Tujina

Globa za novinarja

Haag, 30. 08. 2006 14.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Haaško sodišče je hrvaškega novinarja, ki je objavil ime in pričanje zaščitene priče, kaznovalo z 20.000 evri.

Haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je hrvaškega novinarja Josipa Jovića spoznalo za krivega nespoštovanja sodišča in mu naložilo denarno kazen v višini 20.000 evrov, ker je pred šestimi leti objavil ime in pričanje zaščitene priče.

Joviću je grozilo do sedem let zapora in do 100.000 evrov kazni
Joviću je grozilo do sedem let zapora in do 100.000 evrov kazni FOTO: Reuters

Nekdanjega urednika hrvaškega časnika Slobodna Dalmacija so septembra lani obtožili oviranja pravice in kršitev odločb haaškega sodišča, kjer je leta 2000 objavil identiteto in pričanje zaščitene priče. Šlo je za pričanje hrvaškega predsednika Stipeta Mesića leta 1998 na sojenju proti poveljniku bosanskih Hrvatov med vojno v BiH Tihomirju Blaškiću. Haaško sodišče je zaščitne ukrepe v omenjenem primeru odstranilo šele lani.

Tožilstvo je v sklepni predstavitvi primera julija zahtevalo, da se Jovića za krivega razglasili zaradi objave pričanja zaščitene priče, medtem pa je obramba sodnike pozvala, "naj ne ugodijo obtožnici, saj bi s tem vsem novinarjem prepovedali, da obveščajo javnost."

Sodišče je ugotovilo, da se Jović zaveda, da je kršil odločbe sodišča, kar je bilo po besedah predsednika prvostopenjskega sodnega sveta Patricka Liptona Robinsona za sodnike odločilno, da so ga razglasili za krivega. Jović je izsledke iz transkripta omenjenega pričanja objavljal še naprej, tudi potem ko mu je haaško sodišče ukazalo, naj s tem preneha. S tem je po mnenju Robinsona izkazal skrajni prezir do odločb haaškega sodišča. Kot olajševalno okoliščino pa je sodišče upoštevalo javno priznanje Mesića, da je bil priča v Haagu, s čimer naj bi posredno dal vedeti, da ne potrebuje zaščite.

Momčilo Krajišnik pred haaškim tribunalom
Momčilo Krajišnik pred haaškim tribunalom FOTO: Reuters

Dosmrtna za Krajišnika?

Tožilci haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije so medtem zahtevali dosmrtno ječo za nekdanjega predsednika skupščine Republike srbske med vojno v BiH (1992-1995) Momčila Krajišnika, ki ga obtožnica bremeni genocida in zločinov proti človečnosti nad muslimanskim in hrvaškim prebivalstvom med vojno v BiH.

Krajišnik, ki naj bi bil desna roka nekdanjega političnega voditelja bosanskih Srbov Radovana Karađića, se je na sojenju, ki se je začelo februarja 2004, izrekel za nedolžnega v vseh osmih točkah obtožnice, ki ga med drugim bremenijo genocida, sodelovanja pri genocidu in zločinih proti človečnosti. Sojenje se ta teden zaključuje, obsodbo pa je pričakovati konec septembra. Krajišnika so mednarodne sile v BiH (SFOR) aretirale aprila 2000.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.