Tujina

Gnezda šimpanzov čistejša od vaše postelje

Severna Karolina, 17. 05. 2018 16.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ste vedeli, da je lahko vaša dišeča postelja pravzaprav manj higienična kot gnezdo živali, ki se obmetava s svojimi iztrebki? Nova študija razkriva, da tretjina bakterij v naših posteljah izvira iz naših telesnih tekočin in lahko povzroča zdravstvene težave, medtem ko so gnezda šimpanzov skoraj povsem čista.

Raziskovalce iz univerze v Severni Karolini je zanimalo, kako higienične so postelje v primerjavi z gnezdi šimpanzov, ki imajo istega evolucijskega prednika kot ljudje. Prišli so do presenetljivega zaključka, da šimpanzi mnogokrat spijo v boljših higienskih pogojih kot ljudje, poroča The Guardian.

Šimpanzi si vsak dan naredijo novo gnezdo.
Šimpanzi si vsak dan naredijo novo gnezdo. FOTO: Thinkstock

Šimpanzi si vsak dan naredijo novo gnezdo

Več kot tretjina bakterij, ki so jih našli v človeških posteljah je posledica človeških izločkov – sline, odmrlih kožnih celic in iztrebkov. Šimpanzi pa si prav vsak dan pripravijo sveže gnezdo, ki ga naredijo iz vej in listov, zato v njihovih gnezdih skorajda ni sledi o bakterijah takšnega izvora. Analizirali so 41 tovrstnih gnezd v Tanzaniji in odkrili, da so vsebovala znatno manj bakterij, kot jih najdemo v običajni človeški postelji. To odkritje je presenetilo tudi raziskovalce. Tudi ko so v šimpanzovih gnezdih iskali sledi bolh in uši, so ugotovili, da jih tam skorajda ni.

Kar tretjino teže običajnega vzglavnika, na katerem vsako noč zatisnemo oči, predstavljajo odmrle kožne celice, pršice in njihovi izločki.
Kar tretjino teže običajnega vzglavnika, na katerem vsako noč zatisnemo oči, predstavljajo odmrle kožne celice, pršice in njihovi izločki. FOTO: Thinkstock

Postelje raj za pršice

Kar tretjino teže običajnega vzglavnika, na katerem vsako noč zatisnemo oči, predstavljajo odmrle kožne celice, pršice in njihovi izločki. Stari vzglavniki so raj za pršice, tam jih bi lahko našteli več milijonov. Raziskovalci so zaključili, da smo si ljudje sicer uredili spalne pogoje, kjer nismo več izpostavljeni zunanjim dejavnikom, a smo zato izpostavljeni manj vrstam mikrobom, kar je morda povečalo naša nagnjenja k alergijam.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sredin?ar
17. 05. 2018 17.57
+4
Naša koza se sama „olji“ z znojem ki ob enem ščiti kozo kot nekakšen vosek. Zato je bolj vprašljiva kvaliteta in starost jogija. Če tega zamenjamo na 5 let in redno menjavamo postelnino vsak teden, bo z nami vse vredu. Ne govorim za alergike. Ni mi vsec kako s temi članki se narod straši. Ze dobrih 100 let se v sloveniji uporabljajo jogiji pa še noben ni umrl od lastnega švica v njem. Narod vklopite mozgane in se ne pustite strašit. Koncentrirajte se na zdravo prehrano in bo ok.
KungFuPanda
17. 05. 2018 17.39
+6
Torej vsak dan kupiti novo posteljnino. Pa jogi. Super,
flojdi
17. 05. 2018 17.29
. ne dvomim da res.
flojdi
17. 05. 2018 17.32
+1
( le kdo in kdaj si je izmislil da Moramo biti prpopani na eno samo mesto
KungFuPanda
17. 05. 2018 17.38
+4
Sej ne rabiš bit. Lahko spiš vsak dan pod drugim mostom.
slo_veter
17. 05. 2018 17.22
+11
zato pa jaz najraje spim vsak dan pri drugi