Slovenija

'Glavni razlog, da v domovih za ostarele ne pride do sprememb, je denar'

Ljubljana, 03. 03. 2023 18.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Barbara Bašić
Komentarji
7

Kaj storiti, ko svojec po zahtevnem zdravljenju zapusti bolnišnico s kanilo, ki mu omogoča dihanje, vi pa nimate časa, da bi zanj ves čas skrbeli? Zanj ne morejo poskrbeti niti v domu za starejše, saj nimajo ustreznega kadra. Prav na to opozarjajo v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, zato ponovno pozivajo ministrstvo za zdravje, da z dopolnitvijo kadrovskih normativov in drugimi ukrepi domovom omogoči zaposlovanje dodatnih diplomiranih medicinskih sester.

Vsak dan se na nas obračajo ljudje, ki ne vidijo več izhoda, razlaga Denis Sahernik iz Skupnosti socialnih zavodov Slovenije. Sorodniki nimajo ustreznega medicinskega znanja, da bi bolniku lahko pomagali, dodaja.  

"Ta dihalna pot se lahko zapre in diplomirana medicinska sestra je edina, ki je celostno usposobljena, glede na poklicne kompetence, da to pot sčisti in to nadzoruje. Če je potrebno, spira tudi ponoči," je povedal Sahernik.

Povprečen dom starejših občanov ima 160 stanovalcev, glede na normative pa ima zaposlene tri diplomirane medicinske sestre, ki delajo od ponedeljka do petka, to pa je občutno premalo, razlaga Sahernik. "Če so na voljo vse tri, pomeni, da sta dve v dopoldanskem času in ena v popoldanskem. Dom deluje 365 dni na leto in 24-urne obravnave tako ne more zagotoviti. Potem je tu še vprašanje nočnega dela, dela za vikend in praznike," pojasnjuje Sahernik.  

"Glavni razlog, da se nič ne spremeni, je vedno denar. V Sloveniji te storitve, v 70 odstotkih primerov, plačajo uporabniki in njihovi svojci. Državi taka situacija zelo ustreza, ker je to poceni," je povedal Jaka Bizjak iz Doma starejših občanov Fužine. 

"Ta zgodba ima že dolgo brado in srž tiči tudi v tem, da so bili normativi narejeni 30 let nazaj, ko taki ljudje praviloma niso preživeli. Sedaj pa ne vemo, kaj s temi ljudmi. Potrebno bi bilo razmišljati, o kakšni posebni instituciji za njih, ker lažje zagotoviš usposobljen kader, če naenkrat skrbiš za 15 takih ljudi, kot če samo za enega," dodaja Bizjak. 

"Že leta se obračamo na ministrstvo za zdravje s prošnjami po spremembah kadrovskih normativov, a vedno dobimo odgovor, da nas razumejo in da bodo zadeve uredili. A te spremembe so nujne. Da zaposleni ne bodo pregorevali in zapuščali poklica ter da bodo tudi stanovalci dobili nego in obravnavo, ki si jo zaslužijo," dodaja Sahernik. 

Tudi sami smo danes iskali odgovore na ministrstvu za zdravje, ki pa nam jih do zaključka redakcije niso uspeli zagotoviti. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
04. 03. 2023 09.59
+1
Ja res je ker denar sproti kradete!
Kritik1900
03. 03. 2023 20.24
+8
Smešno je, da je čiščenje kanile enostavno in da svojci to moramo obvladat medtem, ko zdravstvenim tehnikom zaradi teh butastih kompetenc, to ni dovoljeno. Ne potrebujemo dodatnih dipl. med. sester temveč spremembo kompetenc in vpis, da lahko tako enostavno delo optavljajo tudi zdravstveni tehniki, kot so to počeli včasih, pred majem 2019, ko je izšel ta butasti pravilnik.
srecnii
03. 03. 2023 20.08
+3
DSO so slaba rešitev razen za hudo bolne....rešitev je nega na domu.
NIAR
03. 03. 2023 19.45
+4
Vodilni bi vsekakor radi čim manj zaposlenih s čim nižjo plačo. Vsak od njih naj pa dela do onemoglosti.
SKRIPT
03. 03. 2023 19.30
+0
Tale Bizjak nima kompetenc za vodenje doma, je tipičen desnicar
ceta69
03. 03. 2023 19.22
+2
pozanimajte se kake sprejemajo v domove 50% 50%
oježeš
03. 03. 2023 19.03
+4
Sem bil pa prepričan, da je Janševa vlada kakšno zadevo spremenila v dobro ljudi. Upokojenci, ki zdaj protestirajo naj se malo zamislijo, kakšne rešitve jim je 'velikodušno' preskrbel.