Tujina

Gre Taylor v Haag?

Monrovia/Abuja/Washington, 30. 03. 2006 10.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Nigerijske oblasti so 'pospremile' nekdanjega liberijskega predsednika pred sodišče za vojne zločine.

Glavni tožilec sodišča v Sierri Leone Desmond de Silva je Taylorja označil za enega od treh najbolj iskanih in najpomembnejših obtožencev za vojne zločine na svetu
Glavni tožilec sodišča v Sierri Leone Desmond de Silva je Taylorja označil za enega od treh najbolj iskanih in najpomembnejših obtožencev za vojne zločine na svetu FOTO: Reuters

58-letnega Charlesa Taylorja so z nigerijskim predsedniškim letalom odpeljali v liberijsko prestolnico Monrovia, od tam pa so ga nato s helikopterjem odpeljali v Sierro Leone, kjer naj bi posebno sodišče ZN za vojne zločine za Sierro Leone odločalo o njegovi usodi. 

Taylorja so aretirali v sredo, med poskusom pobega, in ga še isti dan s helikopterjem prepeljali v Sierro Leone, kjer mu bo najverjetneje sodilo tamkajšnje sodišče ZN za vojne zločine. Po pričakovanjih, naj bi Taylor pred sodnika prvič stopil že ta teden.

Ameriški predsednik George Bush je medtem zahteval, da bi morali sodni proces proti Taylorju pripraviti na Nizozemskem. 

Za to je potrebno soglasje Varnostnega sveta ZN, posebno sodišče ZN v Sierra Leone pa je Nizozemsko že zaprosilo za zagotovitev prostorov za sojenje. Tiskovni predstavnik nizozemskega zunanjega ministrstva Dirk-Jan Vermeji je dejal, da je Nizozemska pripravljena sodelovati, vendar pod določenimi pogoji, med katerimi je tudi resolucija VS.

Liberijska predsednica Ellen Johnson Sirleaf je medtem povedala, da Liberija pričakuje resolucijo VS ZN, ki bi omogočila prenos prizorišča tega sodnega procesa v neko primernejše okolje, kakršno je mednarodno sodišče v Haagu.

Johnson-Sirleafova je sicer po besedah ameriškega predsednika v telefonskem pogovoru izrazila zaskrbljenost, da bi Taylor lahko škodil mladi demokraciji v državi. 

Kofi Anan si je po aretaciji Taylorja oddahnil
Kofi Anan si je po aretaciji Taylorja oddahnil FOTO: Reuters
Taylor je pred tem razpihoval državljansko vojno v sosednji Sierri Leone, kjer je prišlo do enih največjih vojnih grozot sodobne zgodovine, saj so uporniške sile na veliko novačile otroške bojevnike in sekale ude vsem, ki niso bili na njihovi strani. Obtožnica ga v 17 točkah bremeni vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti.

Taylorja so po skorajda triletnem pregnanstvu v sredo aretirali v Nigeriji, še predtem pa je poskušal zbežati iz države. V Nigerijo je pobegnil leta 2003, potem ko so mu po mednarodnem barantanju med ZDA in drugimi državami, ki so hotele na miren način čimprej končati državljansko vojno v državi, zagotovili politično zatočišče. 

Generalni sekretar ZN Kofi Anan je aretacijo Taylorja pospremil z "velikim olajšanjem". “Menim, da njegova aretacija in sodni proces proti njemu ne končujeta samo poglavja v zgodovini, pač pa je to tudi sporočilo regiji, da ne bomo trpeli nekaznovanosti in da morajo tisti, ki podpihujejo vojno, plačati ceno," je dejal Anan.

SORODNI ČLANKI

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.