Tujina

'Gruzija na robu zloma'

Tbilisi, 07. 11. 2007 09.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Gruzijski predsednik Mihail Sakašvili je obtožil ruske oblasti, da v državi poskušajo zanetiti nemir.

Sakašvili je Rusijo obtožil, da se vmešava v notranje zadeve Gruzije.
Sakašvili je Rusijo obtožil, da se vmešava v notranje zadeve Gruzije. FOTO: Reuters

"Za nemiri stojijo visoki predstavniki ruskih specialnih enot“, je zatrdil gruzijski predsednik Mihail Sakašvili. Poleg tega je dejal, da bo v naslednjih dneh iz glavnega mesta države izgnal več uradnikov ruske abmasade.

Policija pregnala protestnike

Gruzijska policija je v prestolnici Tbilisi že zjutraj pregnala okoli 100 protestnikov, ki so prenočili pred parlamentom in aretirala opozicijska politika Georgija Hindravo in Zuraba Marakvelidze.

Nekaj ur kasneje so se protestniki vrnili. Ker so zavzeli glavno ulico, Rustavelijevo avenijo, in s tem blokirali promet, so jih policisti pregnali z vodnimi topovi in solzivcem. Pri tem je bilo nekaj protestnikov ranjenih.

Večtisočglava množica že spet protestira in zahteva odstop predsednika Sakašvilija.
Večtisočglava množica že spet protestira in zahteva odstop predsednika Sakašvilija. FOTO: Reuters

Zjutraj naj policisti sicer ne bi uporabili gumijevk, a je eden od opozicijskih voditeljev, Levan Gačečevadze, zatrdil, da so ga prav policisti pretepli. "Pretepli so me in prav tako bo pretepen Sakašvili," je povedal Gačečevadze. Policija naj bi televizijskim ekipam tudi zasegla kamere in grobo ravnala z novinarji.

Protestniki sicer že šesti dan zaporedoma zahtevajo odstop gruzijskega predsednika Mihaila Sakašvilija in ga obtožujejo korupcije, le-ta pa obtožbe zanika in nima namena odstopiti.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.