Tujina

Zgodovinske volitve, gospodarska kriza in okrepljena opozicija: se Erdoganu trese stolček?

Ankara, 24. 06. 2018 09.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Zgodovinske parlamentarne in predsedniške volitve dokončno uveljavljajo predsedniški sistem v državi. Hkrati volitve predstavljajo največji izziv za turškega samodržca Erdogana, ki se je na oblast povzpel pred 15 leti. A v luči rastoče gospodarske krize v državi ter vedno močnejše opozicije je njegova zmaga v prvem krogu vse prej kot zagotovljena.

Ob 16. uri po srednjeevropskem času so se po vsej Turčiji zaprla volišča. Mediji o rezultatih glasovanja ne smejo poročati še eno uro po zaprtju volišč. Volitve predstavljajo največji izziv za predsednika Recepa Tayyipa Erdogana v njegovi 15-letni vladavini. 

V najbolj napeti predsedniški bitki zadnjih let je 56,3 milijona volivcev odločalo o usodi Erdogana. Še nikoli v sodobni zgodovini Turčija ni bila tako razdeljena. In še nikoli doslej pred Erdoganom ni bilo tako težkega volilnega boja, piše BBC

Erdogan velja za najmočnejšega turškega voditelja vse od očeta moderne turške države Mustafa Kemala Atatürka. In če mu bo uspelo zmagati tudi na tokratnih volitvah bo postal še močnejši.

Turška opozicija poroča, da naj bi na jugovzhodu države prišlo do volilnih nepravilnosti.
Turška opozicija poroča, da naj bi na jugovzhodu države prišlo do volilnih nepravilnosti. FOTO: AP

Iz Turčije poročajo o nepravilnostih na volitvah

Že pred volitvami so mnogi opozarjali na morebitno zastraševanje volivcev in na morebitno volilno goljufijo, predvsem v luči novega zakona, po katerem bodo veljavne tudi glasovnice brez uradnega pečata. 

Več deset tisoč Turkov se je tako odzvalo na pozive opozicije, naj nadzorujejo potek volitev. V državi so tudi opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). 

Turška opozicijska Republikanska ljudska stranka že opozarja na volilne nepravilnosti, ki se naj bi dogajale na jugovzhodu države. Med drugim naj bi prihajalo do goljufanja z glasovi, na ulicah pa naj bi volivce zastraševali oboroženi neznanci. Tiskovni predstavni stranke je ob tem dodal, da so "kolegi posredovali, kjer je prišlo do incidentov".

Očitke o nepravilnostih je stranka predala pristojni lokalni volilni komisiji kot tudi državni volilni komisiji YSK. Do nepravilnosti naj bi med drugim prišlo v okrožju Suruc. Tam naj bi bilo v glasovalni skrinjici več glasovnic, kot je doslej oddanih glasov. V okrožju Eyyubiye so podobno ponoči po navedbah stranke prinesli 100 glasovnic v podporo Ljudskemu zavezništvu.

V Surucu so bile v času predvolilne kampanje ta mesec ubite štiri osebe. Gre za območje z veliko kurdsko skupnostjo, kjer naj bi se predvsem dobro odrezala prokurdska Ljudska demokratska stranka stranka.

Bo opoziciji uspelo premagati Erdogana po 15 letih vladanja?
Bo opoziciji uspelo premagati Erdogana po 15 letih vladanja? FOTO: AP

Uvedba predsedniškega sistema bo ogrozila demokracijo v državi

Aprila lani so Turki na referendumu s tesno večino izglasovali spremembo ustave, po kateri bo parlamentarni sistem v državi zamenjal predsedniški sistem. Z volitvami, ki so istočasno parlamentarne in predsedniške, bodo ustavne spremembe dokončno uveljavljene. Z njimi pa tudi predsedniški sistem, ki bo ogrozil demokracijo v državi. Turška opozicija medtem že svari pred diktaturo.

Predsednik države bo odslej tudi predsednik vlade. Imenoval in odstavljal bo podpredsednike, ministre in visoke državne uradnike. Pri tem parlament ne bo imel vloge. Predsednik bo lahko izdajal dekrete na področju izvršnih oblasti, ki bodo stopili v veljavo z objavo v uradnem listu. Za njihovo uveljavitev ne bo potrebna potrditev v parlamentu. Predsednika ne bo mogoče obtožiti izdaje niti za noben drug zločin. Potrebna bo dvotretjinska podpora parlamenta, da se bo kak tak primer sploh prenesel na pravosodje.

