Tujina

Giuliani za zdravstveno reformo

New Hampshire, 01. 08. 2007 09.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Rudy Giuliani je v državi New Hampshire objavil svoj načrt za reformo ameriškega zdravstvenega sistema.

Demokrati Giulianijevo reformo kritizirajo, saj naj ne bi ščitil tistih, ki si zavarovanja ne morejo privoščiti.
Demokrati Giulianijevo reformo kritizirajo, saj naj ne bi ščitil tistih, ki si zavarovanja ne morejo privoščiti. FOTO: Reuters

Reforma Rudyja Giulianija predvideva davčne olajšave za tiste, ki si bodo plačali zavarovanje pri zasebnih zavarovalnicah. Demokrati so načrt nemudoma kritizirali in opozarjajo, da težav z zavarovanjem nimajo tisti, ki si ga lahko privoščijo, ampak 50 milijonov ljudi, ki denarja nima.

Vprašanje zdravstvenega varstva je za predsedniške volitve v ZDA leta 2008 zelo pomembno in volivci glede tega bolj zaupajo demokratom, ki se s tem resneje ubadajo in obljubljajo načrte ter rešitve. Giuliani se problema zaveda, zato je prišel na dan s širokimi obrisi svojega še ne dodelanega načrta, katerega bistvo so davčne olajšave za tiste, ki si bodo sami plačevali zavarovanje.

Demokratski predsedniški kandidat John Edwards predlaga načrt, ki bi stal do 120 milijard dolarjev na leto, financiral pa bi ga z odpravo davčnih olajšav, ki jih je uvedel predsednik George Bush, tistim, ki zaslužijo več kot 200.000 dolarjev na leto.

Več ljudi si bo plačevalo zavarovanje, nižje naj bi bile cene, čez nekaj let pa naj bi si zavarovanje lahko privoščili tudi manj premožni Američani. Giuliani je ostro napadel demokrate, da želijo s svojimi zamislimi uvesti socializem in zatrdil, da potrebujejo "ameriško" rešitev ne pa "socialistične".

Med demokratskimi predsedniškimi kandidati sta doslej načrt reforme predstavila John Edwards in senator Barack Obama. Vodilna kandidatka Hillary Clinton pa se za zdaj še ne upa spustiti v podrobnosti, ker se je krepko opekla leta 1993, ko je kot prva dama skušala voditi zdravstveno reformo, kar je bil eden od razlogov, da so leta 1994 v kongresu prevzeli oblast republikanci, ki so jo označili za "socialistko". Kot kažejo ankete, so Američani z leti spremenili mnenje, predvsem zaradi izjemno visokih cen zasebnega zdravstva, zato si želijo rešitve.

Edwards predlaga načrt, ki bi stal do 120 milijard dolarjev na leto, financiral pa bi ga z odpravo davčnih olajšav, ki jih je uvedel predsednik George Bush, tistim, ki zaslužijo več kot 200.000 dolarjev na leto.

Delodajalce bi prisilil, da plačajo zavarovanje delavcem ali v skupni sklad. Obama pa enostavno predlaga le razširitev obstoječega sistema zdravstvenega zavarovanja, ki velja za zvezne uslužbence, torej tudi kongresnike, na vse Američane.

Njegov načrt bi naj stal do 65 milijard dolarjev letno, z odpravo davčnih olajšav pa bi ga plačali tisti, ki zaslužijo, več kot 250.000 dolarjev na leto.KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
01. 08. 2007 15.40
Poglejte si SICKO film.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.