Tujina

Gospodarski načrt za Bližnji vzhod naletel na kritike: 'Najprej ustavite obleganje Gaze'

Washington, 24. 06. 2019 10.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Gospodarski plan ameriške Bele hiše, del širšega načrta vzpostavitve miru na Bližnjem vzhodu in politične rešitve za palestinsko-izraelski konflikt, je naletel na številne kritike v arabskem svetu. Da gre za "izgubo časa" in "poskus podkupnine" za nasprotnike okupacije Palestine, so le nekateri od odzivov.

Arabski politiki so se na novorazkriti gospodarski načrt ameriške Bele hiše in Jareda Kushnerja odzvali z mešanico posmeha in ogorčenja, poroča Reuters. Gre za gospodarski načrt v višini 50 milijard dolarjev oziroma okoli 44 milijard evrov, ki naj bi na Bližnji vzhod prinesel "mir in blaginjo" – naloga, ki jo je ob nastopu predsedovanja predsednik Donald Trump zaupal svojemu zetu.

Je del širšega političnega načrta vzpostavitve miru med Palestino in Izraelom, ki ga bo po dveh letih priprave na konferenci v Bahrajnu predstavil sam Kushner, načrt pa naj bi prinesel politične rešitve za desetletja trajajoče konflikte v regiji. Gospodarska prizadevanja naj bi podprla politični del izraelsko-palestinskega mirovnega načrta. 

Načrt predvideva vzpostavitev globalnega sklada, subvencije, ugodna posojila in zasebne investicije, vendar ne opredeljuje vira financiranja in ne obljublja ameriške pomoči. Med drugim vključuje idejo o razvoju transportnega koridorja med Zahodnim bregom in Gazo, ki ju deli Izrael. Poskusi vzpostaviti tak koridor so doslej propadli zaradi izraelskih varnostnih pomislekov. Drugi projekti se osredotočajo na izgradnjo infrastrukture, spodbujanje turizma, kmetijstva in izobraževalnih projektov.

S preselitvijo veleposlništva v Jeruzalem je Trump še poglobil krizo.
S preselitvijo veleposlništva v Jeruzalem je Trump še poglobil krizo. FOTO: Dreamstime

'Najprej ustavite obleganje Gaze'

Omenjeni mirovni načrt je palestinska stran že zavrnila, češ da je ameriška administracija preveč pristranska v prid Izraela.

Visoka članica izvršnega odbora Palestinske osvobodilne organizacije (PLO) Hanan Ašvari je bila do ameriškega načrta kritična. "Najprej ustavite obleganje Gaze, ustavite izraelsko krajo našega ozemlja, virov in sredstev, dajte nam svobodo gibanja in nadzora nad našimi mejami, zračnim prostorom, teritorialnimi vodami in tako naprej," je poudarila. "Nato pa nas glejte, ko bomo zgradili živahno gospodarstvo blaginje kot svobodno in suvereno ljudstvo."

Po oceni ZN je izraelsko omejevanje palestinskega gospodarstva, vključno z omejitvami gibanja in prepovedmi uvoza, eden glavnih dejavnikov gospodarskih težav tega območja.

Kushner je medtem v izjavi poudaril, da so Palestinci ujeti v neučinkovite okvire preteklosti. Načrt bi lahko spodbudil "svetlejšo prihodnost z več blagostanja za palestinske ljudi in regijo ter vizijo, kaj je mogoče, če dosežemo mir".

Bela hiša je načrt označila za "najbolj ambiciozno in celovito mednarodno pobudo za Palestince doslej".

Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa je sicer v palestinsko-izraelskem vprašanju potegnila več potez, ki so poglobile konflikt, vključno s selitvijo ameriškega veleposlaništva v Jeruzalem.

Spopadi v regiji se nadaljujejo, skupaj z množičnimi protesti palestinskega ljudstva.
Spopadi v regiji se nadaljujejo, skupaj z množičnimi protesti palestinskega ljudstva. FOTO: AP

Podkupnina za nasprotnike okupacije Palestine? 

