Tujina

Ghosn zapustil zapor

Tokio, 06. 03. 2019 09.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Več kot tri mesece po aretaciji je nekdanji šef Nissana zapustil zapor na Japonskem. Tokijsko sodišče je presenetljivo odločilo, da lahko Ghosn odide iz zapora ob plačilu varščine 7,9 milijona evrov.

Nekdanji šef Nissana, Carlos Ghosn, je obtožen finančnih malverzacij in zlorabe zaupanja, vendar sam vse obtožbe zanika. Prejšnje zahteve po varščini so bile zavrnjene, zaradi dolgotrajnega pridržanja pa je bila Japonska podvržena mednarodnim kritikam.

64-letni Ghosn je prostore zapora zapustil obkrožen z varnostniki, na glavi je imel kapo, nosil je tudi belo medicinsko obrazno masko. Kot pogoj za njegovo izpustitev so bili določeni strogi varnostni ukrepi, vključno z videonadzorom, piše BBC.

Ghosn je za odhod iz zapora plačal varščino 7,9 milijona evrov (milijardo jenov).

Ghosn je bil arhitekt zavezništva med Nissanom in francoskim proizvajalcem avtomobilov Renault. Leta 2016 je v zavezništvo pripeljal tudi Mitsubishi. Zavezništvo treh svetovnih proizvajalcev avtomobilov je vodil kot izvršni direktor in predsednik. Kot je povedal, je bila njegova aretacija posledica "zarote in izdaje" proti njemu, da bi ustavili njegov načrt za integracijo Renaulta, Nissana in Mitsubishija.

Njegovo skorajšnjo izpustitev iz centra za pridržanje, kjer je bil vse od aretacije 19. novembra, je sporočil prihod avtomobila francoskega veleposlaništva. "Carlos Ghosn je izpuščen. Je francoski državljan. Zdaj se bo lahko lažje branil," je povedal francoski finančni minister Bruno Le Maire. "Toda moja odgovornost kot ministra za finance in gospodarstvo je, da zagotovim, da je na stotine tisoč delovnih mest v Renaultu in zavezništvu Renault-Nissan zaščiteno," je dodal.

Ghosn je bil izpuščen, potem ko so japonska sodišča zavrnila dve prejšnji zahtevi za varščino, ker naj bi v Braziliji rojeni izvršni direktor predstavljal tveganje za pobeg in bi lahko prikril dokaze. Zadnjo zahtevo za varščino je vložila nova pravna ekipa po tem, ko je primer pritegnil svetovno pozornost in so padale kritike na japonski kazenski pravosodni sistem, ki omogoča dolgotrajne pripore.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MASTERSS
06. 03. 2019 12.21
scipio
06. 03. 2019 10.40
+4
raznim slovenskim ghosnom se kaj takega pač ne more pripetiti.
slovenc59
06. 03. 2019 10.24
+2
Niti pod razno ne vemo, kaj je ozadje, ve se pa, da je rešil nissan ko so bili pred propadom ! Verjetno pa japanarjem ni bilo vseeno, ko jih je Francoska firma šolala in postopoma prevzemala ! Pa se mu je hitro zgodila obtožnica ! Ker ob takšnih nagradah, ki jih prejemajo šefi velikih korporacij, je težko verjeti, da bi še kej postrani kradel ???!!!!!
Aijn Prenn
06. 03. 2019 10.29
+2
Najbrž ni šlo za to, da bi "postrani kradel" ampak mu je bilo škoda dati pol prejetega zaslužka državi. Pa je zadevo speljal rahlo po ovinkih...