Tujina

Googlov zemljevid vas bo obvestil, ko bo taksi 'skrenil s poti'

Washington, 15. 06. 2019 16.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Google je pred kratkim v svojo priljubljeno aplikacijo Zemljevidi dodal prikaz cestnih radarjev, kmalu pa uporabnike čaka še ena novost. Da bi zagotovili večje ugodje in varnost potnikov v taksijih ali ostalih prevoznikih, so razvili novo funkcijo, ki bo uporabnike obvestila, ko bo voznik skrenil s pravilne poti.

Ko se je Uber, podjetje, ki s pomočjo aplikacije ponuja prevozne storitve po vsem svetu, prvič preizkusil na britanskem trgu, so v javnost prišle številne zgodbe prevarantskih voznikov. Eden od njih je na primer potnico, ki je med vožnjo zaspala, odpeljal skoraj 60 kilometrov stran od cilja in ji tako zaračunal dodatnih 85 evrov. 

Zdaj Google preizkuša novo funkcijo v svoji priljubljeni aplikaciji Zemljevidi, ki bo potnike opozorila, ko bo njihov taksi ali kakšen drug prevoznik skrenil s pravilne poti. Trenutno funkcijo testirajo v Indiji, v aplikaciji pa bo tako na voljo nov gumb z oznako 'Ostani varen'. 

S klikom na gumb se prikaže nov zavihek, ki ima dve funkciji, eno z imenom 'Deli svojo lokacijo', ki vam omogoča, da prijatelje in znance v živo obveščate o svoji trenutni lokaciji, druga funkcija pa vam bo sporočala, ko bo vaš prevoznik zašel s poti. 

Uporabniki aplikacije bodo lahko ves čas spremljali svojo pot, Google pa jih bo obvestil, ko bo njihov prevoznik zašel s poti.
Uporabniki aplikacije bodo lahko ves čas spremljali svojo pot, Google pa jih bo obvestil, ko bo njihov prevoznik zašel s poti. FOTO: Shutterstock

Googlov zemljevid bo uporabnikom poslal opozorilo, ko bo taksi skrenil s poti za vsaj 500 metrov. Novost bo priročna za uporabnike, ki se bodo nahajali v tujini, saj se bodo počutili varneje, pravijo v podjetju. Da bi zagotovili večjo udobje in varnost potnikov, so se za podoben korak že lani odločili tudi v podjetju Uber.

Funkcija 'Share my trip' ali 'Deli moje potovanje' potnikom omogoča, da svojo pot delijo s petimi zaupnimi stiki. 

Če Uber uporabljate redno, bo ta vaše stike obvestil, ko se boste odpravili na pot. 

Google je sicer pred kratkim v aplikacijo Zemljevidi dodal tudi prikaz cestnih radarjev in možnost prijave različnih dogodkov v prometu, kot so nesreče, zastoji in radarji. Novost je tudi števec, ki voznike opozori na prekoračitev hitrosti. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DeBill
16. 06. 2019 07.40
+3
kaj je to prava pot? Mene je taksist po Varšavi vozil čisto okoli, ob Visli pa skoz športni park nazaj v center. In ker je v centru vse stalo, sva bila bistveno hitrejša. Lohk bi vse zaj, tko sem pa par fičnkov zraven dal. Seveda pa mi je to takoj ko je videl, da drugače ne gre dal na realno izbiro, zamudi ali plačaj malo več.
jspatipaon
15. 06. 2019 20.57
+3
Equilibre
15. 06. 2019 18.43
+0
za te naše 3 taksije ...
proofreader
15. 06. 2019 18.07
+18
Ubogi taksisti na Pučniku, ko ne bodo mogli več voziti čez Kranj v Ljubljano.
Principat
15. 06. 2019 18.35
+1
od imenovanja po pučniku so tam gori sami problemi
Naj bi
15. 06. 2019 18.00
+3
Glede radarjev pa to na dlančniku obstaja že več kot 10 let. Seveda stacionarnih. Mobilnih boš pa videl v živo. Obstaja tudi radar detektor. Obstaja tudi aplikacija za vožnjo, kjer te opozori ,če si prehiter. Imenuje se HERE WeGo
DeBill
16. 06. 2019 07.41
AMZS ima najboljšo aplikacijo za vse dogodke na cesti. Radarji, zastoji, pretočnost, dela, ...
sredin?ar
15. 06. 2019 17.50
+8
Še en nasvet taksista; nikoli ne povejte točno kam grete. Govorite "Peljite v smeri BTCja" nato pa enostavno govorite "Tukaj levo in nakoncu desno prosim". Ogromno sem v taksiju in ko sem testiral njihove poti in "moje" poti večkrat po istih trasah (hotel-delovno mesto-hotel) sem brez izneme plačeval tudi po četrt manj. Taksist bo vedno iskal glavne ulice in semaforje, kajti čas v tem primeru igra z njim proti vam. Seveda pa je treba zato poznati meato, v tujem mestu tega nima smisla prakticirat ker lahko placas vec kot bi sicer zelel...
triglavska
15. 06. 2019 17.39
+12
to bo prava aplikacija za naše politike ker oni velikokrat "skrenejo s poti"
RamzesII
15. 06. 2019 17.25
+1
Prikaže tudi razlog zakaj je skrenil s poti, kaj lahko obstaja dejanski razlog.