Tujina

Haider izvoljen za koroškega deželnega glavarja

Celovec, 08. 04. 1999 18.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Skoraj osem let po njegovi odstavitvi, 21. junija leta 1991, je bil vodja avstrijskih svobodnjakov (FPOe) Joerg Haider danes ponovno izvoljen za koroškega deželnega glavarja.

Haiderju je za izvolitev zadostovalo šestnajst glasov svoje stranke. Poslanci Ljudske stranke (VPOe) se glasovanja niso udeležili. Dvanajst socialdemokratskih poslancev (SPOe) je podprlo svojega kandidata Herberta Schillerja.

Haiderjeva FPOe je po deželnozborskih volitvah 7. marca postala najmočnejša politična sila na Koroškem. Svobodnjaki so prejeli 42,09 odstotka glasov, socialdemokrati 32,89, Ljudska stranka pa 20,70 odstotka glasov. V deželnem zboru zastopa FPOe šestnajst poslancev, SPOe dvanajst in VPOe osem.

Za novega predsednika koroškega deželnega zbora je bil kot prvi politik po letu 1945, ki ne prihaja iz socialdemokratskih vrst, danes izvoljen Joerg Freunschlag.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.