Tujina

Grožnje neonacistov

Bruselj, 27. 01. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Neonacisti so v pismu, ki so ga poslali evropskemu komisarju Frattiniju, posvarili pred popolno prepovedjo nacističnih simbolov.

Ortodoksni žid v spominskem muzeju, v ozadju pa kljukasti križ, simbol svastike (Foto: Reuters)
Ortodoksni žid v spominskem muzeju, v ozadju pa kljukasti križ, simbol svastike (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Evropski komisar za pravosodje, svobodo in varnost Franco Frattini je dejal, da je prejel pismo neonacistov, v katerem ga slednji svarijo pred uvedbo popolne prepovedi nacističnih simbolov s strani Evropske unije. Kot je še pojasnil Frattini, je bilo pismo frankirano z znamko britanskega okraja Dorset, na njem je bila upodobljena svastika, naslovljeno pa je bilo na njegov uradni naslov pri EU.

"Vi, politični pritlikavci ne boste nikoli zmagali proti nacionalsocializmu," je bilo zapisano v pismu. Pismo je bilo napisano v okorni italijanščini in je bilo že predano belgijski in italijanski policiji. Slednja ga bo vzela zelo resno, je zatrdil tiskovni predstavnik Frattinija in dodal, da se je to pot zgodilo prvič, da je neka skrajna desničarska skupina poslala svarilo Evropski komisiji. Frattini je še poudaril, da ga grožnje neonacistov niso prepričale in da bo še naprej nadaljeval svoj boj proti rasizmu.

Prepoved po prinčevem 'spodsljaju'

Možnost uvedbe popolne prepovedi nacističnih simbolov je Frattini napovedal po škandalu, ki ga je sprožil britanski princ Harry, ko se je nedavno na neki zasebni zabavi pojavil oblečen v nacistično uniformo, na roki pa je nosil tudi trak s svastiko. Komisar je takrat napovedal, da namerava vprašanje odpreti tudi na zasedanju pravosodnih in notranjih ministrov EU, ki se sestajajo v Luksemburgu.

Frattini se je tako sicer odzval na zahteve nemškega poslanca v Evropskem parlamentu Helmuta Kuhneja, ki je predlagal uvedbo popolne prepovedi nacističnih simbolov v vseh članicah EU, podobno kot ima to že urejeno Nemčija. Predstavnik Frattinija je takrat še pojasnil, da bo komisija najprej preverila, ali področje sploh sodi v pristojnost EU ali morajo zadevo urediti članice same, v Bruslju pa sicer nimajo pregleda nad tem, kako imajo področje posamezne članice urejeno trenutno.