Tujina

Gotovina za kompromis

Zagreb, 11. 01. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Oglasil se je pobegli general Ante Gotovina, ki se je pripravljen predati, če mu bodo sodili na domačih tleh.

Gotovina želi priložnost, ki sta jo dobila generala Ademi in Norac. Njuna primera sta bila namreč dodeljena hrvaškemu pravosodju (foto: Reuters)
Gotovina želi priložnost, ki sta jo dobila generala Ademi in Norac. Njuna primera sta bila namreč dodeljena hrvaškemu pravosodju (foto: Reuters) FOTO: Reuters

Hrvaška spletna stran Index poroča, da se je po intervjuju z Gotovino, ki so ga objavili v Nacionalu, pobegli general ponovno oglasil. Njegov odvetnik Luka Mišetić je 5. januarja predsedniku Sveta Evropske unije, zunanjemu ministru Luksemburga Jeanu Asselbornu, poslal pismo, v katerem je pisalo, da je »Gotovina pripravljen sprejeti kompromisno rešitev svojega primera«.

V pismu je upokojeni hrvaški general postavil ultimat za »predajo hrvaškim oblastem«. Gotovina želi, da mu sodijo pred domačim hrvaškim sodiščem, pri čemer pristaja na vrnitev primera mednarodnem sodišču za vojne zločine v Haagu, če se bi izkazalo, da je sodišče na Hrvaškem pristransko. V pismu, pod katerim je podpisan odvetnik Mišetić, je še zapisano, da se Gotovina ne želi predati, ker meni, da na haaškem sodišču ne bo deležen poštenega sojenja.

Gotovina je na begu že od julija 2001, na haaškem sodišču pa je obtožen vojnih zločinov nad srbskim prebivalstvom med ofenzivo, imenovano Nevihta.

Razočaranje v vladi

Po poročanju hrvaškega časnika Večernji list je pismo v hrvaški vladi izzvalo začudenje in razočaranost. Visoki vladni funkcionar je pismo označil za provokacijo, ki bo poslabšala položaj Hrvaške na poti v Evropsko unijo in obenem status generala Gotovine. Diplomatski predstavniki EU pisma niso želeli komentirati.

SORODNI ČLANKI