Tujina

Grožnje vsej Evropi

Kairo/Washington/Rim, 16. 08. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Skrajna islamska skupina je z napadi zagrozila vsem evropskim državam, ki so svoje vojake poslale v Afganistan in Irak.

Urjenje islamskih skrajnežev (foto: Reuters)
Urjenje islamskih skrajnežev (foto: Reuters) FOTO: POP TV

Skrajna islamska skupina je na neki spletni strani zagrozila Italiji in Nizozemski s krvavimi napadi, če državi ne umakneta svojih enot iz Iraka. Pristnosti izjave, ki se je na spletni strani, kjer se pogosto pojavijo pisma skrajnih skupin, pojavila v nedeljo, ni mogoče ugotoviti. "Svetujemo vam, da umaknete nizozemske enote iz Iraka. V nasprotnem primeru ne bomo odgovorni za maščevanje, ki se ne bo zgodilo preko spleta, temveč z našimi posebnimi sredstvi," grozi skupina Džamar al-Tavhid al-Islamija.

Skupina opozarja vse evropske države, ki so poslale svoje vojake v Afganistan in Irak, predvsem pa Nizozemsko in Italijo. Posebej naslavlja tudi italijanskega premiera Silvia Berlusconija: "Izzvali ste islamske vojake, sedaj pa počakajte na islamski potres."

V teroristični grožnji je bila posebej izpostavljena tudi Nizozemska (foto: Reuters)
V teroristični grožnji je bila posebej izpostavljena tudi Nizozemska (foto: Reuters) FOTO:

Nizozemska je teroristično grožnjo označila za nesmisel

Nizozemsko notranje ministrstvo je sporočilo, da ne načrtuje umika 1.350 vojakov iz Iraka. Tiskovni predstavnik ministrstva Bart Jochems je grožnjo označil za nesmisel in ponovil stališče vlade, da teroristi nanjo ne bodo vplivali. Tiskovni predstavnik ministrstva za notranje zadeve Frank van Beers pa je dejal, da ministrstvo proučuje, ali so zaradi grožnje potrebni dodatni varnostni ukrepi. "Najprej moramo proučiti, za katero skupino gre, nato pa bomo sporočili, ali moramo grožnjo jemati resno," je dejal van Beers.

V Italiji veljajo poostreni varnostni ukrepi (foto: Reuters)
V Italiji veljajo poostreni varnostni ukrepi (foto: Reuters) FOTO: Reuters

Italiji se je že iztekel rok

Opolnoči se je iztekel rok, do katerega naj bi Italija iz Iraka umaknila svoje vojake. Skupina, povezana z Al Kaido, je Italiji v nasprotnem napovedala krvavo vojno.

Skrajneži navajajo, da si je Berlusconi sam skopal svoj grob
Skrajneži navajajo, da si je Berlusconi sam skopal svoj grob FOTO: Reuters

Italijanske oblasti so iz Rima sporočile, da se ne bodo pustili ustrahovati. V sporočilu skrajne islamske skupine piše, da si je vlada italijanskega premiera Silvia Berlusconija sama skopala grob, ker ni do 15. avgusta umaknila svojih vojakov iz Iraka. Skupina sporoča, da razglaša krvavo vojno in poziva vse mudžahide, naj začnejo napadati povsod in ne omahujejo pri zažiganju Rima. Notranji minister Giuseppe Pisanu je povedal, da je skupina prek spleta sporočila še, da bodo napadli s kombijem, polnim eksploziva, ki naj bi ga v Italijo spravili iz Francije. Pisnau je še zatrdil, da ne podcenjujejo groženj, kljub temu pa se ne bodo pustili ustrahovati, pač pa bodo poostrili varnostne ukrepe.

Bush napoveduje novo ameriško vojno proti terorizmu (foto: Reuters)
Bush napoveduje novo ameriško vojno proti terorizmu (foto: Reuters) FOTO:

Nova strategija ZDA proti terorizmu

Ameriška vlada je Nemčijo že pred časom seznanila z načrtom o umiku dela ameriških vojakov z njenega ozemlja. Pri umiku pa bodo ZDA, tako so sporočili z nemškega zunanjega ministrstva, upoštevale pomisleke posameznih nemških zveznih dežel, od koder se bodo vojaki umaknili.

Ameriški predsednik George Bush se je odločil za novo politiko vodenja v boju proti terorizmu, s katero naj bi bili Američani bolj učinkoviti. Bush je danes napovedal, da bodo ZDA v prihodnjih desetih letih umaknile od 60.000 do 70.000 svojih vojakov iz Evrope in Azije.

Ti vojaki se bodo vrnili v domovino, je povedal Bush na srečanju veteranov v Cincinnatiju. Po njegovih besedah bo premestitev zadevala predvsem vojake na območjih operacij v času "vojn iz prejšnjega stoletja". Največ vojakov naj bi se umaknilo iz Evrope, predvsem Nemčije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3