Tujina

Gripa spomladi v Evropi?

Rim/Peking, 18. 01. 2006 07.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Ptičja gripa bi spomladi lahko prizadela Evropo in Afriko, ocenjuje Organizacija ZN za prehrano in kmetijstvo.

Ptičja gripa bi se lahko utrdila na območju Črnega morja, Kavkaza in Bližnjega vzhoda, nato pa se razširila tudi v Evropo in Afriko
Ptičja gripa bi se lahko utrdila na območju Črnega morja, Kavkaza in Bližnjega vzhoda, nato pa se razširila tudi v Evropo in Afriko FOTO: Reuters
V FAO smo zaskrbljeni, da bi zaradi trgovine, potovanj ljudi in premikov živali ter zaradi preseljevanja ptic, lahko ptičja gripa dosegla tudi države, ki jih doslej ni. David Harcharik, FAO

Ptičja gripa bi se lahko utrdila na območju Črnega morja, Kavkaza in Bližnjega vzhoda, spomladi pa bi se zaradi trgovine in selitve ptic lahko razširila tudi v Evropo in Afriko, je v današnjem sporočilu za javnost zapisal namestnik generalnega direktorja Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) David Harcharik. Ob tem je dejal, da je glede tega potrebno posebno pozornost posvetiti afriškim državam.

"Državam v Afriki je potrebno nameniti posebno pozornost. Če se bo virus vkoreninil na afriškem podeželju, bodo posledice za kontinent, ki ga že tako uničuje revščina in lakota, resnično katastrofalne," je na mednarodni konferenci v Pekingu povedal Harcharik in pojasnil, da pojav bolezni v Turčiji pomeni, da je virus dosegel državo, ki leži na stičišču Evrope, Azije in Afrike. "Obstaja resnična možnost nadaljnjega širjenja," je dodal.

V Turčiji umrl še 11-letni deček

Na jugovzhodu države je umrl 11-letni fantek, ki je kazal znake okužbe s ptičjo gripo, zdravil pa se je v bolnišnici v mestu Erzurum. 

Medtem se turški zdravniki še vedno borijo za življenje nekega petletnega fantka, okuženega z virusom ptičje gripe H5N1.

V Pekingu presegli pričakovanja

Na mednarodni konferenci o ptičji gripi v Pekingu so se udeleženci zavezali, da bodo za boj proti ptičji gripi prispevali 1,9 milijarde dolarjev.

V Pekingu so uspeli zbrati skoraj 2 milijardi dolarjev za boj proti ptičji gripi
V Pekingu so uspeli zbrati skoraj 2 milijardi dolarjev za boj proti ptičji gripi FOTO: Reuters

To je bistveno več od prvotno pričakovanih 1,5 milijarde dolarjev. Večina od 700 udeležencev iz 90 držav in 20 mednarodnih organizacij je z izidom konference, ki jo je pripravila Kitajska skupaj s Svetovno banko in Evropsko komisijo, zadovoljna.

Kitajski premier Wen Džiabao na mednarodni konferenci
Kitajski premier Wen Džiabao na mednarodni konferenci FOTO: Reuters

"Z veseljem sporočam, da se je mednarodna skupnost zavezala k donacijam v višini 1,9 milijarde dolarjev," je v izjavi poudaril evropski komisar za zdravje in varstvo potrošnikov Markos Kiprianu. Z dosežkom je bil zadovoljen tudi koordinator Združenih narodov za boj proti ptičji in človeški gripi David Nabarro.

Potem ko je za virusom ptičje gripe umrla 14-letna deklica iz iraškega mesta Ranija, so na nadaljnje testiranje v Jordanijo poslali vzorce.

Od omenjenega zneska bodo približno milijardo dolarjev namenili v obliki pomoči najrevnejšim državam JV Azije in Afrike, preostalih 900 milijonov pa v obliki ugodnih posojil. ZDA bodo prispevale 334 milijonov dolarjev za finančne in tehnične pomoči, Evropska unija in njene članice pa so se zavezale k donacijam v skupni višini približno 200 milijonov dolarjev.

Konference v Pekingu se je udeležila tudi slovenska delegacija pod vodstvom državnega sekretarja na kmetijskem ministrstvu Franca Buta.

Anan pozval države za pripravo na pandemijo

Kofi Anan
Kofi Anan FOTO: Reuters

Generalni sekretar ZN Kofi Anan je v torek pozval vse države, naj se dobro pripravijo na morebitno pandemijo ptičje gripe. Kot je dejal v nagovoru, ki so ga prenašali udeležencem mednarodne konference o ptičji gripi v Pekingu, je sam že zaprosil pristojna telesa ZN, naj se pripravijo na to, da bo lahko v primeru pandemije tudi svetovna organizacija "nudila nujno pomoč".

"Vse vlade pozivam, naj storijo enako. Ne smemo zapravljati časa, zagotovimo, da bomo pripravljeni," je dejal generalni sekretar ZN. Tudi predsednik Svetovne banke Paul Wolfowitz je v sporočilu udeležence konference pozval, naj se pripravijo za boj proti ptičji gripi.

Na Kitajskem šesta človeška žrtev

Medtem iz Kitajske poročajo o šesti človeški žrtvi ljudem nevarnega virusa ptičje gripe H5N1. Kitajska vlada je tako danes sporočila, da je preteklo sredo za ptičjo gripo umrla 35-letna ženska iz kitajske province Sečuan. Ženska je tako deveta oseba na Kitajskem, ki se je okužila z virusom H5N1 in šesta, ki je zaradi tega tudi umrla.

SORODNI ČLANKI

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0