoski general Philippe Morillon, ki je Miloševića odvezal odgovornosti za poboj v Srebrenici.

Philippe Morillon, ena izmed razbremenilnih prič Miloševića
Philippe Morillon, ena izmed razbremenilnih prič Miloševića FOTO: Reuters

Nekdanji poveljnik sil Združenih narodov v BiH, francoski general Philippe Morillon je pričal v procesu proti nekdanjemu jugoslovanskemu predsedniku Slobodanu Miloševiću pred haaškim Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. Izrazil je prepričanje, da so Srbi zločine v Srebrenici storili iz maščevanja za tisto, kar jim je dve leti prej storil Naser Orić, tedanji poveljnik muslimanskih enot v Srebrenici. "Srbi so se maščevali za svoje mrtve, ki jih je na pravoslavni božič pobil Orić, tedanji poveljnik muslimanskih enot v Srebrenici," je dejal Morillon. Povedal je še, da mu je Milošević leta 1993 pomagal začasno rešiti prebivalce Srebrenice. V resnici je po generalovem mnenju oblast na ozemlju Republike Srbske imel Mladić, Milošević naj bi imel nanj le omejen vpliv. Dodal je še, da je Milošević tragedijo celo uspel preprečiti, a le začasno.

Neizpolnjene obljube

Morillonovo ime je tesno povezano s tragedijo muslimanske enklave Srebrenice med vojno v BiH. Marca leta 1993 je namreč postal znan po vsem svetu, ko je prebivalcem Srebrenice dejal: "Odslej ste pod zaščito sil ZN. Nikoli vas ne bom zapustil." Dve leti kasneje, julija 1995, je mesto padlo v roke srbskih sil, ki so pod vodstvom generala Ratka Mladića nato pobile kakih 7000 Muslimanov.

Mladić naj bi bil po hierarhiji oblasti nad Miloševićem
Mladić naj bi bil po hierarhiji oblasti nad Miloševićem FOTO: Reuters

"Vedel sem, da se Srbi želijo maščevati za svoje mrtve. V to sem globoko prepričan, a nikakor ne želim upravičiti ali zmanjšati zločina, ki je bil storjen leta 1995," je na haaškem sodišču izpovedal Morillon.

"Rekel sem Miloševiću, da bo, če ne bo storil vsega, da mi pomaga deaktivirati strašno bombo v Srebrenici, imel poleg madeža zaradi Vukovarja še večji madež na svoji zastavi, kar mednarodna javnost srbskemu narodu ne bo nikoli oprostila," je dodal Morillon kot priča haaškega tožilstva. Po njegovih besedah je Milošević takrat pomagal deaktivirati to bombo, a na žalost le začasno, saj je kasneje kljub temu eksplodirala.

68-letni Morillon je ob tem poudaril, da mu je obtoženi pomagal tudi prekiniti bombardiranje Sarajeva, s tem ko je tako ukazal nekdanjemu političnemu vodji bosanskih Srbov Radovanu Karadžiću in vojaškemu poveljniku Mladiču. "Milošević je dejal, da bo izkoristil svoj vpliv in bo rekel Karadžiću, da ne more računati na nikakršno podporo, v kolikor ne prekine bombardiranja," je dodal.

Morillon je Miloševića predstavil kot "dobrega fanta"
Morillon je Miloševića predstavil kot "dobrega fanta" FOTO: Reuters

Morillon je bil na čelu sil ZN v BiH od septembra 1992 do julija 1993. Na haaškem sodišču je pričal ob prisotnosti dveh predstavnikov francoske vlade.

Nekdanjega poveljnika muslimanskih enot v Srebrenici Naserja Orića je haaško sodišče prav tako obtožilo vojnih zločinov, zato sedaj čaka v priporu na začetek sojenja. Orić je obtožen umorov, krutega ravnanja, uničevanja vasi ter ropanja javne in zasebne lastnine med letoma 1992 in 1993 na območju Srebrenice.

"Srbi so se znašli v peklenskem krogu maščevanja. Šlo je celo za več kot maščevanje – ne samo moški, ampak tudi ženske so bile takrat prepojene s sovraštvom," je povedal Morillon. "Ni šlo za bolezen strahu, ki je zajela celotno populacijo v Bosni in Hercegovini, pač pa za strah pred uničenjem. Na kratko, šlo je za čisto sovraštvo…"

Prvi del procesa proti Miloševiću, v katerem je tožilstvo predstavljalo obremenilne dokaze, se bo končal 19. februarja. V dveh letih je tožilstvo poklicalo več kot 290 prič. Če se bo tudi Milošević obrambe lotil tako obsežno, bo lahko sodišče sodbo izreklo leta 2006.

Haaška tožilka del Pontejeva si medtem še vedno prizadeva prijeti dva najbolj iskana haaška obtoženca: Ratka Mladića in Radovana Karađića. Iz zanesljivih virov naj bi izvedela, da se zdaj oba skrivata v Beogradu, srbske oblasti pa odgovarjajo, da so trditve o Karađićevem prihodu v Beograd znanstvena fantastika.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou