Tujina

Glavne racije bodo izvajali afganistanski komandosi

Kabul, 08. 04. 2012 10.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Afganistanske oblasti so z Natovimi silami podpisale dogovor o spornih racijah posebnih enot po afganistanskih domovih, zaradi katerih je bilo v državi že veliko razburjenja. To je ključen korak na poti do suverenosti Afganistana, je ob tem dejal obrambni minister.

Afganistanski obrambni minister Abdul Rahim Vardak in poveljnik sil Natove misije Isaf v Afganistanu John Allen sta podpisala dogovor, na podlagi katerega bodo namesto Natovih posebnih enot racije po domovih, še posebej v nočnem času, izvajali afganistanski komandosi. Pripadniki posebnih enot koalicijskih sil pa bodo imeli pri tem bolj vlogo inštruktorjev in opazovalcev.

Vardak je ob podpisu dejal, da je to ključen korak na poti do suverenosti Afganistana, medtem ko ga je Allen označil za drugi pomemben mejnik na poti do suverenosti po dogovoru o prenosu nadzora nad priporniki na afganistanske oblasti.

Afganistanski komandosi med vajo
Afganistanski komandosi med vajo FOTO: Reuters

Kot je sporočil tiskovni predstavnik afganistanskega predsednika Hamida Karzaja Ajmal Fajzi, bodo po podpisu vse nočne racije pod vodstvom Afganistana, tuje sile pa bodo imele podporno vlogo, kot je na primer posredovanje obveščevalnih podatkov. Ko se bo pojavila potreba po nočni raciji, bo o tem odločilo posebno telo v sestavi afganistanskih sil in Natovih oz. ameriških sil, dokončno odločitev pa bodo sprejeli Afganistanci, je še poudaril Fajzi.

"Ko bodo Afganistanci odobrili racijo, bo ta izvedena, pri čemer bodo oni odločili, ali je treba, da v njej sodelujejo tudi tujci. Če ta potreba bo, bodo tujci poskrbeli za podporo, kot sta podpora iz zraka ali moderna tehnologija," je dodal.

Nočne racije, v katerih posebne sile izvajajo operacije na skrivališča upornikov, so večkrat močno razjezile afganistansko prebivalstvo in tudi predsednika Karzaja. Na drugi strani zahodni poveljniki trdijo, da so v vojni proti talibanom izjemno koristne.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kim llsung
08. 04. 2012 19.41
-1
tek cez ovire
HAWX
08. 04. 2012 12.04
+5
HAHAHAHAHAHA Danes je že lahko vsak z taktičnim jopičem komandos ... komandos hahahahaha