Tujina

Haag: Mladić je v Srbiji

Beograd, 12. 01. 2006 10.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji poveljnik bosanskih Srbov Ratko Mladić se nahaja v Srbiji, trdi haaško tožilstvo.

Eden od dveh najbolj iskanih srbskih ubežnikov
Eden od dveh najbolj iskanih srbskih ubežnikov FOTO: Reuters

S pomočjo zdravstvene kartoteke je mogoče ugotoviti, kje je treba iskati nekdanjega poveljnika vojske bosanskih Srbov Ratka Mladića, v pogovoru za beograjski dnevnik Blic trdi tiskovna predstavnica glavne tožilke haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Carle Del Ponte Florance Hartmann. Ob tem poudarja, da vse informacije kažejo na to, da je Mlaidć v Srbiji.

Hartmannova je v pogovoru za Blic povedala, da haaško sodišče potrebuje tudi Mladićevo zdravstveno kartoteko, v kateri so podatki o njegovem zdravju od leta 1995. Mladič se je zdravil v številnih krajih, v Beogradu celo takrat, ko je sodišče v Haagu zahtevalo njegovo izročitev.

"Zdravstvena kartoteka lahko pomaga ugotoviti, kje je ubežnik, kajti kdor jo ima, tudi ve, kje ga je treba iskati. Vpogled v njegovo zdravstveno stanje namreč lahko pove, ali mora na redne zdravniške preglede", je še pojasnila Hartmannova.

Ratka Mladića nikoli niso poskušali prijeti. Ko se v srbski javnosti govori o njegovei aretaciji, so ga srbske službe 'le povabile na čaj'. Mladića bi lahko prijeli v roku 48 ur, a za to ni politične volje, državni organi pa ne storijo nič. Hartmannova za Blitz

Tiskovna predstavnica Del Pontejeve je še zatrdila, da je mogoče Mladića prijeti v 48 urah, vendar v Beogradu ni politične volje za kaj takega. Srbija, v kateri se skriva še pet haaških obtožencev, vključno z Mladićem in Karadžićem, ni dobila naloga za njihovo prostovoljno predajo, ampak za njihovo aretacijo. "Cela država je Mladičeva talka, toda njene službe uprizarjajo hollywoodski scenarij za njegovo iskanje", je še zatrdila Hartmannova.

Haag zahteva zdravstveno kartoteko

Kot so v sredo poročali srbski mediji, haaško sodišče od Beograda zahteva zdravstveno kartoteko Mladića. Toda na vojaški medicinski akademiji (VMA) v Beogradu, kjer se je Mladić tudi zdravil, zatrjujejo, da iskane dokumentacije nimajo.

Vodja srbskega nacionalnega sveta za sodelovanje s haaškim sodiščem Rasim Ljajić je zatrdil, da je Mladićeva zdravstvena kartoteka na VMA in da bodo v Haag poslali vse, kar bo tam najdeno. Del Pontejeva je od vojske Srbije in Črne gore zahtevala celotni Mladićev dosje in Beograd naj bi ji ga tudi poslal, vendar je glavna tožilka odgovorila, da manjkajo še nekatere listine, med drugim tudi Mladićeva zdravstvena kartoteka.

Načelnik VMA Miodrag Jeftić je za srbske medije povedal, da pri njih sploh ne hranijo zdravstvenih kartotek "kot oblike medicinske dokumentacije bolnikov". Zadnji zdravstveni izvid Mladića je VMA predala nacionalnemu svetu ob koncu minulega leta, je zatrdil Jeftič in še povedal, da je šlo za dokumentacijo z dne 14. novembra 1997.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA