Tujina

Guel: EU nima vizije

Ankara, 19. 12. 2006 12.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Turški zunanji minister pravi, da je Turčija še vedno zavezana k nadaljevanju procesa pogajanj o članstvu v EU.

Abdulah Guel
Abdulah Guel FOTO: Reuters

Turški zunanji minister Abdullah Guel je na novinarski konferenci v Ankari poudaril, da je Turčija še vedno zavezana k nadaljevanju procesa pogajanj o turškem članstvu v Evropski uniji. Guel je ob tem menil, da nedavna odločitev unije o delni zamrznitvi pogajanj "ni v duhu odnosov" med EU in Turčijo. "EU nima vizije in se ne zaveda svoje velikosti in pomena," je dejal Guel in poudaril, da turška javnost vstop v unijo podpira.

EU se je odločila pogajanja o članstvu s Turčijo delno zamrzniti zato, ker Ankara ni uveljavila protokola o razširitvi carinske unije med EU in Turčijo na nove članice povezave, med njimi Ciper. Turčija namreč Cipra ne priznava, priznava pa severni del Cipra, ki je od leta 1974 pod turško zasedbo. Ankara podpis omenjenega protokola pogojuje z odpravo izolacije turškega dela Cipra.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pa je po pisanju nekega grškega časnika dejal, da je Grčijo strah popraviti odnose s Turčijo. "Ciprski Grki vplivajo na grške medije ti pa pritiskajo na vlado," je svoje poglede na ciprsko vprašanje razložil Erdogan.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

victoriosus
19. 12. 2006 20.53
Turčija pa ima vizijo..... samo da burko imajo še čez oči, pa nič ne vidijo... Spominjajo me na Hrvate, oni bodo Unijo pretentali, ja seveda.......