Tujina

Grobišče ob 'rumeni hiši'

Burelj, 23. 12. 2008 08.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Kosovski vojaki naj bi v psihiatrično bolnišnico prepeljali Srbe, Rome in nelojalne Albance, ki naj bi jim odvzeli organe. Za ujetniki je ostalo množično grobišče.

Ob psihiatrični bolnišnici naj bi zraslo množično grobišče (simbolična fotografija).
Ob psihiatrični bolnišnici naj bi zraslo množično grobišče (simbolična fotografija). FOTO: Reuters

Množično grobišče s trupli Srbov, Romov in nelojalnih Albancev, ki naj bi bili žrtve trgovine z organi, se po trditvah preiskovalcev Združenih narodov nahaja na polju v bližini cementarne ob mestu Burelj v Albaniji, piše srbski Blic. Poročilo z lokacijami grobnic, ki so ga Združeni narodi izdelali leta 2004, uradno še ni romalo na srbsko tožilstvo za vojne zločine.

Sumijo, da so Srbe, Rome in Albance ubili pripadniki Osvobodilne vojske Kosova v sodelovanju z albanskimi oblastmi. Zajete naj bi privedli v psihiatrično bolnišnico v Burlju, kjer naj bi jim odvzeli organe. V tako imenovani ''rumeni hiši'' so našli kirurške pripomočke in različna zdravila. Žrtve naj bi pripravili na operacijo, nato pa naj bi jih nekaj časa zadrževali v bolnišnici.

Operacije za odvzem organov so bile objavljene v psihiatrični bolnišnici, ''paciente'' iz taborišč na Kosovu in v Metohiji pa naj bi imeli v sobi, imenovani ''zapor 320''. Ujetnike so pripeljali iz bližnjih albanskih mest – Tropoj, Kuks, Bajram Curi, Koljš in rudnik Deva –, katerega tuneli vodijo do meje.