Na investicijski konferenci v Bahrajnu bodo sodelovali ameriški zavezniki, Savdska Arabija in Združeni arabski emirati, udeležili pa se je bodo tudi predstavniki Egipta, Jordanije in Maroka. Svojo odsotnost sta doslej napovedala Libanon in Irak. Bela hiša na konferenco ni povabila izraelske vlade, ker tam ne bo palestinske oblasti, se bo pa konference udeležila manjša delegacija izraelskih poslovnežev, poroča Reuters.

Arabski analitiki menijo, da želijo s tem načrtom ZDA podkupiti tiste, ki nasprotujejo izraelski okupaciji Palestine in z milijardami plačati sosednje države, v katerih je na milijone palestinskih beguncev, da jih integrirajo. Po ustanovitvi Izraela leta 1948 so največ palestinskih beguncev sprejele Jordanija, Sirija in Libanon, do danes pa bi jih lahko skupaj bilo okoli pet milijonov.

V Libanonu so prepričani, da je cilj načrta, da za stalno namestijo palestinske begunce v državi. Libanonski predsednik parlamenta je danes dejal, da jih ameriški načrt ne bo zvabil v to.

Predstavniki Arabske lige so znova potrdili svojo zavezo, da palestinskim oblastem v luči finančnih težav ponudijo 100 milijonov dolarjev mesečne podpore. Palestinske oblasti imajo namreč težave z izplačevanjem plač javnim uslužbencem, potem ko jim je Izrael februarja nehal izplačevati denar, zbran iz naslova davkov in carin.

Ena izmed glavnih nalog Trumpovega zeta v Beli hiši je "mir na Bližnjem vzhodu".
Ena izmed glavnih nalog Trumpovega zeta v Beli hiši je "mir na Bližnjem vzhodu". FOTO: AP

Arabski finančni ministri so v zaključni izjavi svojega srečanja v Kairu obsodili "izraelsko plenjenje palestinskega denarja" in pozvali mednarodno skupnost, naj pritisne na Izrael in doseže vnovično izplačevanje sredstev.

Denar, ki ga zadržuje Izrael, so palestinske oblasti uporabljale za finančno podporo družinam Palestincev, ki jih je Izrael ubil ali zaprl zaradi napadov. Po oceni Izraela takšna izplačila spodbujajo nasilje.

