Tujina

Grabar-Kitarovićeva v družbi Plenkovića izročila več kot 200 tisoč podpisov

Zagreb, 03. 12. 2019 14.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
L.Š. / STA
Komentarji
6

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je državni volilni komisiji predala več kot 231.000 podpisov volivcev za svojo predsedniško kandidaturo. Predaja podpisov je bila v senci njenih ponedeljkovih izjav, da bo zagrebškemu županu Milanu Bandiću v zapor nosila pecivo, če bo obsojen.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je v državno volilno komisijo v prostorih hrvaškega parlamenta prišla v spremstvu predsednikov hrvaške vlade in sabora, Andreja Plenkovića in Gordana Jandrokovića. Hrvaška predsednica in premier sta prinesla vsak po eno škatlo s podpisi volivcev. Grabar-Kitarovićeva je novinarjem povedala, da je prinesla 231.652 podpisov državljanov. Pred petimi leti jih je predala več kot 330.000.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Novinarje je danes najbolj zanimala njena izjava v ponedeljkovem intervjuju za hrvaško radijsko novičarsko mrežo Media servis o svojem odnosu z županom Bandićem, ki mu je nedavno prepevala za rojstni dan. Izpostavila je, da v življenju najbolj ceni "lojalnost in privrženost narodu, skupnosti, v kateri živi, družini in prijateljem, tudi če bi bili obtoženi". "Če so obsojeni, potem bom gospodu Bandiću v zapor nosila pecivo, ali karkoli je pač dovoljeno. Verjamem, da se to ne bo zgodilo," je izjavila.

Izjava o Bandiću je neprijetno presenetila in tudi razjezila številne na Hrvaškem, vključno s člani HDZ, ki podpirajo kandidaturo Grabar-Kitarovićeve. Premier Plenković je v ponedeljek v odzivu menil, da se je predsednica države šalila.

Bandića več obtožnic bremeni zlorabe položaja in korupcije

Poslanska skupina njegove stranke v saboru, Stranka dela in solidarnosti, predstavlja ključno parlamentarno podporo hrvaški vladi. Bandićeva stranka tudi podpira predsedniško kandidaturo Grabar-Kitarovićeve.

Hrvaška predsednica je danes novinarjem pojasnila, da se njena izjava o Bandiću nanaša na dejstvo, da nihče ni kriv, dokler ni pravnomočno obsojen.

Hrvaška državna volilna komisija bo podpise podpore za predsedniške kandidature, ki so jih potencialni kandidati zbirali v preteklih 12 dneh, sprejemala danes do polnoči. Državna volilna komisija bo imena uradnih kandidatov na hrvaških predsedniških volitvah objavila v četrtek.

Pred Grabar-Kitarovićevo je približno 70.000 podpisov danes predal tudi njen največji tekmec, podjetnik in pevec Miroslav Škoro. V preteklih dneh so podpise predali še štirje potencialni predsedniški kandidati, med njimi bivši hrvaški premier Zoran Milanović.

Na Hrvaškem pričakujejo, da se bo v prvem krogu predsedniških volite 22. decembra pomerilo deset kandidatov. Pred petimi leti so se za predsedniški položaj potegovali štirje uradni kandidati.

Glede na dosedanje javnomnenjske ankete, se bosta v drugi krog, ki bo 5. januarja prihodnje leto, uvrstila Grabar-Kitarovićeva in Milanović. Čeprav podpora Grabar-Kitarovićevi pada iz meseca v mesec, raziskave pred uradnim začetkom predvolilne kampanje napovedujejo hrvaški predsednici nov petletni mandat na Pantovčaku ne glede na nasprotnika v drugem krogu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

buda78
03. 12. 2019 18.55
+5
pfff kr neki. Vazno da sedaj zivi v Eu pa da lahko potuje po svetu ker vcasih v Jugi je imela pasos pa ni mogla nikamor. Fuj Cro laznjivci
zurbrigen
03. 12. 2019 15.27
+8
Mislim da ji tokrat ne bo uspelo, so jo tudi njeni prebrali, ko rabi udari na strune kako NDH tematiko, če ji to kdo vrže naprej, se naredi GLUPO KAO NISAM ZNALA, in tako od bruke do bruke. Zadeva adacta.
jakec1575
03. 12. 2019 15.14
+6
Ta bi naredila absolutno vse... Ta je naredila absolutno vse...
Domendo
03. 12. 2019 15.09
+9
Ta je bolj za diplomacijo kot predsednico. Pač nekaj govori sam bog pa ve kaj je res in kaj si misli. Igra na pahorjeve strune.
bobiv
03. 12. 2019 15.04
+15
Principat
04. 12. 2019 12.14
+1
trenutno živeči primerek , ki potrjuje vse napisano do sedaj