Z uveljavitvijo predsedniškega sistema se bo začelo tudi štetje predsedniških mandatov. Torej, če bo Erdogan zmagal, bo to njegov prvi mandat, tako da bi lahko vladal vse do leta 2033.

Oživitev turške opozicije pod Incejem

Turško opozicijo, ki je bila zaradi številnih preteklih porazov demoralizirana, je ponovno oživil vzpon Muharrema Inceja, levosredinskega kandidata, ki bi lahko ogrozil dolgoletne Erdoganove načrte.

Odkar je konservativna islamska stranka Pravičnost in razvoj (AKP) leta 2002 prišla na oblast, Erdogan še ni izgubil volitev. A javnomnenjske raziskave kažejo, da bi lahko bilo tokrat drugače. Strokovnjaki napovedujejo, da bi lahko izgubil absolutno večino v parlamentu. In če se je še pred nekaj tedni zdelo, da je njegova zmaga zagotovljena že v prvem krogu, tudi to ni več gotovo.

Dan pred volitvami so v Turčiji potekala množična predvolilna zborovanja.
Dan pred volitvami so v Turčiji potekala množična predvolilna zborovanja. FOTO: AP

Tako Erdogan kot njegov največji tekmec Ince sta v soboto pred volitvami organizirala množična zborovanja, na katerih sta drug drugega označevala za "neprimerna za vladanje Turčiji".

Ince obljublja, da bo odpravil vse tiste spremembe, ki naj bi Turčijo pripeljale na pot avtoritarne vladavine predsednika Erdogana. "Če Erdogan zmaga bodo prisluškovali vašim telefonom ... strah bo še naprej vladal," je dejal več kot milijon privržencem na zborovanju ter jim naslikal temačno podobo Turčije.

Na drugi strani Erdogan obtožuje Inceja, sicer nekdanjega učitelja, da nima izkušenj za vodenje države, v kampanji pa poudarja dosežke svoje 15-letne vladavine.

Ince je že oddal svoj glas in ob tem dejal: "Naj bo to najboljši rezultat za državo". Glasovala je tudi bivša notranja ministrica in podpredsednica parlamenta Meral Aksener in ob tem  izrazila željo, da bodo volitve "odražale svobodno voljo volivcev".

Na drugi strani je odhajajoči turški premier Binali Yildrim  izrazil zadovoljstvo, da se Turčija z novim političnim sistemom premika "naprej k novim ciljem, novim obzorjem ter stabilnosti in varnosti".

V Turčiji na zgodovinskih volitvah glasuje 56,3 milijona volivcev.
V Turčiji na zgodovinskih volitvah glasuje 56,3 milijona volivcev. FOTO: AP

Erdogan nastopa na volitvah kot kandidat koalicije Ljudsko zavezništvo njegove stranke Pravičnost in razvoj, ki je moči združila s skrajno desno Stranko nacionalističnega gibanja (MHP) in drugim ultranacionalističnim gibanjem Stranka velike enotnosti (BBP).

Na drugi strani glavno opozicijsko zavezništvo sestavljajo sekularna Republikanska ljudska stranka, desnosredinska stranka Iyi (Dobra), islamistična stranka Saadet ter konservativna Demokratska stranka (DP). Imajo tri kandidate, najmočnejši je že prej omenjeni Ince, poleg njega kandidirata tudi bivša notranja ministrica Meral Aksener in Temel Karamollaoglu.

Največji izziv za Erdogana predstavlja opozicijski kandidat Muharrem Ince.
Največji izziv za Erdogana predstavlja opozicijski kandidat Muharrem Ince. FOTO: AP

Eden izmed opozicijskih kandidatov pa svojo predsedniško kampanjo vodi kar iz zapora. Selahattin Demirtas, kandidat prokurdske Demokratične ljudske stranke (HDP) od novembra 2016 v zaporu čaka na sojenje zaradi obtožb terorizma.

Predvolilna kampanja se je vrtela predvsem okoli gospodarskih težav v državi. Vrednost turške lire pada, inflacija se dviga in trenutno znaša 11 odstotkov. Kriza v državi se poglablja, vse bolj jo prebivalci občutijo v vsakdanjem življenju.

Druga pomembna tema kampanje je bil terorizem, saj se Turčija sooča z napadi kurdskih militantov in džihadistov skrajne skupine Islamska država. A kljub vsemu temu bodo Turki po napovedih glasovali po ustaljenih ločnicah: med Kurdi in nacionalisti ter med vero in sekularizmom.

Bo usoda Turčije zapečatena?