Palestinska vlada bo prav tako bojkotirala investicijsko konferenco, predstavniki gibanja Hamas pa so za takrat napovedali splošno stavko ter svojo ljudsko konferenco, s katero bodo zavrnili to v Bahrajnu. V sredo bodo v Gazi organizirali množične shode in demonstracije.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rde?aAnarhistka
24. 06. 2019 21.21
-1
Zdi widte zaka sm prawla d so muslimani najbol zatiran ljydje na celem swet? FREE PALESTINA!
jg57
24. 06. 2019 16.34
+1
Palestinci so imeli 2000 let časa, da bi iz te dežele kaj naredili pa niso nič, sedaj pa bi radi v kratkem času vse nadoknadili. Prav razumem?
Save Palestina
24. 06. 2019 13.54
+7
V sloveniji niso nič boljši. Prodajajo svojo lastnino banke američanom, ki zavijejo svoje storitve v zlat celofan. Ko se odpre "darilo" takrat odpustijo 250 ljudi, zadolžijo banko in prodajo naprej po 2×višji ceni. Židi lastniki appola preko vez lobirajo na evropsko komisijo, da prodajo banke, ki ne bodo več v rokah države. Ampak v rokah zasebnikov, ki so ustanovili sklad. Počakajo par let in začnejo diktirati po svoje. Sdh namesto da bi banke prodali Rusom ali Kitajcem, bi bilo manjše škode.
jg57
24. 06. 2019 16.31
+2
Rusi in Kitajci so pa res zsneslivi partnerji. Oboji vefno delajo v korist bedakov, a ne?
Save Palestina
24. 06. 2019 13.54
+0
V sloveniji niso nič boljši. Prodajajo svojo lastnino banke američanom, ki zavijejo svoje storitve v zlat celofan. Ko se odpre "darilo" takrat odpustijo 250 ljudi, zadolžijo banko in prodajo naprej po 2×višji ceni. Židi lastniki appola preko vez lobirajo na evropsko komisijo, da prodajo banke, ki ne bodo več v rokah države. Ampak v rokah zasebnikov, ki so ustanovili sklad. Počakajo par let in začnejo diktirati po svoje. Sdh namesto da bi banke prodali Rusom ali Kitajcem, bi bilo manjše škode.
mali.mato
24. 06. 2019 13.53
-11
Dokler bo Hamas raketiral Izrael, nobene pomoči palestincem!
Save Palestina
24. 06. 2019 14.55
+5
Hamas je odgovor na Izraelski napad. Če bi poznal zgodovino, bi vedel, da je bila Palestina v 20. Stoletju največja izvoznica pomaranč na svetu. Ki so se imenovale Jaffa po pristanišču. Prav tako je bilo pristanišče zelo gospodarsko in strateško pomembno. Takrat se je razvijala mala država Palestina, ki je za pomoč v svojih nasadih zaposlila Izraelske delavce. Nato so izraelski delavci, odvzeli lastnino Palestincem torej njihove nasade pomaranč in prevzeli njihovo pristanišče. Nato so palestinski lastniki sadovnjakov, da so delali na svoji zemlji obirali pomaranče za Izraelce, ki so prejemali plačilo. Izraelci so ljudje, ki ne poznajo sramu, empatije in ne občutka krivde. Tako so vzgajani od malih nog.
PUTINOVI?
24. 06. 2019 14.58
+4
taki ki niso dobil še enga šamara v svojem bednem živlenju od mame ,taki ki se vam ni še nič slabega v živlenju zgodilo ,zahtevate vojno!najbolj razvajen derišča so najbolj glasna na portalih!!
antilevi?ar
24. 06. 2019 17.09
+1
Isto lahko rečemo, partizanom nobenih penzij več, bo šlo?
PUTINOVI?
24. 06. 2019 13.17
+26
hahah kushner je žid ,dela plane za bližnji vzhod pa se mu na daleč vidi da je mentalno omejen...kaj vam ni jasno treba si bo počasi naliti čistega vina in jasno povedat da so izrael in amerika nove fašistične države ki ogrožajo cel svet.ljudje bi se morali organizirat i upret po vseh državah sveta preden bo prepozno.za nektere je že prepozno.
mali.mato
24. 06. 2019 13.13
-8
Arabci ne bodo nikoli dali miru Izraelcem.
bundy crocodile
24. 06. 2019 12.51
+13
Američan je že davnaj odpisal Palestino. Ko ti jo sam Google stacionira sredi morja zahodno od Afrike, je vse jasno.