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

s.kastrioti
29. 12. 2010 02.22
gospa,cist prav imate ampak samo eno stvar ste narobe dojela oz napisa! glih obratno je bilo!!!!!!!mogoce ste imela vodica srba ki je to dejal z razlogom,da ko pridete nazaj v slo govorite tako kot je on vam lagal!!sej ste boga in seveda nic kriva za to;)))) edino ce ste sodelovala pri cem podobnem ker kaj takega na kavici oz avtobusu nebi mogla slisat a kaj sele razumeti;))))))))))
Marjeta Vakar
26. 12. 2010 14.24
Bog, to me je pa hudo pretreslo. Saj sem vedela, da se dogajajo mafijski posli po celem svetu, da ima organiziran kriminal lovke tudi v državnih institucijah, da je kapital povezan tudi z nečednimi posli in tako naprej, ampak - to me je pa popolnoma presenetilo in šokiralo. Pa bi si lahko tudi to predstavljala, ne vem, zakaj si tega nisem mogla predstavljat... Po NATOvem bombandiranju sem bila na Kosovu dva tedna, slišala sem za to, da se različne kosovske skupine bojujejo za prevlado, slišala za najete vojake-tujce, ki so pobijali srbske moške, o vohunih, ki naj bi pod krinko humanitarcev prihajali iz Albanije... Slišala tudi za Arkanove sezname: tega je treba pobiti na tak način, tega na drugačen... Nosečnicam so rezali trebuhe in otroke... Morija na vseh straneh. Vzdušje je bilo takšno, da nisi vedel celo tega ali je varno sedet s kom ali ne... Vsi so budno opazovali drug drugega. Po vsem tem ne morem več zaupat, ne v institucije, ne v skupine, samo še v človeka, v posameznega človeka.
amstaf
01. 09. 2009 15.27
in pol pa sam srbe otozujejo genocida!!!
germany
31. 12. 2008 18.45
srbska se truba sa kosova čuje
ales6m
31. 12. 2008 18.42
Ubijali Srbe, jim jemali organe, mi pa jim damo državo, klasična norost, naši politiki spadajo v umobolnico...
zogby
26. 12. 2008 21.14
1098 Če pogledaš na wikipediji pod naslovom \"habsburška monarhija\" boš videl da je Avstro-Ogrska le naslednja tvorba prejšnje.Dejanska naslednjica. Res je da se je ozemlje povečalo ampak predvsem na račun turškega zasedenega ozemlja. Kokr pa jaz vem je Rusija AO koristila s tem da je premagala Napoleona,da je zažgala Moskvo in jo zapustila. Ni se pa vpletla v \"reševanje\" AO teritorija pod katerokoli zasedbo( s strani Turkov ali pa Napoleona)!
Magdalena Mitrovic
26. 12. 2008 16.31
zogby Nimam jaz nič ,tako je zapisano v zgodovini . Daj malo preberi tudi kakšno knjigo ki so jo pisali avstrijski zgodovinarji. očitno mešaš habzburžane in dvojno monarhijo . Ja v obeh primerih je bil Dunaj glavno mesto omenjenih monarhij. Slovenci ,kakor tudi hrvati kot narodi takrat niso bili niti prizanani ,tmveč kot manjšine ,pa pustimo to . da boš bolje razumel dvojna monarhija je bila ustanovljena okrog 1850,predtem je še Napoleon razdejal Dunaj ,in bi se habsburžani itak zavedno razpadli ,če zopet nebi posredovali rusi . Skoraj tristo let pred tem ,mislim da okrog leta 1500so Turki prvič oblegali Dunaj ,nazadnje neki okrog leta1620. Veš , zgodovina ni pisana le zadnjih 150 let ampak daleč nazaj. Tako da s slabljenjem islamskega cesarstva ,se je vedno bolj širila dvojna monarhija. Drugače pa so habsburžani nastali na treitoriju današnje Švice. Slovenci ,Hrvati , Srbi ,kulturno in politično inso nmeli nobenega vpliva v AOmonarhiji,so praktično bili mrtvi,le vojaško so tvorili skupne enote .
zogby
26. 12. 2008 14.26
1098 Joj kake maš! Prvo Turki niso nikoli zasedli dvojne monarhije,so le izvajali plenilske pohode do Dunaja! Tabor so pa imeli v današnjem BIH-u.Če ne veš tega lahko prebereš Slovenske Janičarje. Rusi in Poljaki res da so imeli opravka s Turki vendar ne na območju AO!Kot sem ti že napisal. Slovenija in del Hrvaške pa Vojvodina so že bili vpeti v AO med turškimi vpadi! A se spomniš v tem času so bili tudi kmečki upori in le cesarska vojska,ki je prišla iz Dunaja je zadušila te upore,ki jih je vodil Matija Gubec! Seveda ne podpiram nasilne zadušitve uporov,da me ne boš obtožil kasneje :) Kar se pa tiče Rusov jih pa mal preveč ceniš,res da so pomagali zlomiti Nacizem in podobno, so pa tudi zagrešili hude zločine nad drugimi sosedi(Poljaki,Ukrajinci) še več so pa pobili svojih med Stalinističnim režimom! Pa po letu 1946 so namestili Rdečo Armado ob meji z Jugoslavijo da bi jo okupirali in le močno nasprotje sil na svetu je to preprečilo!
Magdalena Mitrovic
26. 12. 2008 11.08
tvoje prilagajanjezgodovine ,je v bistvu zgodovina po meri človeka,je sicer demokratično ,vendar nihče ne more kreirat zgodovino za nazaj ,lahko le planiramo bodoče poteze. torej še enkrat: ko so Turki začeli oblegat Dunaj so se avstrijci preprosto prepustili turški usodi ,dokler niso pridrveli Rusi in Poljaki in in dokončno pregnali Turke . posledicčo so Avstrijci in Madžari razglasili skupno cesarstvo ,pa ne zato ker so bili izredno močni in bogati ampak zato da se lažje branijo pred Turki. Dva stoletja pozneje so avstroogri anektirali ozemlja ,današnje Slovenije,Hrvaške in Sbije,sto let pozneje ,še ozemlje današnje BiH. Pa še nekaj ....hočeš al pa ne, Rusi so rešili evropo pred evropskim ,islamskim ,pa še bodo mogli reševat pred Ameriškim zločinom. Jaz zagotovo nisem imel neč pri dvojni monarhiji,za tebe tudi dvomim ,razen če si star kaih 150 -200 let.!