V Turčijo so uprte oči svetovne javnosti. Evropska unija pozorno spremlja glasovanje, saj Erdogan vztraja, da želi Turčija kljub odsotnosti napredka v pogovorih med stranema postati njena članica. Prav tako bodo pozorne ZDA, ki od nastopa mandata predsednika Donalda Trumpa z zaveznico v zvezi Nato niso uspele izboljšati odnosov.

Čaščen s strani svojih podpornikov in osovražen s strani nasprotnikov, sodobni turški samodržec predstavlja kontroverzno figuro doma in po svetu. Nekateri nedeljske volitve označujejo kot njegov sodni dan, a kako se bo glasovanje izteklo ne more napovedati nihče.

Nekaj pa je gotovo – turško politično prizorišče bo po volitvah spremenjeno, še posebej v primeru poraza Erdogana tako na parlamentarnih kot predsedniških volitvah. V primeru, da bi dosedanji predsednik izgubil večino v parlamentu, a se uspel obdržati na predsedniškem položaju, pa bo to vodilo v politično nestabilnost prihodnjih nekaj let.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

provokatorr
24. 06. 2018 22.24
+9
ko sem bil leta 2011 mesec dni v turčiji, je bilo tudi v zakotnih mestih anatolije na ulicah manj žensk z rutami na glavi, kot na bosanskih ulicah. danes pa je slika popolnoma drugačna. škoda.
User416781
24. 06. 2018 22.21
+13
Itak da bo zmagal, tako ali drugače. In Turčija počasi drsi v isti kotel, kjer so že ostale muslimanske države. Samo upam, da ne bo zakuhal kakšne neumnosti...
Ri?obrki
24. 06. 2018 21.59
+4
52,7% glasov za Erdogana in 53,7% za AKP v koaliciji Ljudsko zavezništvo s MHP.
MKII
24. 06. 2018 20.47
-14
Ćemal Ataturk je bil izdajalec Turškega naroda. Sam tok.
Matjaž Poto?nik 1
24. 06. 2018 22.14
+3
Kemal Ataturk je bil....pa ni bil izdajalec turškega naroda ....pa slovensko komentiraj! JASNO !
Morana7
25. 06. 2018 09.06
+1
Izdal je uboge moške s tem, da je omogočil pravice ženskam..
Kollerik
24. 06. 2018 20.31
+3
če bi erdi opel...en norc manj....
Kollerik
24. 06. 2018 20.31
+0
vinogradnik33
24. 06. 2018 19.43
+11
Turčija je z Erdoganom sedaj stopila v absolutizem !
MKII
24. 06. 2018 16.47
-23
S tem da Kemo Turkata je bil pa bedak.
MKII
24. 06. 2018 16.46
-30
Ne vem, kaj imate nekateri proti Erdyju? Men'se zdi zelo cool možakar.
sinpalabras
25. 06. 2018 10.07
+0
Seveda se ti zdi cool, saj si drekecin pekec. Je treba dodat še kaj?
zmha
24. 06. 2018 15.32
+12
Gospodarska kriza ?!? Resno ?!? Turcija po 1550 letu ni bila nikoli mocnejsa...je treba iti malo dol pa pogledati...vazno je klamfat v prazno
dragan krstic
24. 06. 2018 19.54
+6
zmha, se strinjam ampak to velja samo za Turško riviero od Kemerja do Alanye pa še Kusadasi pol je pa v glavnem fertik
ni_mi_vse_eno
24. 06. 2018 12.00
+1
točno tako dostojevski ☺
dostojevski II
24. 06. 2018 11.47
+14
ZAKAJ SE TURČIJA ODDALJUJE OD EU, NATA, ZDA ?....Do velikega turškega obrata je prišlo že sredi poletja 2016, ko se je po propadlem poskusu vojaškega državnega udara turški predsednik Recep Tayyip Erdogan srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Erdogan se je Moskvi opravičil za sestrelitev ruskega letala novembra 2015, ne gre pa pozabiti, da so bili ravno ruski obveščevalci tisti, ki so, potem ko so v svojih sirskih oporiščih prestregli komunikacijo med častniki turške vojske, turškega predsednika nekaj ur pred poskusom udara opozorili, "da se nekaj pripravlja". Erdogan je poleti 2016 spoznal, da ob takšnih prijateljih kot so VB, ZDA, Nemčija.... ne potrebuješ sovražnikov.
dostojevski II
24. 06. 2018 11.48
+7
