Tujina

Guy Verhofstadt postal novi belgijski premier

Bruselj, 12. 07. 1999 09.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Belgijski kralj Albert II. je pozno sinoči voditelja flamskih liberalcev Guya Verhofstadta imenoval za novega belgijskega premiera, ki bo nasledil Jean-Luca Dehaeneja, voditelja na junijskih volitvah poraženih krščanskih demokratov.

Verhofstadt bo vodil koalicijsko vlado, sestavljeno iz šestih strank: najmočnejših flamskih in valonskih liberalcev, ter flamskih in valonskih socialistov in zelenih. Liberalci imajo v koalicijski vladi vključno s premierskim največ, osem položajev, socialisti šest in zeleni štiri. Iz vrst liberalcev prihaja novi belgijski zunanji minister Louis Michel, predstavnik socialistične stranke Andre Flahaut je postal novi obrambni minister.

Predsednik ''mavrične'' koalicijske vlade - podlaga za ime so simbolne barve treh političnih opcij: modra za liberalce, rdeča za socialiste in zelena za zelene - bo zaprisegel še danes. Medtem ko prvič po 40 letih v belgijski vladi ni krščanskih demokratov, ima po novem Belgija prvič po letu 1938 za premiera liberalca. Novost v vladi so tudi Zeleni, ki so v Belgiji prvič sploh prišli na oblast.