zogby
26. 12. 2008 02.50
1098 Dunaj so branili vsi narodi ,ki so bili v okviru Avstro-Ogrske To so bili avstrijski Nemci,Mađari,Čehi,Slovaki,delno tudi Poljaki,Slovenci ter iz tistih delov držav,ki so bile pod AO tudi Hrvati,Srbi(Vojvodina),Romuni,Ukrajinci! To je to,ne vem pa kje si ti našel Ruse,ti sigurno niso imeli nič pri dvojni monarhiji! So pa imeli \"obmejne praske\" s Turki na področju polotoka Krim in pa na Kavkazu!
Magdalena Mitrovic
25. 12. 2008 21.11
zogby a ja ,zato pa so prestolnico Dunaj branili Poljaki in Rusi , tako nekak je v zgodovini,zapisano.
zogby
25. 12. 2008 18.13
1098 Sej smo razumeli ni treba delati iz tega melodrame :) Turški vdor pa niso ustavili Srbi ampak ga je Avstroogrska monarhija v kateri je bila tudi zdajšnja Slovenija. Lahko vidiš na zgodovinskem zemljevidu da so bile Balkanske države(tudi Srbija) pod Turčijo kakih 500 let! In sicer črta Turške okupacije je bila približno taka: Zadar do Constanca(Romunija) Od koder vidimo da je bila Vojvodina izven okupiranega teritorija Otomanskega carstva, in je bila tudi del AO.
Magdalena Mitrovic
25. 12. 2008 15.00
zagotovo bili vesoljci na delu,venv primeru novo-goričana dar šiptarji niso vesoljci ampak večinoma so zagnojena golazen katera je pobegnila iz svoje matične skiperije in se naselila na srpsko Kosovo. sam vrhunec šiptarskega zlonamernega cinizma se najbolj vidi ravno v tem da so pobegnili pred šiptarskim terorjem ,a potem ko so doživeli svobodo na srpskem Kosovu začeli pobijat in izsiljevat srpsko prebivalstvo . Ampak ameriška in zahodno evropska golazen, smatra da se Srbi nimajo pravico branit in iz istega razmišljanja kot omejenci podarijo šiptarjem državo seveda na srpskem teritoriju. šiptarski gnoj v znak zahvalnosti kolje srbe in njihove organe podarja svoji krvniški bratovščini po zlu.
Magdalena Mitrovic
25. 12. 2008 14.59
naj se ne pozabi : na omenjene zločine srbi opozarjajo že skoraj 10 let in to vsi vemo ,res da obstajamo tisti kateri hočemo in tisti ki gojijo simpatije do šiptarskih zločinov in ne želijo nič slišat o šiptarskih zločinih. No ja tga smo itak vajeni ....srbi so ,bili in večno bodo krivi ,res da po potrebi vsemogočne svetovne golazni.. tako recimo so bili krivi ,da so zaustavili turški vdor v evropo,za bolgarske napade na srbijo,za zločinski napad avstroogrov ,posebej so krivi da so premagali zadnje kolonialno cesarstvo ,srbi so krivi za nemško bombardiranje ,najbolj pa so krivi za ustaški pomor 700 000 srbov . S čem le so to srbi zaslužili ,mogoče zato da bodo bivši srpski bratje bolje živeli na račun, trpljenja srbov. In potem se pojavi en Kacin ki si drzne rečt češ sri se morajo spametovat....ja res se morajo !!!
Magdalena Mitrovic
25. 12. 2008 14.59
v primeru novo-goričana so zagotovo bili vesoljci na delu,venv primeru novo-goričana dar šiptarji niso vesoljci ampak večinoma so zagnojena golazen katera je pobegnila iz svoje matične skiperije in se naselila na srpsko Kosovo. sam vrhunec šiptarskega zlonamernega cinizma se najbolj vidi ravno v tem da so pobegnili pred šiptarskim terorjem ,a potem ko so doživeli svobodo na srpskem Kosovu začeli pobijat in izsiljevat srpsko prebivalstvo . Ampak ameriška in zahodno evropska golazen, smatra da se Srbi nimajo pravico branit in iz istega razmišljanja kot omejenci podarijo šiptarjem državo seveda na srpskem teritoriju. šiptarski gnoj v znak zahvalnosti kolje srbe in njihove organe podarja svoji krvniški bratovščini po zlu.
MILEVOLLIDISCO
25. 12. 2008 09.05
ha,ha,ha, ADMIN vesel BOŽIČ ti želim!
zogby
24. 12. 2008 21.20
Jaz sem slišu tudi za tako zgodbo ko so enmu Slovencu v Gorici ukradli ledvico. Najprej so ga ugrabili,uspavali,odvzeli organ in ga čez tri dni vrnili na izvorno lokacijo! Ta člvek je bil zelo zmeden in je poklical domov da so ga prišli iskat in šele nato so ugotovili da ima neko rano(rez),kasneje v bolnici so pa ugotovili da mu manjka ledvica! Kar se pa tiče Kosova je pa nastal samo zato ,da bi se šiptarji ki živijo v Evropskih državah(Švica,Avstrija,Nemčija,Italija pa tudi Slovenija in Hrvaška) nekoč vrnili domov ko naj bi se stanje izboljšalo! To dokazuje že priznanje Kosova s strani Švice,ki vemo da je nevtralna nima nikakršnih povezav z EU,NATO...
MILEVOLLIDISCO
24. 12. 2008 10.23
Ker narod je NAJBOLJ OPTIMISTIČEN??? Uf, spet ga serjem , spet bo webmajster aktiven.
darvil
24. 12. 2008 10.02
Aladinpornxxx tebi so očitno starši pokradli organe.
N001
24. 12. 2008 08.31
Smrt vsem morilcem.!