VOJAŠKI UDAR SE NE ZGODI BREZ ZUNANJE PODPORE. V turškem primeru je moč opaziti zelo mlačen odziv ZDA na poskus državnega udara, kar ustvarja utemeljen sum o ameriški vpletnosti in celo podpori vojaškemu udaru. Ne pozabimo, da je Turčija članica zveze NATO in po številu vojakov druga v zavezništvu. Jasno je tudi to, da je Gülen kot intelektualec nasprotnik Erdogana, vendar gre v primeru vojaškega udara za vpletenost drugih držav. Reakcije Zahoda so bile zapoznele. ZDA so reagirale šele po eni uri ponoči. Zahodne države bi morale iz načelnih razlogov takoj obsoditi poskus vojaškega udara v Turčiji, saj je ta v popolnem nasprotju s sleherno obliko razumevanja in sprejemanja demokracije. Na žalost izjavam zahodnih držav, da spremljajo dogajanje v Turčiji, ni sledila ostra obsodba - kar odpira dodatni sum na podpori vojaškemu udaru s strani posameznih držav. Podporo Erdoganu oziroma aktualni turški oblasti je izrekla tudi nemška kanclerka Angela Merkel, a naknadno in šele v zgodnjih jutranjih urah, ko je že postalo jasno, da bo udar propadel. Kar je nesprejemljivo s strani zahodnih demokracij, obenem pa tudi zaradi odnosa zaveznikov do Turčije kot zaveznice v zvezi NATO. To odpira dodatne sume, da so nekatere države vsaj molče podpirale vojaški udar in ustvarja dodatni sum in nezaupanje v že nezaupljive odnose med EU in Erdoganom.
User416781
24. 06. 2018 22.23
+2
Državnega udara sploh nikoli ni bilo. Šlo je le za taktično obračunavanje z nasprotniki.
User416781
24. 06. 2018 22.25
+3
Sicer pa ne vem, kaj je čudnega na tem, da si želi zahod, da se Erdogan umakne...kaj ti ni jasno?
ni_mi_vse_eno
24. 06. 2018 11.46
+3
Erdogan najprej zruši Ruska letala, vendar se po uporu rusom opraviči. ( Erdogan apologized to Putin over downing Russian jet = Erdogan se opraviči Putinu).
ni_mi_vse_eno
24. 06. 2018 11.06
+1
CIA je pripravila upor v Turčiji, vendar ga je Rusija obvestila o uporu in Erdogan je upor zadušil. Glej: The Truth about Turkeys failed Coup (CIA designed Civil War) = "Resnica o turškem uporu". Seveda je Erdogan po uporu najprej obiskal Rusijo. Glej; Erdogan meets Putin in first visit following failed coup = Erdogan obišče Rusijo po propadlem uporu.
tornadotex
24. 06. 2018 10.31
+19
To so kot stari udbaši,zmaga zagotovljena v naprej....
sinpalabras
24. 06. 2018 10.24
+51
Vsekakor bo zmagal. Kot je zrežiral atentat in teroristični napad, ter puč, tako bo zrežiral rezultate volitev. Zapori pa se bodo še naprej polnili z političnimi naprotniki.
dostojevski II
24. 06. 2018 12.29
+10
15.07.2016....V Grčiji je pristal turški vojaški helikopter z osmimi osebami na krovu. Po poročanju grške televizije ERT je policija osebe na krovu helikopterja aretirala. Šlo naj bi za organizatorje spodletelega državnega udara. Vsi so že zaprosili za politični azil.
dostojevski II
24. 06. 2018 12.29
+4
03.11.2016....Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes obtožil Nemčijo, da podpira teroriste, in dodal, da Berlin še vedno ni odgovoril na poziv za izročitev osumljenih oseb, povezanih s spodletelim vojaškim udarom v Turčiji. Odnosi med državama se tako še naprej zaostrujejo. Erdogan je v govoru v predsedniški palači v Ankari dejal, da je nemški kanclerki Angeli Merkel predal približno 4000 dokumentov o osumljenih osebah, ki so povezane s spodletelim vojaškim udarom in se nahajajo v Nemčiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
dostojevski II
24. 06. 2018 12.29
+4
26. januar 2017 .... Grško vrhovno sodišče je ukazalo prepoved izročitve osmih turških vojakov v Turčijo, kjer jih sumijo, da so vpleteni v neuspeli poskus državnega udara julija lani.
User416781
24. 06. 2018 22.27
+0
Ramzess
24. 06. 2018 10.21
+30
Verjetno bo ostal, kdo pa upa volit proti njemu, vedo kaj čaka take, preteklost marsikaj pove.