Tujina

Grčija - Makedonija: mednarodne čestitke in domača jeza

Skopje, 13. 06. 2018 18.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Grška opozicijska stranka Nova demokracija je kritična do dogovora o imenu Makedonije, ki ga je z makedonskim premierjem Zoranom Zaevom sklenil grški premier Aleksis Cipras. Tudi v skrajno desni koalicijski stranki Neodvisni Grki so napovedali, da dogovora v parlamentu ne bodo podprli.

Protest Grkov zaradi imena Makedonija - 6
Protest Grkov zaradi imena Makedonija - 6 FOTO: AP
Grčija in Makedonija medtem tudi danes prejemata čestitke za dogovor o imenu slednje, s katerim naj bi končali 27 let trajajoči spor, ki je onemogočal napredovanje Makedonije na poti v EU in Nato. Dogovor sta danes pozdravila ruski zunanji minister Sergej Lavrov in njegova bolgarska kolegica Ekaterina Zaharijeva.

Vodja grške konservativne opozicijske stranke Kiriakos Micotakis je medtem dogovor, po katerem bi se Makedonija po novem imenovala Republika Severna Makedonija, danes označil za slabega. "To, da so (Atene) sprejele obstoj makedonskega jezika in naroda, je nacionalni umik," je poudaril. Premierja je ob tem obtožil, da se gre tajno diplomacijo in dodal, da vlada v parlamentu nima večine za podporo temu dogovoru, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Že v torek je vodja manjše koalicijske stranke Neodvisni Grki Panos Kamenos sporočil, da njegova stranka v parlamentu ne bo podprla dogovora. Cipras bo sicer parlament z dogovorom seznanil v petek.

Grški parlament bo dogovor potrjeval šele, ko bo Makedonija spremenila ustavo.

Makedonski predsednik Ivanov je napovedal, da ne bo podpisal sporazuma z Grčijo o imenu

Dogovor mora najprej potrditi makedonski parlament. O tem bo odločal prihodnji teden, pri čemer je za ratifikacijo potrebna absolutna večina, ki pa je vlada nima. Nato bodo jeseni izvedli referendum glede predlaganega imena. Šele nato bodo, če bo predlog na referendumu potrjen, spremenili ustavo.

Z nasprotovanjem se doma sooča tudi makedonski premier Zaev. Vodja opozicijske stranke VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski je v torek dejal, da dogovor "predstavlja sprejetje vseh grških stališč". To, da je pristal na spremembo ustave ter notranjo in zunanjo uporabo novega imena, po njegovih besedah predstavlja "kapitulacijo Zaeva". Zaskrbljenost je izrazil tudi predsednik Gjorge Ivanov, ki je opozoril na ustavnopravne težave.

Zaev je danes Mickoskemu izročil kopijo dogovora z Atenami. Srečanje je bilo kratko, Mickoski pa je ponovil stališče svoje stranke, da pomeni dogovor kapitulacijo Makedonije.

Dodal je, da mu je Zaev povedal, da bo vlada dogovor sprejela v četrtek, kar pomeni, da bo dostopen javnosti, poroča makedonska tiskovna agencija Mia. Povedal je še, da bodo telesa VMRO-DPMNE pregledala dogovor in na posvete povabila tudi predstavnike makedonske pravoslavne cerkve, islamske skupnosti, akademije znanosti in umetnosti ter druge institucije. Zaev ga je pozval, naj dajo dogovoru možnost in ljudem omogočijo, da o njem na koncu odločijo na referendumu.

V Grčiji je medtem v javnost pricurljal non-paper dogovora, za katerega so v Skopju zatrdili, da ne ustreza njegovi vsebini. Tiskovni predstavnik makedonske vlade Mile Bošnjakovski je tako med drugim zagotovil, da bo država ohranila himno, zastavo in grb, saj državni simboli niso bili nikoli del pogajanj. Povedal je še, da je predvideno, da se bo dogovor uresničil postopoma v petih letih vzporedno z odpiranjem makedonskih pogajalskih poglavij z EU. Zagotovil je tudi, da ostajajo državljani Makedonci in jezik makedonski, glede imenovanja državnih institucij pa je dodal, da bo njihovo imenovanje v skladu z "duhom dogovora", poroča Mia.

Mia dodaja, da še ni znano, kdaj bo dogovor podpisan. Mediji so doslej poročali, da v soboto.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SAF1
14. 06. 2018 09.18
+7
Mislim kaj se pa ti Grki grejo, naj raje vrnejo Makedonsko ozemlje Makedoncem ne pa še se borijo za ukradeno, SRAMOTA!
VojvodaTriglavski
14. 06. 2018 08.17
+9
Severna Makedonija? haha prekleta zahodna banda diktira ljudem na vsakem koraku! Ven iz EU in NATA!
Nimasmisla
14. 06. 2018 07.48
+12
MAKEDONIJA brez dodatkov enako kot je bila v YU pa so bili Grki skoz tiho
Imam veliki
13. 06. 2018 20.51
+18
ko so pa nas denar dobival niso strajkal..grrrrrrrrrrrr
silly
13. 06. 2018 20.28
+10
če bi jaz bil grk bi se zavzemal za preimenovanje bankrotija ali pa lenitis,....tole je podobno bolana scena, kot pri nas,....vsi čez državo udrihajo pol pa trije begunci pridejo pa jo imajo vsi naenkrat tako radi, da bi vse postreljali
Da se mene pita..
13. 06. 2018 19.34
+39
Makedonci,sam ne se pustit izsiljevat eni bankrotirani drzavi...
Ovca12345
13. 06. 2018 19.05
+12
dno človeštva
BobbyP
13. 06. 2018 19.05
+4
Čestitke Republiki Severna Makedonija od Republike Severna Severna Hrvaška.
Vzdff
14. 06. 2018 10.12
+1
Maribor?an 1
13. 06. 2018 19.01
+19
Ne vejo kaj drugega samo da se protestira