Tujina

Grozi Mayevi upor znotraj lastne stranke?

London, 24. 03. 2019 16.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po protestnem shodu, na katerem je skorajda milijon Britancev sredi britanske prestolnice zahtevalo možnost vnovičnega glasovanja o brexitu, se na britansko premierko vrstijo pritiski k odstopu. Spletna peticija za preklic 50. člena je medtem presegla pet milijonov podpisov.

Britanski mediji danes poročajo o domnevnem uporu znotraj stranke premierke Therese May. Več konzervativnih poslancev naj bi bilo namreč pripravljenih podpreti njen ločitveni sporazum, a zgolj v primeru, da Mayeva zatem odstopi. Zahtevali naj bi, da Mayeva določi svoj datum odhoda, v zameno za podporo sporazumu. 

Politično oslabljena Mayeva sicer zanika kakršnekoli govorice o morebitnem odstopu ali uporu njenih poslancev, a govorice so vse glasnejše. Poleg tega še vedno vztraja na stališču, da je za Združeno kraljestvo najboljša možnost potrditev ločitevnega sporazuma, ki so ga britanski poslanci z veliko večino že dvakrat zavrnili.

Po medijih pa so že zaokrožila imena njenih morebitnih naslednikov. Omenjajo se de facto namestnik Mayeve, David Livington, okoljski minister Michael Gove in zunanji minister Jeremy Hunt

Finančni minister Philip Hammond je po poročanju Reutersa dejal, da "zamenjava premierja ne bo pomagala": "Realističen sem in se zavedam, da morda ne bomo dobili večine za brexit dogovor, in v tem primeru se bo moral parlament odločiti ne samo proti čemu so, temveč za kaj so." 

Hammond je medtem postal prvi vladni minister, ki je javno dejal, da drugi referendum o brexitu "vreden razmisleka". "Nisem prepričan, da obstaja večina v parlamentu za drugi referendum, a gre za popolnoma razumljiv predlog." 

Teden političnih preigravanj

Politična urednica BBC Laura Kuenssberg je tako na Twitterju zapisala, da se ta teden odvijajo "politična preigravanja, ki lahko spremenijo vse ali pa nič"

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zmeda okoli brexita se iz dneva v dan stopnjuje, 12. april pa je postal novi 29. maj – evropski voditelji so namreč na nedavnem vrhu v Bruslju odločili, da ugodijo Mayevi in preložijo brexit, a zgolj do 22. maja, če poslanci potrdijo brexit dogovor v tem tednu, v nasprotnem primeru pa zgolj do 12. aprila. 

Na protestnem shodu se je po trditvah organizatorjev zbralo milijon ljudi.
Na protestnem shodu se je po trditvah organizatorjev zbralo milijon ljudi. FOTO: AP

Ali bo do tretjega glasovanja o brexit dogovoru v tem tednu sploh prišlo, še vedno ni popolnoma jasno. A če poslanci sporazuma ne potrdijo, bodo morali najti drugo rešitev - brexit brez dogovora, daljša preložitev izhoda iz EU, preklic 50. člena ali drugi referendum. Tega je v soboto na ulicah Londona zahtevalo kar milijon Britancev. 

Peticija, objavljena na spletni strani britanskega parlamenta, ki zahteva preklic 50. člena Lizbonske pogodbe, s katerim je Velika Britanija pred dvema letoma uradno začela postopek za izstop iz Evropske unije, je medtem presedla pet milijonov podpisov. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

veronqa
25. 03. 2019 08.38
+1
Hunt , ta poosebljen intelekt, za premiera?
Mauzahecmauzares
24. 03. 2019 18.04
+17
ČE so železno Lady, ki je naredila ogromno za Anglijo, požrli konzervativni volkovi znotraj stranke bodo Mayevo za malo malco pohrustal.
razocarani
25. 03. 2019 09.09
+8
na žalost navadnih prebivalcev te države ni tvoja ledy naredila prav nič ,,samo ogromno škode jim je povzročila ,,pridobili pa so samo bogataši ,,ne vem od kje ti to neznanje ,,vsaj prj malo poizvej kako in kaj predno ustreliš,in tudi vsem tem ki ti djajo pluske kot papige ,,slab spomin ,demenca .ali neznanje ,,
puspan
24. 03. 2019 17.34
+23
Sem vedel in samo čakal, kdaj se bo nekdo iz vlade oglasil in čivknil v imenu britanskih tajkunov, da je brexit dokončna stvar. Lahko, da je to res, ampak še prej bo šel skoraj ves narod na ulice sedaj, ko so uvideli, da jih bogataši za nos vlečejo in kradejo iz dneva v dan bolj, ljudje pa vedno bolj revni.
razocarani
25. 03. 2019 09.10
+4
vse vlade sveta delujejo samo v korist bogatašev ,,tise pa ki to ne spoštujejo uniči ameriška demokracija ,,seveda z uničujočimi sankcijami ,,
Al83
24. 03. 2019 17.16
+1
Mayevo bi morali vreči ven že decembra, ko je prvič prišla pred parlament z svojim izdajalskim dogovorom, po katerem ostane Britanija v EU po vsem razen v imenu in po katerem bodo na slabšem, kot so sedaj. Upam, da ji resn ne bo uspelo sprejeti njenga poraznega dogovora in da bodo Britanci lahko z iztopom iz EU odprli novo čisto stran novega poglavlja svoje zgodovine.
razocarani
25. 03. 2019 09.11
+1
ala si ti pameten ,,le kaj ti ješ ,,??????????????????
Andree
24. 03. 2019 17.05
+28
11 ministrov zahteva njen odstop. Tragikomedija imenovana brexit gre v četrto rundo
ArkaMast
24. 03. 2019 17.03
+12
Ostali bodo v EU. .... WIN-WIN ...... ne pa luzerstvo na obeh straneh. haloo :))
puspan
24. 03. 2019 17.35
+10
Tudi sam še vedno mislim, da ne bodo šli, saj je iz dneva v dan vedna revščina in vedno manj denarja.
zemljan10
25. 03. 2019 07.35
+12
Je pa fajn,ko takšne naduteže,ki se sami sebi zdijo zelo pomembni,malo dol zatolčeš.Četudi bodo ostali v EU,jim bo tole prava šola.Malo se jim bo ego zmanjšal.
razocarani
25. 03. 2019 09.13
+1
no za narod bi že bilo bolje a za te nadute arogantne neljudi verjetno ne ,,