Tujina

Gimnastični spektakel in veličasten ognjemet v čast kitajskemu predsedniku

Pjongjang, 21. 06. 2019 13.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.S. / STA
Komentarji
7

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un in kitajski predsednik Ši Džinping sta v Pjongjangu ob veličastni prireditvi z ognjemetom potrdila 'nepremagljivo in trdno prijateljstvo' med državama.

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je v čast prvega obiska kitajskega predsednika po 14 letih v Pjongjangu pripravil gimnastični spektakel, ki ga je pospremil še veličastni ognjemet. Prireditev je potekala na stadionu v prestolnici. Dobre odnose med državama so potrdili tudi številni transparenti, na katerim se je glasilo, da Severno Korejo in Kitajsko veže "nepremagljivo in trdno prijateljstvo'". 

Z mavrico na velikem zaslonu so simbolno povezali Prepovedano mesto v Pekingu in slavolok zmage v Pjongjangu, voditelja pa sta predstavo spremljala s širokim nasmehom. Severnokorejski mediji so predstavo označili za prikaz "nepremagljivega socializma". 

Kitajski predsednik je sicer danes sklenil svoj dvodnevni obisk v Severni Koreji in se skupaj z delegacijo popoldne po lokalnem času odpravil v domovino. V četrtek sta se voditelja strinjala, da je v objestranskem interesu, da državi zaradi "resnih in zapletenih sprememb" v svetu in regiji poglobita medsebojno sodelovanje. 

Severnokorejske oblasti so v čast kitajskemu predsedniku priredile do zadnje podrobnosti dodelano predstavo.
Severnokorejske oblasti so v čast kitajskemu predsedniku priredile do zadnje podrobnosti dodelano predstavo. FOTO: AP

Ši Džinping pa je pozval Pjongjang in Washington, naj obnovita pogajanja. Kim pa je dejal, da mednarodna skupnost upa, da bosta obe državi pri tem tudi pokazali rezultate, je poročala kitajska televizija CCTV. Kim še naprej vztraja, da so zdaj na potezi ZDA, od katerih pa še ni dobil "pozitivnega odgovora".

Ši je prvi kitajski predsednik po 14 letih, ki je obiskal Severno Korejo. Njegov obisk velja tudi za nov znak otoplitve odnosov med državama, ki sta obe tarči pritiskov ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Odnosi med Kitajsko in Severno Korejo, zaveznicama še iz časov hladne vojne, so se v preteklosti poslabšali zaradi jedrskih poskusov Pjongjanga in kitajske podpore sankcijam Združenih narodov proti Severni Koreji. Ši in Kim si v zadnjem času prizadevata za izboljšanje dvostranskih odnosov med državama.

Kim je tako lani Kitajsko obiskal štirikrat, kitajski predsednik pa je, po navedbah analitikov, preden se je odločil, da vrne obisk, počakal na izid pogovorov med Kimom in Trumpom o denuklearizaciji Korejskega polotoka.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ZIPPO
21. 06. 2019 19.37
+2
KIM pa ima res odličen smisel za dobre in slikovite parade 🤣 glavno da se predsednika razumeta, namreč mnogi se ne in potem ni miru e ne
ZIPPO
21. 06. 2019 19.38
Apostol1
21. 06. 2019 17.57
+7
Lepše in bolj sprejemljivo kot pa parade ponosa.
Centurion
21. 06. 2019 15.22
-6
Heh Lgbt parada
PUTINOVI?
21. 06. 2019 14.37
+5
mali žuti pa v jok....
Razumnež
21. 06. 2019 14.09
+8
Če / Ko bo usekalo v Koreji, bodo Kitajci zavzeli obe državi... ostal bo zgolj grenek spomin.
MarKav
21. 06. 2019 17.08
+4
Kitajci poskrbijo, da tudi spomini izginejo.