YUGO45
24. 06. 2019 11.54
+26
Vsi Izraelci naj se spokajo iz hiš in ukradenega ozemlja...pa bo mogoče še mir..drugače nikoli miru!!
Mich Diam
24. 06. 2019 11.49
+11
Za spremembo, najprej se bo tam organizirala parada ponosa, mavrična seveda!
asgard
24. 06. 2019 12.14
+2
Zmaga Ukrajini ...
24. 06. 2019 11.46
+15
Kako prozorno. Kavbojci bi radi zdaj še finančne koristi od Bližnjevzhodne krize. Vendar pa Palestinci očitno niso dovolj neumni, da bi nasedli njihovi predvidljivi strategiji - ZDA jih začne finančno podpirat (krediti, od katerih si mnoge države, ki so pristale na njihova posojila, ki so bila v resnici zavita v "finančne pakete Mednarodnega denarnega sklada", nikoli več niso opomogle), ameriške firme bodo gradile, trgovale, poslovale,... folk pa bo miren in za vse veke "zapufan" in odvisen. Če jim gre zdaj slabo, se zavedajo, da bo potem le še slabše. Skratka, še ena Trumpljeva poteza, ki očitno izkazuje njegovo popolno nezmožnost razumevanja problema.
wolfterier
24. 06. 2019 11.22
+0
Kdo oblega Palestino...Hamas,a ne.
asgard
24. 06. 2019 11.27
-4
brabusednet
24. 06. 2019 11.08
+11
Raje se za EU pobrigajte,kot se spodobi.Pustite divjake na miru.
Seancy
24. 06. 2019 11.27
+3
Sej se noben nece tvoje stare dotaknt no....
Pan1
24. 06. 2019 12.47
+0
Mauzahecmauzares
24. 06. 2019 11.07
+22
Satanov misionar Kushner.
tron3
24. 06. 2019 10.52
+56
Zaradi Dolfijeve morije Židovskega prebivalstva po Evropi, še naslednjih sto let in še več ne bo miru na Bližnjem vzhodu. Konflikt so pa še podžgali zmagovalci, ker so dovolili umetno tvorbo na palestinskem ozemlju, ki je ni videti konca in še lep čas ne bo miru na tistih prostorih.
extradeluxe
24. 06. 2019 10.50
-20
Bojte se dneva ko se amerika ne bo več šla svetovnega policaja.
kurimebolac
24. 06. 2019 11.00
+26
Američani so izraelski, beri židovski, hlapci.
Mauzahecmauzares
24. 06. 2019 11.07
+5
Prerok iz rovt, ki je dobila internet šele pred nekaj leti.
Nasaj44
24. 06. 2019 10.47
+42
Palestinci imajo prav, če bodo izraelci(+američani) prenehali s prisvajanjem palestinskega ozemlja, se lahko pričnejo pogajanja o vzpostavitvi miru. Do tedaj pa...
asgard
24. 06. 2019 10.53
-18
Bodo letele rakete HAMASA na Izrael in Izrael bo pošiljal lovce da tolčejo HAMAS. Ni vse tako črno in belo. Sam ne maram Izraela ker so navadni fašisti kar se politike tiče, ne bom govoril kakšni so kot turisti ,ampak dokler bo Izrael je tudi Evropa varna pred raznimi kalifati in podobnimi bedarijami katere si izmišljajo pripadniki namišljenega prijatelja Alaha.
kurimebolac
24. 06. 2019 11.02
+23
Malo si zabluzil.. Oz ne malo, precej.. Pojdi malo na ogled v Izrael, bos videl kaj pocnejo z palestinci. Sem bil lani.. Grozljivo.
asgard
24. 06. 2019 11.29
-7
Kako pa bodo če jih raketirajo nonstop. Me zanima kako bi se ti počutil če bi ti Hrvati recimo nonstop spuščali rakete na glavo ? A bi jim ponudil kozarec piva in čevape ko bi prišli okrog ?? Postavi se v kožo Izraelca in še v kožo Palestinca. Oboji morajo malo odnehat pa bo.
kurimebolac
24. 06. 2019 12.20
+11
Torej vzamejo ti zemljo, hiso, ubijejo svojce in potem ti naj nehas boj proti temu da se stvari umirijo? Malo si preberi o konfliktu med izraelom in palestino, kdo koga kako in zakaj..
visoki
24. 06. 2019 13.33
+2
asgard drži se ti rajši nogometa ali risanja
antilevi?ar
24. 06. 2019 17.15
+1
Hamas so tigr na primorskem in partizani v sloveniji za časa 2. svetovne vojne. Sovražimo hamas? No to je enako, kot, da bi sovražili partizane, ker so nam onemogočali "zahodnjaški" razvoj in nas 75 let držali v temi.